Przepis na pisco sour krok po kroku

Składniki
  • Pisco 60 ml
  • Sok z limonki 30 ml
  • Białko jajka 1 szt.
  • Cukier puder 20 g 2 łyżki stołowe
  • Angostura 4 ml
To będzie niezbędne
szklanka, shaker

Białko jaja kurzego, kostki lodu, pisco, sok z limonki oraz cukier i angosturę umieść w shakerze i dokładnie wymieszaj.

Przelej do szklanki tak, aby kostki lodu zostały w shakerze i udekoruj plastrem limonki.

Pisco sour podany w ozdobnym kieliszku stojącym na drewnianym stole.
Pisco sour
Koszt przygotowania dania
1.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
83 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
63

Pisco sour - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pisco sour

Pisco sour to napój alkoholowy na bazie alkoholu zwanego Pisco. Przepis na pisco sour jest bardzo łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego. Do przygotowania tego drinka będą potrzebne następujące składniki: Pisco, angostura, sok z limonki, białko jaja kurzego, cukier puder oraz kostki lodu.

Jak zrobić drinka pisco sour? Potrzebujesz shakera barmańskiego z sitkiem. W shakerze umieść białko jaja, cukier puder, sok z limonki, kostki lodu oraz Pisco. Wstrząśnij aż składniki dokładnie się połączą. Przelej do szklanki przez sitko aby kostki pozostały w shakerze. Udekoruj szklankę plastrem limonki.

Pisco jest alkoholem typu brandy powstaje z fermentowanych winogron. Jego pochodzenie pozostaje kwestią sporną dwóch krajów: Chile i Peru. Wyróżniamy kilka rodzajów tego alkoholu, każdy z nich różni się zawartością alkoholu: regular zawiera od 30 do 35% alkoholu, special, reserve oraz special reserve jest on najmocniejszy zawiera około 43% zawartości alkoholu. Alkohol jako pierwszy produkowany był w Peru, jest on uważany za dobro narodowe, ma nawet swoje święto w peruwiańskim kalendarzu.

Limonka jest owocem cytrusowym pochodzącym prawdopodobnie z Azji. Limonka zawiera spore ilości bioflawonoidów które chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Sok z limonki wspomaga działanie układu pokarmowego poprzez wpływ na rozrzedzenie żółci produkowanej przez woreczek żółciowy, żółć emulguje tłuszcze zawarte w pożywieniu i pomaga je trawić. Limonka jest owocem niskokalorycznym zawiera dużo błonnika pokarmowego, który wpływa na pracę naszych jelit oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu frakcji LDL.

Angostura jest gorzką aromatyzowaną wódką, nie wiadomo do końca z czego jest produkowana gdyż jej skład jest zastrzeżonym. Miejscem jej pochodzenia jest Wenezuela, stąd też nazwa zaczerpnięta od wenezuelskiego miasta. Niegdyś stosowana była jako lekarstwo na problemy żołądkowe.

Podsumowując pomysł na napój alkoholowy na bazie pisco to dobry drink na imprezę. Proporcje na drinka są indywidualne, jeśli lubisz mocniejsze drinki wlej więcej alkoholu, jeśli lubisz słodsze dodaj trochę więcej cukru.

Wartości odżywcze pisco sour

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny pisco sour 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pisco sour

Lista alergenów dla pisco sour przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

W przepisie na pisco sour nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pisco , angostura
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pisco sour

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pisco
60 ml
Sok z limonki
30 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
20 g
2 łyżki stołowe
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Angostura
4 ml
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na pisco sour
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób