Ogórki małosolne

Opublikowano: 18.05.2021 r., 14:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świeże ogórki małosolne w słoikach
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne to idealny dodatek do dań głównych. Są niezwykle pyszne, chrupiące i jędrne, a przy tym niesamowicie łatwe do przygotowania. Zasmakują każdemu.
Przygotowanie 20 min
21 kcal
Kcal w porcji
111 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórek (1000 g)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
  • Sól - 2 duże łyżki (30 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (65 g)
  • Chrzan - mały kawałek korzenia (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik

Przepis na ogórki małosolne krok po kroku

W garnku zagotuj 2 l wody i dodaj do niej sól. Porządnie wymieszaj.

Ogórki, chrzan i koper dobrze opłucz. Czosnek i chrzan przekrój na mniejsze kawałki.

Przygotuj 5 l słój i ciasno poukładaj w nim ogórki. We wszystkie przestrzenie powciskaj dodatki.

Całość zalej roztworem wody z solą.

Całość odstaw w zacienione miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie ogórki będą gotowe.

Jak oceniasz przepis na ogórki małosolne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat ogórków małosolnych

Ogórki małosolne to świetny dodatek do dań głównych, który jest niezwykle smaczny i zdrowy. Na pewno doceni je każdy miłośnik kiszonek. Mają bardzo delikatny smak, dlatego przypadną do gustu nawet dzieciom. Świetnie sprawdzają się w sałatce, na kanapce, a także jako forma surówki do obiadu. Są niezwykle jędrne i twarde, dlatego sprawdzą się u osób, które nie przepadają za ogórkami kiszonymi, ze względu na ich miękkość.

Przepis na ogórki małosolne jest niezwykle prosty. W kilka minut można stworzyć ten bardzo zdrowy dodatek. W dodatku czas oczekiwania na to, kiedy będą gotowe do zjedzenia wcale nie jest tak długi jak w przypadku tych kiszonych. Już po dwóch dniach od wykonania można się cieszyć pysznym smakiem ogórków małosolnych. Ten prosty przepis pozwala na przekąski wprost idealnej.

Woda na ogórki małosolne powinna być odpowiednio słona, tak by całość dobrze się zakonserwowała i świetnie smakowała. Najlepiej dodawać 1 łyżkę soli na 1 litr wody. Tak powstały roztwór będzie odpowiednio słony.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić ogórki małosolne, które będą smakowały niesamowicie dobrze, a przy tym będą łatwe w przygotowaniu, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Choć jest bardzo łatwy, to wcale nie nudny. Ogórki małosolne sprawiają, że każde nawet najprostsze danie smakuje znacznie lepiej i jest dobrze podkreślone.

Ogórki, które powstają z tego przepisu są tak pyszne, że bardzo szybko znikają z ze słoika. Warto przygotować ich większą porcję, gdyż sezon na nie nie trwa zbyt długo. Jeżeli ogórki przeleżą dłużej w zalewie to powstaną z nich pyszne ogórki kiszone.

Ten sposób na ogórki małosolne jest jednym z najlepszych. To za sprawą idealnych proporcji soli i wody w zalewie, a także dodatku chrzanu, czosnku i kopru. By podkreślić ich smak można dodać również kilka liści z czarnej porzeczki, jednak nie jest to konieczne. Te dobre ogórki będą świetnym pomysłem na wspaniały dodatek do letnich kanapek, idealnie łączą się też z daniami z grilla. Ten sprawdzony przepis pozwala je przygotować w ekspresowym tempie i cieszyć się ich pysznym smakiem.

Alergeny w ogórkach małosolnych

Lista alergenów dla ogórków małosolnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na ogórki małosolne

Wartości odżywcze ogórków małosolnych

na 100g gotowej potrawy

Ogórki małosolne są świetnym i zdrowym dodatkiem do dań głównych. Choć powinny na nie uważać osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego ze względu na dużą zawartość soli.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(111g)
Energia (kcal)
19.15
21.26
Białko (g)
0.90
1.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(111g)
Węglowodany (g)
4.38
4.86
Węglowodany przyswajalne (g)
3.73
4.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
0.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(111g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.20
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.06
0.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.05
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(111g)
Witamina A (µg (mcg))
26.51
29.43
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.32
9.24
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.04
Ryboflawina (mg)
0.05
0.05
Niacyna (mg)
0.20
0.22
Foliany (µg (mcg))
15.81
17.55
Beta karoten (µg (mcg))
49.44
54.88
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(111g)
Sód (mg)
1038.51
1152.74
Potas (mg)
183.39
203.57
Wapń (mg)
30.82
34.21
Fosfor (mg)
28.17
31.27
Magnez (mg)
15.55
17.26
Żelazo (mg)
0.67
0.74
Cynk (mg)
0.27
0.30
Miedź (mg)
0.05
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków małosolnych 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków małosolnych

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1000 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
10.00
Za 1000 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Sól
30 g
2 duże łyżki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 30 g
Koperek ogrodowy świeży
65 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 3
6.50
Za 65 g
Chrzan
20 g
mały kawałek korzenia
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 20 g
Koszt składników
27.00