Ogórki po szwedzku
- Ogórek (2000 g)
- Olej rzepakowy (125 ml)
- Ocet jabłkowy (125 ml)
- Cukier (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól (20 g)
- Marchewka (225 g)
- Cebula (300 g)
Przepis na ogórki po szwedzku krok po kroku
Ogórki, cebulę i marchewkę umyj i pokrój w cienkie plasterki, posól i odstaw na pół godziny.
Ocet wlej do rondelka, wsyp cukier, dodaj gorczycę, pieprz i czosnek. Zagotuj.
Warzywa wrzuć do słoika i zalej ostudzoną zalewą. Dobrze zakręć.
Pasteryzuj słoiki 10 minut.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków po szwedzku
Ogórki po szwedzku to doskonała opcja na smaczny, ale również ciekawy dodatek do wielu potraw. Ogórki w zalewie są także świetną opcją na zimowe przetwory.
Przepis na ogórki po szwedzku to doskonały pomysł na wykorzystanie sezonu na te warzywa, by stworzyć smaczną sałatkę, którą można cieszyć się całą zimę. Ogórki przygotowane w taki sposób są nie tylko smaczne, ale również naprawdę uniwersalne. Świetnie komponują się z wieloma różnymi składnikami. Będą pasować zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. To najlepsze rozwiązanie na zimę, do słoików, gdy większość warzyw nie jest dostępna lub jest dość droga. Można wtedy sięgnąć po pyszne przetwory. A sałatka szwedzka przygotowana z ogórków jest naprawdę fantastycznym wyborem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ogórki po szwedzku, by były pyszne, a przy tym dobre dla zdrowia to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. W tym przepisie głównym składnikiem są oczywiście ogórki. Zamknięte w słoiku i zakonserwowane przy użyciu specjalnej zalewy zyskują fantastyczny smak i aromat, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań. Przypominają nieco ogórki konserwowe, jednak w tym wypadku ogórki należy pokroić w plasterki i połączyć z cebulą i marchewką. Tak powstaje dobrze znana sałatka szwedzka, która ma wielu fanów. Kluczem do odpowiedniego smaku jest wybieranie odpowiednich składników - tak by były, jak najlepszej jakości. Nie należy konserwować produktów, które wydają się nieświeże, czy są nadpsute. By były odpowiednio smaczne i dobre do zjedzenia, nawet po dłuższym czasie muszą być w dobrej kondycji. Wybieraj więc tylko ogórki zielone, twarde i jędrne. Kolejnym ważnym aspektem jest również przygotowanie odpowiedniej zalewy. Najlepiej sprawdza się tutaj ta na bazie octu. Ocet używany był od wieku do konserwowania. Jego dodatek obniża pH zalewy, dlatego nie rozwijają się w niej niebezpieczne drobnoustroje. Jednak należy nie zapominać o dodatkowej ochronie, czyli pasteryzowaniu słoików. Dzięki temu można mieć pewność, że słoiki spokojnie wytrzymają zimę.
Alergeny w ogórkach po szwedzku
Lista alergenów dla ogórków po szwedzku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze ogórków po szwedzku
To opcja, która jest zdrowa, jednak muszą na nią uważać osoby z chorobami żołądka.
Energia i białka
(291g)
Węglowodany
(291g)
Tłuszcze
(291g)
Witaminy
(291g)
Składniki mineralne
(291g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.