Pierś z kurczaka z kurkami
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Kurki świeże (150 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 3/4 szklanki (200 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
- Cebula - 1 szt (100 g)
Przepis na pierś z kurczaka z kurkami krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę.
Gdy będzie rumiana dodaj do niej dokładnie oczyszczone i opłukane kurki.
Całość smaż przez 10 minut, a następnie zalej je śmietanką. Duś kolejne 10 minut.
Dopraw je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Mięso dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Podsmaż je na patelni beztłuszczowej.
Gdy będzie rumiane zalej je sosem i duś przez 15 minut.
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Chicken butter
-
Tortilla z kurczakiem
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat piersi z kurczaka z kurkami
Pierś z kurczaka z kurkami jest wspaniałym pomysłem na szybki i pyszny jesienny obiad. Ze względu na obecność grzybów danie jest bardzo aromatyczne i fantastycznie smakuje. Świetnie pasuje do gotowanych ziemniaków i kaszy. Mięso duszone w kremowym sosie jest przepyszne i bardzo soczyste. To wspaniały pomysł na urozmaicenie drobiu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pierś z kurczaka z kurkami, tak by całe danie zachwycało smakiem i aromatem, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle prosta, a przy tym dostarcza wspaniałych wrażeń smakowych. Będzie idealnym wyborem na jesienne dni. To dlatego, że właśnie ta pora roku obfituje w świeże kurki, a tylko te smakują tak wybornie. Jeśli szukasz pomysłu na użycie kurek w niezbyt skomplikowany sposób, ta receptura będzie idealna.
Przepis na pierś z kurczaka z kurkami jest niezwykle prosty, dlatego sprawdzi się świetnie na ekspresowy lub awaryjny obiad. Zwłaszcza dla osób, które są zabiegane. Do przygotowania tego dania wystarczy tylko kilka chwil. Nie potrzeba do niego specjalnego sprzętu, wystarczy zwykła patelnia.
To pyszna opcja na zdrowe danie. Kurki to grzyby, które nie tylko pięknie się prezentują, ale również dostarczają sporo cennych składników. To skarbnica wielu witamin. Można w nich znaleźć zwłaszcza te z grupy B, C, D, E i H. Dodatkowo dostarczają sporo selenu, pierwiastka, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i całego układu odpornościowego. To również cenne źródło wielu antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami, wspierając zdrowie całego organizmu.
To dobra opcja dla wszystkich, którzy szukają pysznego sezonowego sposobu na łatwe danie. W tym przepisie podsmażone kurki dusi się w delikatnym sosie, który idealnie komponuje się ze smażoną piersią z kurczaka. Takie danie jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale również lekkostrawne. Sprawdzi się również na diecie bezglutenowej, gdyż jest pozbawione tego białka. To dobra opcja na obiad, a także świetny pomysł na kolację. Pierś podana z kurkami jest bardzo smaczna i soczysta.
Alergeny w piersi z kurczaka z kurkami
Lista alergenów dla piersi z kurczaka z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze piersi z kurczaka z kurkami
To niezwykle zdrowe danie, które może gościć w menu na co dzień.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.