Pisco sour
- Pisco (60 ml)
- Sok z limonki (30 ml)
- Białko jajka (1 szt.)
- Cukier puder - 2 łyżki stołowe (20 g)
- Angostura (4 ml)
Przepis na pisco sour krok po kroku
Białko jaja kurzego, kostki lodu, pisco, sok z limonki oraz cukier i angosturę umieść w shakerze i dokładnie wymieszaj.
Przelej do szklanki tak, aby kostki lodu zostały w shakerze i udekoruj plastrem limonki.
Więcej informacji na temat pisco sour
Pisco sour to napój alkoholowy na bazie alkoholu zwanego Pisco. Przepis na pisco sour jest bardzo łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia barmańskiego. Do przygotowania tego drinka będą potrzebne następujące składniki: Pisco, angostura, sok z limonki, białko jaja kurzego, cukier puder oraz kostki lodu.
Jak zrobić drinka pisco sour? Potrzebujesz shakera barmańskiego z sitkiem. W shakerze umieść białko jaja, cukier puder, sok z limonki, kostki lodu oraz Pisco. Wstrząśnij aż składniki dokładnie się połączą. Przelej do szklanki przez sitko aby kostki pozostały w shakerze. Udekoruj szklankę plastrem limonki.
Pisco jest alkoholem typu brandy powstaje z fermentowanych winogron. Jego pochodzenie pozostaje kwestią sporną dwóch krajów: Chile i Peru. Wyróżniamy kilka rodzajów tego alkoholu, każdy z nich różni się zawartością alkoholu: regular zawiera od 30 do 35% alkoholu, special, reserve oraz special reserve jest on najmocniejszy zawiera około 43% zawartości alkoholu. Alkohol jako pierwszy produkowany był w Peru, jest on uważany za dobro narodowe, ma nawet swoje święto w peruwiańskim kalendarzu.
Limonka jest owocem cytrusowym pochodzącym prawdopodobnie z Azji. Limonka zawiera spore ilości bioflawonoidów które chronią nas przed działaniem wolnych rodników. Sok z limonki wspomaga działanie układu pokarmowego poprzez wpływ na rozrzedzenie żółci produkowanej przez woreczek żółciowy, żółć emulguje tłuszcze zawarte w pożywieniu i pomaga je trawić. Limonka jest owocem niskokalorycznym zawiera dużo błonnika pokarmowego, który wpływa na pracę naszych jelit oraz pomaga obniżyć poziom cholesterolu frakcji LDL.
Angostura jest gorzką aromatyzowaną wódką, nie wiadomo do końca z czego jest produkowana gdyż jej skład jest zastrzeżonym. Miejscem jej pochodzenia jest Wenezuela, stąd też nazwa zaczerpnięta od wenezuelskiego miasta. Niegdyś stosowana była jako lekarstwo na problemy żołądkowe.
Podsumowując pomysł na napój alkoholowy na bazie pisco to dobry drink na imprezę. Proporcje na drinka są indywidualne, jeśli lubisz mocniejsze drinki wlej więcej alkoholu, jeśli lubisz słodsze dodaj trochę więcej cukru.
Alergeny w pisco sour
Lista alergenów dla pisco sour przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze pisco sour
Koktajle z alkoholem powinny występować rzadko w naszej codziennej diecie. Alkohol jest wyrobem kalorycznym często zawiera dużo cukru. Alkohol działa niekorzystnie na cały nasz organizm.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.