Paluszki ziemniaczane
- Ziemniaki późne (300 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Masło (200 g)
Przepis na paluszki ziemniaczane krok po kroku
Ziemniaki obierz i podziel na mniejsze kawałki. Wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości.
Ziemniaki odcedź i ostudź. Przeciśnij przez praskę.
Do ziemniaków dodaj mąkę i starte na tarce masło. Połącz wszystkie składniki.
Wyrób ciasto.
Ciasto podziel na małe kawałki i uformuj cienkie, ale długie paluszki.
Posmaruj rozkłóconym jajkiem.
Piecz około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
-
Pasztet z cukinią
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Rogale marcińskie
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Tarta z warzywami
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat paluszków ziemniaczanych
Paluszki ziemniaczane to wspaniały sposób na ciekawą przekąskę. Są smaczne, a przy okazji proste w przygotowaniu. Najlepiej przygotować je w piekarniku, choć można zrobić je także smażone.
Przepis na paluszki ziemniaczane to doskonały pomysł na ciekawe wykorzystanie ziemniaków. Można je podawać zarówno na obiad, jak i przekąskę na podwieczorek. Stanowi doskonały wybór również dla dzieci. Można je zrobić w bardzo ekspresowym tempie, dzięki czemu będą stanowiły świetną opcję na awaryjny obiad lub kolację, zwłaszcza dla zapracowanych osób, a także tych, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Można je zrobić w bardzo ekspresowym tempie, dzięki czemu będą stanowiły świetną opcję na awaryjny obiad lub kolację, zwłaszcza dla zapracowanych osób, a także tych, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić paluszki ziemniaczane, by były smaczne, a przy tym dobre nawet dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Czy warto jeść ziemniaki? Zwykle kojarzą się tylko z dobrym smakiem, a mało osób zdaje sobie sprawę z tego, jakie właściwości zdrowotne mają te warzywa. Ziemniaki to doskonałe źródło potasu. w 100 g ziemniaków znajdziemy go aż 443 mg. Potas ma wpływ na poprawę pracy nerek, regulację ciśnienia krwi, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mięśni. Spożycie 200 g ziemniaków jest w stanie zapewnić połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C i aż 40% na potas. Ziemniaki są lekkostrawne, a zawarte w nich związki są łatwo przyswajalne. Prawie nie zawierają tłuszczu i dostarczają mało kalorii. To ostatnie może nieco dziwić, gdyż zwykło się mówić, że jest to produkt "tuczący". Nie jest to jednak prawda. Ziemniaki są niezwykle wartościowym składnikiem diety i jak najbardziej mogą w niej gościć naprawdę często. Warto wspomnieć, że ziemniaki późne są bardziej kaloryczne niż wczesne, ale mają mniej witaminy C. Za to zawierają więcej potasu i fosforu, witamin B1 i B6. W bulwie ziemniaczanej składniki odżywcze rozmieszczone są nierównomiernie. Najwięcej składników mineralnych i witamin kryje się tuż pod skórką. Natomiast w środku gromadzi się głównie skrobia. Wartość żywieniowa ziemniaków zależy zatem od grubości obierania, a także sposobu i czasu przygotowywania bulw do spożycia.
Alergeny w paluszkach ziemniaczanych
Lista alergenów dla paluszków ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze paluszków ziemniaczanych
To opcja, która zawiera dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(188g)
Węglowodany
(188g)
Tłuszcze
(188g)
Witaminy
(188g)
Składniki mineralne
(188g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.