Przepis na pierogi z suszonymi śliwkami krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 500 g
  • Masło 300 g
  • Jajko 2 szt.
  • Śliwki suszone 300 g
  • Sok z limonki 30 ml
  • Sok jabłkowy 100 ml Pół szklanki
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, stolnica

Śliwki pokrój w drobną kostkę i namocz w soku jabłkowym i soku z limonki.

Podgrzej na patelni 200g masła i podsmaż na nim śliwki razem z sokiem, dopraw cynamonem.

Na stolnicy wysyp mąkę i jajka oraz roztopione pozostałe masło i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut.

Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrawaj szklanką koła. Na każdy kawałek ciasta połóż łyżkę farszu i zlep brzegi.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody. Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk. Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody.

Pierogi wkładaj do garnka partiami po 10-12 sztuk.

Gotuj 3-5 minut. Gotowe zaczną wypływać.

Pierogi z suszonymi śliwkami podane są na białym talerzu. Polane są sosem z owoców.
Pierogi z suszonymi śliwkami
Koszt przygotowania dania
20.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1018 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
59

Pierogi z suszonymi śliwkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pierogach z suszonymi śliwkami

Pierogi z suszonymi śliwkami to doskonała propozycja na słodki obiad. Pierogi z suszonymi śliwkami nie są zbyt popularne wśród pierogów z owocami. Są natomiast bardzo smaczne więc serdecznie polecamy ich wykonanie. Przepis na pierogi z suszonymi śliwkami jest łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania pierogów będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajko, śliwki suszone, sok jabłkowy, sok z limonki, cynamon.

Jak zrobić pierogi z suszonymi śliwkami? Na początek przygotuj słodki farsz. Śliwki suszone pokrój w drobną kostkę i namocz w soku jabłkowym i soku z limonki. Na patelni rozpuść masło i podduś na nim śliwki wraz z sokiem. Tak przygotowany farsz wystudź. W między czasie przygotuj ciasto na pierogi. Na stolnicę przesiej mąkę pszenna, dodaj jajka, roztopione masło i ciepłą wodę. Zagnieć gładkie ciasto, powinno łatwo odklejać się od dłoni. Przykryj ściereczką i daj mu odpocząć 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj cienko ciasto. Wykrawaj koła szklanką i na każdy kawałek ciasta połóż po łyżce farszu. Sklej brzegi ciasta i zawiń rogi w falbankę. Gotowe pierogi gotuj partiami w dużej ilości wody, nie dosalaj jej gdyż pierogi są na słodko. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do budowy kości i zębów. Śliwki mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Sprawdzają się więc w dietach osób chorych na cukrzycę oraz w żywieniu osób odchudzających się.

Podsumowując pyszne domowe pierogi ze śliwkami idealnie pasują na słodki obiad. Smaczne pierogi możesz też przygotować z wędzonymi śliwkami, musisz jednak lubić ich dymny posmak. Dobre pierogi podawaj z kwaśną śmietaną i konfiturą śliwkową.

Wartości odżywcze pierogów z suszonymi śliwkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (300g)
Energia (kalorie)
339.46 kcal
1018.39 kcal
Białko
6.82 g
20.45 g

Węglowodany w pierogach z suszonymi śliwkami

Na 100g
Na porcję (300g)
Węglowodany
35.63 g
106.90 g
Węglowodany przyswajalne
34.76 g
104.28 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (300g)
Tłuszcz
19.61 g
58.84 g
Tłuszcze nasycone
13.20 g
39.59 g

Witaminy w przepisie na pierogi z suszonymi śliwkami

Na 100g
Na porcję (300g)
Witamina B6
0.09 mg
0.27 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.37 mg
1.10 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.69 mg
Niacyna
2.62 mg
7.87 mg

Składniki mineralne w przepisie na pierogi z suszonymi śliwkami

Na 100g
Na porcję (300g)
Sód
16.03 mg
48.09 mg
Potas
144.10 mg
432.29 mg
Wapń
22.67 mg
68.01 mg
Fosfor
76.12 mg
228.36 mg
Magnez
19.63 mg
58.90 mg
Żelazo
2.46 mg
7.39 mg
Cynk
0.57 mg
1.72 mg
Miedź
0.12 mg
0.37 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pierogów z suszonymi śliwkami 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pierogach z suszonymi śliwkami

Lista alergenów dla pierogów z suszonymi śliwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cynamon.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pierogów z suszonymi śliwkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śliwki suszone
300 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.25
Za 300 g
Sok z limonki
30 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Sok jabłkowy
100 ml
Pół szklanki
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 ml
Liczba porcji:
Razem
41.00
Łączny koszt
20.49
Jak oceniasz przepis na pierogi z suszonymi śliwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób