Pieczone jabłka z miodem
- Jabłko (1000 g)
- Miód (40 g)
- Cynamon (10 g)
- Rodzynki (20 g)
- Suszona żurawina (20 g)
- Migdały (20 g)
Przepis na pieczone jabłka z miodem krok po kroku
Jabłka umyj, osusz, odkrój czubek, a z podstawy wydrąż gniazda nasienne.
Do środka każdego jabłka włóż żurawinę, rodzynki. Na bakalie nałóż po łyżeczce miodu i całość posyp cynamonem.
Migdały podpraż na suchej patelni i posiekaj drobno.
Na wypełnione jabłka nałóż odciętą wcześniej górę, umieść je w naczyniu żaroodpornym.
Jabłka piecz około 20 -30 minut w 180 st. C, aż będą miękkie.
Posyp posypką z migdałów.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Szarlotka
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Pieczone jabłko
-
Jabłka w cieście
-
Biszkopt z jabłkami
-
Placuszki z kaszy manny
-
Pieczone jabłka
-
Drożdżówki z jabłkami
-
Strudel
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Naleśniki z jabłkami
-
Muffiny z jabłkami
-
Ryż z jabłkiem z cynamonem
-
Wilgotne ciasto z jabłkami
-
Szybki jabłecznik
-
Tort marchewkowy
-
Desery z jabłek
Więcej informacji na temat pieczonych jabłek z miodem
Pieczone jabłka z miodem to doskonała opcja na naprawdę smaczny deser, który sprawdzi się na podwieczorek, ale również drugie śniadanie. Jest smaczny i prosty.
Przepis na pieczone jabłka z miodem to sposób na deser, który nie tylko jest prosty, ale również zdrowy. Całość przygotujesz w piekarniku w kilka chwil. Czas pieczenia jest krótki, więc sprawdzą się, nawet gdy nie masz czasu. Te smaczne owoce są idealne nawet dla dzieci. Powstają z niego jabłka słodkie, pyszne i delikatne. To wszystko zasługa odpowiednich przypraw i długiej obróbki termicznej. Jabłka można jeść zarówno ze skórką, jak i bez. Jednak osoby o wrażliwym żołądku powinny raczej zadowolić się tylko miąższem, gdyż skórka może powodować nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Jabłka zawierają dużą ilość pektyn, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie jelit. Zawierają również flawonoidy, które chronią przed rakiem tego narządu. Duża ilość tego błonnika pozwala również na obniżanie poziomu cholesterolu. Jabłka są bardzo zdrowymi owocami, dlatego warto włączyć je do diety. Ten przepis umożliwia to w bardzo łatwy i smaczny sposób. Jabłka zapiekane w piekarniku smakują niesamowicie. Obróbka termiczna sprawia, że przyjemnie miękną i stają się nawet słodsze. Niewielki dodatek miodu świetnie się komponuje z miąższem. Można całość wzbogacić również o dodatek nasion słonecznika, orzechów włoskich lub wiórek kokosowych. Dzięki temu całość będzie jeszcze smaczniejsza.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczone jabłka z miodem, by były pyszne, domowe i dobre dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Takie jabłka nie tylko świetnie smakują, ale również pięknie się prezentują, dlatego przypadną do gustu miłośnikom pięknych dań. Świetnie sprawdzą się w momencie, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, jednak chce się wybrać jakąś wartościową i bardziej zdrową opcję. To dobry wybór także dla najmłodszych. Jabłka tak przygotowane są tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Na pewno przypadną Ci do gustu.
Alergeny w pieczonych jabłkach z miodem
Lista alergenów dla pieczonych jabłek z miodem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
Wartości odżywcze pieczonych jabłek z miodem
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(278g)
Węglowodany
(278g)
Tłuszcze
(278g)
Witaminy
(278g)
Składniki mineralne
(278g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.