Pierogi z suszonymi śliwkami

Opublikowano: 14.09.2021 r., 6:40 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierogi z sosem owocowym
Pierogi z suszonymi śliwkami
Pierogi z suszonymi śliwkami to doskonała propozycja na słodkie pierogi. Pierogi możesz podać na słodki obiad lub deser. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na te smaczne danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
1018 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Masło (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Śliwki suszone (300 g)
  • Sok z limonki (30 ml)
  • Sok jabłkowy - Pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, stolnica

Przepis na pierogi z suszonymi śliwkami krok po kroku

Śliwki pokrój w drobną kostkę i namocz w soku jabłkowym i soku z limonki.

Podgrzej na patelni 200g masła i podsmaż na nim śliwki razem z sokiem, dopraw cynamonem.

Na stolnicy wysyp mąkę i jajka oraz roztopione pozostałe masło i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.

Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj szklanką koła. Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody. Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk. Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody.

Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk.

Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.

Jak oceniasz przepis na pierogi z suszonymi śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat pierogów z suszonymi śliwkami

Pierogi z suszonymi śliwkami to doskonała propozycja na słodki obiad. Pierogi z suszonymi śliwkami nie są zbyt popularne wśród pierogów z owocami. Są natomiast bardzo smaczne więc serdecznie polecamy ich wykonanie. Przepis na pierogi z suszonymi śliwkami jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania pierogów będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajko, śliwki suszone, sok jabłkowy, sok z limonki, cynamon.

Jak zrobić pierogi z suszonymi śliwkami? Na początek przygotuj słodki farsz. Śliwki suszone pokrój w drobną kostkę i namocz w soku jabłkowym i soku z limonki. Na patelni rozpuść masło i podduś na nim śliwki wraz z sokiem. Tak przygotowany farsz wystudź. W między czasie przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę pszenna, dodaj jajka, roztopione masło i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto, powinno łatwo odklejać się od dłoni. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto. Wykrawaj koła szklanką i na każdy kawałek ciasta połóż po łyżce farszu. Sklej brzegi ciasta i zawiń rogi w falbankę. Gotowe pierogi gotuj partiami w dużej ilości wody, nie dosalaj jej gdyż pierogi są na słodko. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.

Podsumowując pyszne domowe pierogi ze śliwkami idealnie pasują na słodki obiad. Smaczne pierogi możesz też przygotować z wędzonymi śliwkami, musisz jednak lubić ich dymny posmak. Dobre pierogi podawaj z kwaśną śmietaną i konfiturą śliwkową.

Alergeny w pierogach z suszonymi śliwkami

Lista alergenów dla pierogów z suszonymi śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pierogów z suszonymi śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Pierogi z suszonymi śliwkami to dobry pomysł na słodki obiad. Dodatek suszonych śliwek sprawia że pierogi mają sporą zawartość błonnika. Błonnik zawarty z śliwkach poprawia perystaltykę jelit.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
339.46
1018.39
Białko (g)
6.82
20.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
35.63
106.90
Węglowodany przyswajalne (g)
34.76
104.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
19.61
58.84
Tłuszcze nasycone (g)
13.20
39.59
Tłuszcze nienasycone (g)
6.42
19.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.27
Tiamina (mg)
0.37
1.10
Ryboflawina (mg)
0.23
0.69
Niacyna (mg)
2.62
7.87
Foliany (µg (mcg))
58.86
176.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
16.03
48.09
Potas (mg)
144.10
432.29
Wapń (mg)
22.67
68.01
Fosfor (mg)
76.12
228.36
Magnez (mg)
19.63
58.90
Żelazo (mg)
2.46
7.39
Cynk (mg)
0.57
1.72
Miedź (mg)
0.12
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z suszonymi śliwkami 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pierogów z suszonymi śliwkami

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śliwki suszone
300 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.25
Za 300 g
Sok z limonki
30 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Sok jabłkowy
100 ml
Pół szklanki
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 ml
Koszt składników
41.00