Ogórki z papryką chili
- Ogórek (4000 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier (200 g)
- Koperek ogrodowy świeży (40 g)
- Cebula - 2 mała sztuki (100 g)
Przepis na ogórki z papryką chili krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w plastry.
Papryczkę chilli umyj i ostrożnie pokrój w plasterki.
Do każdego wyparzonego słoika włóż 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łodygę kopru, 3 ząbki czosnku, kilka plastrów cebuli oraz 3-4 plasterki papryczki chilli.
Ogórki dokładnie umyj i włóż je do wcześniej przygotowanych słoików z przyprawami.
Do garnka wlej ocet, 4 szklanki wody i dodaj cukier oraz 2 płaskie łyżki stołowe soli. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści.
Ciepłą zalewę przelej do słoików tak, aby ogórki w całości były zakryte.
Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Następnie słoiki wyciągnij i pozostaw do przestudzenia.
Gotowe ogórki z papryką chilli przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków z papryką chili
Ogórki z papryką chili to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Przetwory z ogórków to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Ogórki możesz podać także jako dodatek do kanapek. Przepis na ogórki z papryką chili jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, ocet spirytusowy, cukier, koper, cebula, sól, papryczki chilli, ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek.
A jak zrobić ogórki z papryką chili? Cebulę obierz i pokrój w plastry. Papryczkę chilli umyj i ostrożnie pokrój w plasterki. Do każdego wyparzonego słoika włóż 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łodygę kopru, 3 ząbki czosnku, kilka plastrów cebuli oraz 3-4 plasterki papryczki chilli. Ogórki dokładnie umyj i włóż je do wcześniej przygotowanych słoików z przyprawami. Do garnka wlej ocet, 4 szklanki wody i dodaj cukier oraz 2 płaskie łyżki stołowe soli. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Ciepłą zalewę przelej do słoików tak, aby ogórki w całości były zakryte. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki wyciągnij i pozostaw do przestudzenia. Gotowe ogórki z papryką chilli przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Ogórek zielony to warzywo, które w 90% składa się z wody. Z tego względu ogórek nie jest wypełniony składnikami odżywczymi w takim stopniu jak inne warzywa. Jednak w jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas). Ogórek zawiera również enzym o nazwie askorbinaza, który utlenia witaminę C.
Podsumowując ogórki z papryką chilli w zalewie octowej to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu w sezonie, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Ogórki są dobre do spożycia dopiero po kilku dniach. Produkty niezbędne do wykonania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w ogórkach z papryką chili
Lista alergenów dla ogórków z papryką chili przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki z papryką chili
Wartości odżywcze ogórków z papryką chili
Ogórki z papryką chili to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Papryczki chilli nie powinny spożywać osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego, ponieważ jej spożywanie może nasilać dolegliwości bólowe.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.