Ogórki po szwedzku

Opublikowano: 04.01.2024 r., 10:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowane ogórki w słoiku
Ogórki po szwedzku
Ogórki po szwedzku to doskonała opcja na smaczny, ale również ciekawy dodatek do wielu potraw. Ogórki w zalewie są także świetną opcją na zimowe przetwory.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
206 kcal
Kcal w porcji
291 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek (2000 g)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Ocet jabłkowy (125 ml)
  • Cukier (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól (20 g)
  • Marchewka (225 g)
  • Cebula (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz ziarna, gorczyca
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na ogórki po szwedzku krok po kroku

Ogórki, cebulę i marchewkę umyj i pokrój w cienkie plasterki, posól i odstaw na pół godziny.

Ocet wlej do rondelka, wsyp cukier, dodaj gorczycę, pieprz i czosnek. Zagotuj.

Warzywa wrzuć do słoika i zalej ostudzoną zalewą. Dobrze zakręć.

Pasteryzuj słoiki 10 minut.

Jak oceniasz przepis na ogórki po szwedzku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 62,9% osób

Więcej informacji na temat ogórków po szwedzku

Ogórki po szwedzku to doskonała opcja na smaczny, ale również ciekawy dodatek do wielu potraw. Ogórki w zalewie są także świetną opcją na zimowe przetwory.

Przepis na ogórki po szwedzku to doskonały pomysł na wykorzystanie sezonu na te warzywa, by stworzyć smaczną sałatkę, którą można cieszyć się całą zimę. Ogórki przygotowane w taki sposób są nie tylko smaczne, ale również naprawdę uniwersalne. Świetnie komponują się z wieloma różnymi składnikami. Będą pasować zarówno do dań mięsnych, jak i jarskich. To najlepsze rozwiązanie na zimę, do słoików, gdy większość warzyw nie jest dostępna lub jest dość droga. Można wtedy sięgnąć po pyszne przetwory. A sałatka szwedzka przygotowana z ogórków jest naprawdę fantastycznym wyborem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ogórki po szwedzku, by były pyszne, a przy tym dobre dla zdrowia to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. W tym przepisie głównym składnikiem są oczywiście ogórki. Zamknięte w słoiku i zakonserwowane przy użyciu specjalnej zalewy zyskują fantastyczny smak i aromat, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych dań. Przypominają nieco ogórki konserwowe, jednak w tym wypadku ogórki należy pokroić w plasterki i połączyć z cebulą i marchewką. Tak powstaje dobrze znana sałatka szwedzka, która ma wielu fanów. Kluczem do odpowiedniego smaku jest wybieranie odpowiednich składników - tak by były, jak najlepszej jakości. Nie należy konserwować produktów, które wydają się nieświeże, czy są nadpsute. By były odpowiednio smaczne i dobre do zjedzenia, nawet po dłuższym czasie muszą być w dobrej kondycji. Wybieraj więc tylko ogórki zielone, twarde i jędrne. Kolejnym ważnym aspektem jest również przygotowanie odpowiedniej zalewy. Najlepiej sprawdza się tutaj ta na bazie octu. Ocet używany był od wieku do konserwowania. Jego dodatek obniża pH zalewy, dlatego nie rozwijają się w niej niebezpieczne drobnoustroje. Jednak należy nie zapominać o dodatkowej ochronie, czyli pasteryzowaniu słoików. Dzięki temu można mieć pewność, że słoiki spokojnie wytrzymają zimę.

Alergeny w ogórkach po szwedzku

Lista alergenów dla ogórków po szwedzku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet jabłkowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze ogórków po szwedzku

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która jest zdrowa, jednak muszą na nią uważać osoby z chorobami żołądka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(291g)
Energia (kcal)
71.03
206.70
Białko (g)
0.66
1.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(291g)
Węglowodany (g)
7.79
22.66
Węglowodany przyswajalne (g)
7.04
20.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
2.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(291g)
Tłuszcz (g)
4.42
12.86
Tłuszcze nasycone (g)
0.38
1.10
Tłuszcze nienasycone (g)
4.04
11.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.85
8.29
Brak danych dla: ocet jabłkowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
3.47
Brak danych dla: ocet jabłkowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(291g)
Witamina A (µg (mcg))
68.12
198.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.26
9.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.16
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.26
24.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
680.37
1979.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(291g)
Sód (mg)
274.57
798.99
Potas (mg)
145.71
424.02
Wapń (mg)
17.07
49.68
Fosfor (mg)
23.10
67.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.22
32.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.26
0.75
Cynk (mg)
0.18
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków po szwedzku 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków po szwedzku

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
2000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
20.00
Za 2000 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Ocet jabłkowy
125 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 125 ml
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sól
20 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 20 g
Marchewka
225 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 225 g
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koszt składników
47.00