Orzechowiec z kajmakiem

Opublikowano: 17.05.2023 r., 22:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Orzechowiec z kajmakiem na ciemnym tle.
Orzechowiec z kajmakiem
Orzechowiec z kajmakiem to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz posty przepis na ciasto z orzechami włoskimi.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Miksowanie 60 min
812 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (450 g)
  • Masło (250 g)
  • Cukier (90 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Mleko 3,2% 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Miód (80 g)
  • Cukier wanilinowy (16 g)
  • Margaryna do pieczenia pół kostki (125 g)
  • Orzechy włoskie (200 g)
  • Kajmak (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, rondelek, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm, widelec

Przepis na orzechowiec z kajmakiem krok po kroku

W misce umieść 150 gram masła, 50 gram cukru, jajko, żółtka, mleko, 60 gram miodu, mąkę pszenną, cukier wanilinowy oraz 1 łyżeczkę sody oczyszczonej. Składniki połącz przy pomocy miksera do uzyskania jednolitego ciasta.

Składniki zagnieć na jednolite ciasto i podziel je na 3 równe części.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, dno wyłóż pierwszą część ciasta, nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj w ten sam sposób. Trzecią część ciasta wyłóż do blaszki, ale nie piecz jej.

W rondelku rozpuść margarynę z pozostałym cukrem oraz miodem.

Następnie do masy dodaj posiekane orzechy i całość zagotuj.

Na wcześniej wyłożone do foremki ciasto przełóż masę orzechową, wyrównaj ją i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.

Pozostałe masło ubij na jasny krem, dodaj do niego masę kajmakową i miksuj do uzyskania jednolitego kremu.

Na pierwszy blat wyłóż połowę kremu z kajmakiem, następnie drugi przestudzony blat, pozostały krem kajmakowy oraz blat z masą orzechową.

Ciasto wstaw do lodówki na noc.

Jak oceniasz przepis na orzechowiec z kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat orzechowca z kajmakiem

Orzechowiec z kajmakiem to doskonała propozycja na dodane do kawy i herbaty. Pyszny orzechowiec warto przygotować na święta Bożego Narodzenia. Sprawdzony przepis na ciasto orzechowiec z kajmakiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, cukier, jajka, żółtka jaj, mleko, miód, cukier wanilinowy, margaryna, orzech włoskie, kajmak oraz soda oczyszczona.

A jak zrobić orzechowca z kajmakiem? W misce umieść masło, cukier, jajko, żółtka, mleko, miód, mąkę pszenną, cukier wanilinowy oraz sodę oczyszczoną. Składniki połącz przy pomocy miksera do uzyskania jednolitego ciasta. Składniki zagnieć na jednolite ciasto i podziel je na 3 równe części. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, dno wyłóż pierwszą część ciasta, nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Z drugą częścią ciasta postępuj w ten sam sposób. Trzecią część ciasta wyłóż do blaszki, ale nie piecz jej. Przygotuj masę orzechową, ułóż na nieupieczone ciasto, wyrównaj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Pozostałe masło ubij na jasny krem, dodaj do niego masę kajmakową i miksuj do uzyskania jednolitego kremu. Na pierwszy blat wyłóż połowę kremu z kajmakiem, następnie drugi przestudzony blat, pozostały krem kajmakowy oraz blat z masą orzechową. Ciasto wstaw do lodówki na noc.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu.

Podsumowując ciasto z orzechami włoskimi i masą budyniową stanowi doskonałą propozycję na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Orzechowiec jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto pozostawić go na noc w lodówce. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w orzechowcu z kajmakiem

Lista alergenów dla orzechowca z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • kajmak
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na orzechowiec z kajmakiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze orzechowca z kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Orzechowiec z kajmakiem to doskonała propozycja na pyszny dodatek do herbaty. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego uważaj z jego ilością z diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
439.03
812.21
Białko (g)
8.02
14.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
43.56
80.59
Węglowodany przyswajalne (g)
42.83
79.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
1.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
26.97
49.90
Tłuszcze nasycone (g)
11.74
21.72
Tłuszcze nienasycone (g)
15.23
28.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.81
14.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.42
13.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
83.07
153.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
184.91
342.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.19
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.39
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.88
1.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.55
1.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.50
0.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
179.01
331.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
0.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.28
0.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.78
3.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.35
102.40
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
70.39
130.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
94.35
174.55
Potas (mg)
189.42
350.43
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
94.35
174.54
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
143.19
264.91
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
32.93
60.91
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.87
3.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.94
1.75
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
0.42
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny orzechowca z kajmakiem 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania orzechowca z kajmakiem

Koszt składników
80.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
450 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 450 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 3,2%
30 ml
3 łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 ml
Miód
80 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 80 g
Cukier wanilinowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Margaryna do pieczenia
125 g
pół kostki
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 125 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Kajmak
500 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 500 g
Koszt składników
80.30