Przepis na pałki z kurczaka z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne

Pałki umieść w misce, wsyp dwie łyżki soli i umieść pałki.

Zostaw je na noc w lodówce.

Masło rozpuść w mikrofali.

Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz czarny mielony, majeranek i paprykę ostrą.

Pałki przełóż do naczynia żaroodpornego i polej masłem.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 50-60 minut.

Pałki z kurczaka z piekarnika podane w naczyniu do zapiekania.
Pałki z kurczaka z piekarnika
Koszt przygotowania dania
8.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
257 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
31

Pałki z kurczaka z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pałkach z kurczaka z piekarnika

Pałki z kurczaka to świetny pomysł na dobre pieczone w piekarniku danie obiadowe dla całej rodziny. Soczyste i aromatyczne pałki można podawać na zimno i na ciepło. Przepis na pałki z kurczaka z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia pałek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pałki z kurczaka, masło klarowane, czosnek, majeranek, sól, pieprz, papryka ostra.

Jak zrobić pałki z kurczaka z piekarnika? Pałki umieść w misce, wsyp dwie łyżki soli i umieść pałki. Zostaw je na noc w lodówce. Jeśli nie masz czasu na marynowanie mięsa po prostu dopraw je przed samym pieczeniem. Masło rozpuść w mikrofali. Do masła dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz czarny mielony, majeranek i paprykę ostrą. Pałki przełóż do naczynia żaroodpornego i polej masłem. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 50-60 minut. Pałki świetnie sprawdzą się podane z gotowanymi ziemniakami i surówką. Na zimno można je podać ze świeżym pieczywem.

Pałki z kurczaka są bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Białko jest niezbędnym budulcem dla naszego organizmu. Białko bierze udział w procesach regeneracyjnych w naszym ciele. Jest także niezmiernie ważne w syntezie hormonów białkowych takich jak insulina czy prolaktyna. Insulina jest hormonem wytwarzanym przez wysepki beta trzustki. Jest ona niezbędna do życia, gdyż bez niej glukoza będącym podstawowym źródłem energii nie może trafić do komórek. Pamiętaj, aby wybierać mięso z kurczaków hodowanych bez dodatku antybiotyków. Mięso zwierząt z hodowli zrównoważonych rośnie dłużej i zawiera mniej kortyzolu. Jest nieco droższe, lecz lepiej zjeść mniej mięsa dobrej jakości niż dużą ilość mięsa, które wywiera niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Podsumowując pieczone pałki z kurczaka sprawdzą się doskonale na obiad dla całej rodziny. Pyszne pałki można upiec także z dodatkiem ziemniaków. Dobrym dodatkiem do kurczaka są pieczone razem z nim warzywa, które pieką się w tłuszczu i przyprawach z mięsa.

Wartości odżywcze pałek z kurczaka z piekarnika

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny pałek z kurczaka z piekarnika 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pałkach z kurczaka z piekarnika

Lista alergenów dla pałek z kurczaka z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

W przepisie na pałki z kurczaka z piekarnika nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pałki z kurczaka
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pałek z kurczaka z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pałki z kurczaka
1200 g
12 sztuk
Masło klarowane
200 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.80
Za 200 g
Jak oceniasz przepis na pałki z kurczaka z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób