W jakiej temperaturze piec kurczaka?

W jakiej temperaturze piec kurczaka
W jakiej temperaturze piec kurczaka
ikona podziel się
Opublikowano: 18.04.2023 r., 20:04 | Autor: Oliwia Gawron

Mięso drobiowe, czyli kurczak i indyk powinny być podstawowymi produktami mięsnymi, na jakich opiera się nasza dieta. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Zatem w jakiej temperaturze piec kurczaka?

Kurczak powinien być pieczony w piekarniku w 180 st. C najlepiej wybrać jeszcze opcję z termoobiegiem.

W jakiej temperaturze piec kurczaka? Co jeszcze warto wiedzieć?

Nie masz pomysłu na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny? Koniecznie postaw na pieczonego kurczaka w całości, przekonaj się jak ustawić piekarnik i na ile stopni należy go ustawić, aby mięso było najlepsze.

Kurczak podobnie jak indyk o drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Zatem, jak przygotować kurczaka i w jakiej temperaturze piec kurczaka?

Przygotuj kurczaka w dowolny sposób i upiecz go w piekarniku przez 45 - 60 minut w temperaturze 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem, wtedy nasz kurczak będzie niesamowicie chrupiący i soczysty w środku.

Skoro już wiesz, jak upiec kurczaka poznaj mój przepis na kurczaka w miodzie, którego przygotujesz w piekarniku w swoim domu.

Cały kurczak w złocistej glazurze na pewno zrobi ogromne wrażenie na wszystkich przybyłych gościach.

Dodatkowo będziesz potrzebować tylko miód, czosnek, olej, ulubione przyprawy i zioła.

Jeśli brakuje Ci pomysłu na doprawienie, spójrz, jakie ja dobrałam przyprawy, może będą one inspiracją dla Ciebie.

Teraz wystarczy, że dokładnie umyjesz kurczaka i go osuszysz.

Następnie natrzyj mięso przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań, obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, co pozwoli zwiększyć nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Całego kurczaka polej odrobiną miodu, a następnie dopraw do smaku i posyp ziołami. Tak przygotowane mięso włóż do brytfanki, dolej odrobinę wody i piecz w piekarniku w 180 stopniach. Po około 40 minutach pyszny, soczysty kurczak gotowy.

Nie zapominaj o dodatkach i dużej porcji warzyw, idealnie nada się surówka z białej kapusty typu colesław, pomysł na nią znajdziesz w innych moich przepisach. Przygotowanie jej zajmie Ci dosłownie chwile, a na Twoim talerzu przybędzie potężna dawka witamin i składników mineralnych.

Najlepiej, jeśli podasz go z ryżem, to idealne połączenie.

Może to być zwykły ryż biały, lecz pamiętaj, że charakteryzuje się on wysokim indeksem glikemicznym dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj ryżu jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać także biały ryż typu basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niego korzystać. Skoro już wiesz ile czasu piec kurczaka i jaka temperatura pieczenia będzie najlepsza, przygotuj ten obiad dla całej swojej rodziny.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto