Paluszki ziemniaczane

Opublikowano: 15.05.2023 r., 9:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Paluszki ziemniaczane w trakcie przygotowywania.
Paluszki ziemniaczane
Paluszki ziemniaczane to wspaniały sposób na ciekawą przekąskę. Są smaczne, a przy okazji proste w przygotowaniu. Najlepiej przygotować je w piekarniku.
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 25 min
614 kcal
Kcal w porcji
188 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (300 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Masło (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, duża miska, praska do ziemniaków

Przepis na paluszki ziemniaczane krok po kroku

Ziemniaki obierz i podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości.

Ziemniaki odcedź i ostudź. Przeciśnij przez praskę.

Do ziemniaków dodaj mąkę i starte na tarce masło. Połącz wszystkie składniki.

Wyrób ciasto.

Ciasto podziel na małe kawałki i uformuj cienkie, ale długie paluszki.

Posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na paluszki ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat paluszków ziemniaczanych

Paluszki ziemniaczane to wspaniały sposób na ciekawą przekąskę. Są smaczne, a przy okazji proste w przygotowaniu. Najlepiej przygotować je w piekarniku, choć można zrobić je także smażone.

Przepis na paluszki ziemniaczane to doskonały pomysł na ciekawe wykorzystanie ziemniaków. Można je podawać zarówno na obiad, jak i przekąskę na podwieczorek. Stanowi doskonały wybór również dla dzieci. Można je zrobić w bardzo ekspresowym tempie, dzięki czemu będą stanowiły świetną opcję na awaryjny obiad lub kolację, zwłaszcza dla zapracowanych osób, a także tych, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Można je zrobić w bardzo ekspresowym tempie, dzięki czemu będą stanowiły świetną opcję na awaryjny obiad lub kolację, zwłaszcza dla zapracowanych osób, a także tych, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić paluszki ziemniaczane, by były smaczne, a przy tym dobre nawet dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Czy warto jeść ziemniaki? Zwykle kojarzą się tylko z dobrym smakiem, a mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jakie właściwości zdrowotne mają te warzywa. Ziemniaki to doskonałe źródło potasu. w 100 g ziemniaków znajdziemy go aż 443 mg. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Spożycie 200 g ziemniaków jest w stanie zapewnić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 40% na potas. Ziemniaki są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Prawie nie zawierają tłuszczu i dostarczają mało kalorii. To ostatnie może nieco dziwić, gdyż zwykło się mówić, że jest to produkt "tuczący". Nie jest to jednak prawda. Ziemniaki są niezwykle wartościowym składnikiem diety i jak najbardziej mogą w niej gościć naprawdę często. Warto wspomnieć, że ziemniaki późne są bardziej kaloryczne niż wczesne, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. W bulwie ziemniaczanej składniki odżywcze rozmieszczone są nierównomiernie. Najwięcej składników mineralnych i witamin kryje się tuż pod skórką. Natomiast w środku gromadzi się głównie skrobia. Wartość żywieniowa ziemniaków zależy zatem od grubości obierania, a także sposobu i czasu przygotowywania bulw do spożycia.

Alergeny w paluszkach ziemniaczanych

Lista alergenów dla paluszków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze paluszków ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(188g)
Energia (kcal)
327.11
614.96
Białko (g)
5.74
10.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(188g)
Węglowodany (g)
26.31
49.46
Węglowodany przyswajalne (g)
25.47
47.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
1.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(188g)
Tłuszcz (g)
22.65
42.58
Tłuszcze nasycone (g)
15.23
28.64
Tłuszcze nienasycone (g)
7.42
13.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.47
12.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
1.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
84.05
158.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(188g)
Witamina A (µg (mcg))
192.85
362.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.83
14.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.70
1.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
189.40
356.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.54
Ryboflawina (mg)
0.17
0.32
Niacyna (mg)
2.18
4.09
Foliany (µg (mcg))
48.59
91.35
Beta karoten (µg (mcg))
42.25
79.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(188g)
Sód (mg)
16.44
30.90
Potas (mg)
218.93
411.58
Wapń (mg)
20.24
38.05
Fosfor (mg)
76.28
143.40
Magnez (mg)
20.05
37.70
Żelazo (mg)
1.92
3.62
Cynk (mg)
0.52
0.97
Miedź (mg)
0.10
0.20
Mangan (mg)
0.26
0.49
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny paluszków ziemniaczanych 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania paluszków ziemniaczanych

Koszt składników
16.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
300 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Koszt składników
16.00