Ogórki z papryką chili

Opublikowano: 02.07.2023 r., 14:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowane ogórki i papryka chili.
Ogórki z papryką chili
Ogórki z papryką chili to doskonała propozycja dla fanów ostrych smaków. Ogórki z chilli świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pasteryzacja 15 min
64 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Ogórek (4000 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (40 g)
  • Cebula - 2 mała sztuki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryczka chilli świeża, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na ogórki z papryką chili krok po kroku

Cebulę obierz i pokrój w plastry.

Papryczkę chilli umyj i ostrożnie pokrój w plasterki.

Do każdego wyparzonego słoika włóż 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łodygę kopru, 3 ząbki czosnku, kilka plastrów cebuli oraz 3-4 plasterki papryczki chilli.

Ogórki dokładnie umyj i włóż je do wcześniej przygotowanych słoików z przyprawami.

Do garnka wlej ocet, 4 szklanki wody i dodaj cukier oraz 2 płaskie łyżki stołowe soli. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści.

Ciepłą zalewę przelej do słoików tak, aby ogórki w całości były zakryte.

Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Następnie słoiki wyciągnij i pozostaw do przestudzenia.

Gotowe ogórki z papryką chilli przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na ogórki z papryką chili
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat ogórków z papryką chili

Ogórki z papryką chili to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Przetwory z ogórków to doskonały pomysł na dodatek do obiadu. Ogórki możesz podać także jako dodatek do kanapek. Przepis na ogórki z papryką chili jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ogórki gruntowe, ocet spirytusowy, cukier, koper, cebula, sól, papryczki chilli, ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek.

A jak zrobić ogórki z papryką chili? Cebulę obierz i pokrój w plastry. Papryczkę chilli umyj i ostrożnie pokrój w plasterki. Do każdego wyparzonego słoika włóż 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łodygę kopru, 3 ząbki czosnku, kilka plastrów cebuli oraz 3-4 plasterki papryczki chilli. Ogórki dokładnie umyj i włóż je do wcześniej przygotowanych słoików z przyprawami. Do garnka wlej ocet, 4 szklanki wody i dodaj cukier oraz 2 płaskie łyżki stołowe soli. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj do momentu, aż cukier się rozpuści. Ciepłą zalewę przelej do słoików tak, aby ogórki w całości były zakryte. Słoiki zakręć i pasteryzuj przez 15 minut od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki wyciągnij i pozostaw do przestudzenia. Gotowe ogórki z papryką chilli przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Ogórek zielony to warzywo, które w 90% składa się z wody. Z tego względu ogórek nie jest wypełniony składnikami odżywczymi w takim stopniu jak inne warzywa. Jednak w jego składzie znajdziemy witaminę C, niektóre witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas). Ogórek zawiera również enzym o nazwie askorbinaza, który utlenia witaminę C.

Podsumowując ogórki z papryką chilli w zalewie octowej to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu w sezonie, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Ogórki są dobre do spożycia dopiero po kilku dniach. Produkty niezbędne do wykonania przetworów dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w ogórkach z papryką chili

Lista alergenów dla ogórków z papryką chili przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki z papryką chili

Wartości odżywcze ogórków z papryką chili

na 100g gotowej potrawy

Ogórki z papryką chili to doskonała propozycja na pyszne przetwory. Papryczki chilli nie powinny spożywać osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego, ponieważ jej spożywanie może nasilać dolegliwości bólowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
32.07
64.15
Białko (g)
0.62
1.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.77
15.54
Węglowodany przyswajalne (g)
7.28
14.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.12
0.24
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.16
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.09
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
7.72
15.44
Witamina B6 (mg)
0.04
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.34
6.68
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.03
0.06
Niacyna (mg)
0.10
0.21
Foliany (µg (mcg))
7.82
15.64
Beta karoten (µg (mcg))
48.82
97.65
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
2.51
5.03
Potas (mg)
137.91
275.83
Wapń (mg)
16.63
33.25
Fosfor (mg)
22.34
44.68
Magnez (mg)
12.08
24.16
Żelazo (mg)
0.31
0.62
Cynk (mg)
0.19
0.37
Miedź (mg)
0.04
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków z papryką chili 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków z papryką chili

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
4000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 14
40.00
Za 4000 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Cebula
100 g
2 mała sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
55.50