Ogórki kartuskie

Opublikowano: 22.06.2023 r., 14:03 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ogórki kartuskie
Ogórki kartuskie
Nie ma nic lepszego na dodatek do kanapek niż własnoręcznie zrobione ogórki. To koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis.
Przygotowanie 30 min
15 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ogórki konserwowe (1000 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (40 g)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gorczyca
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na ogórki kartuskie krok po kroku

Dodatkowo przygotuj litr wody.

Ogórki dokładnie umyj i wyszoruj.

W dużym słoju lub pojemniku umieść pokrojone ogórki w pionowej pozycji. Dodaj gałązki koperku do ogórków. Możesz również dodać cząstki kopru, jeśli masz.

W osobnym naczyniu rozpuść sól w litrze wody, mieszając aż do pełnego rozpuszczenia. Możesz również dodać ziarna gorczycy i pieprzu do solanki.

Zalej ogórki przygotowaną solanką, tak aby były całkowicie przykryte płynem.

Pozostaw ogórki w temperaturze pokojowej na około 3-4 dni, aby się zakisiły. W tym czasie ogórki zaczną fermentować i nabierają swojego charakterystycznego smaku.

Jak oceniasz przepis na ogórki kartuskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat ogórków kartuskich

Ogórki kartuskie to wyjątkowe, pyszne i aromatyczne ogórki, które można przygotować na zimę do słoików, ale nie tylko. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na ogórki kartuskie.

Do ich przygotowania konieczna będzie też zalewa do ogórków kartuskich, jednak w pierwszej kolejności przygotuj takie składniki jak:

- 1 kg ogórków gruntowych (małych i równej wielkości)

- 2-3 gałązki świeżego koperku

- 3-4 ząbki czosnku

- 1 łyżka ziaren gorczycy

- 1 łyżka ziaren pieprzu

- 2 łyżki soli

- 1 litr wody

Zatem poznaj mój przepis na, jak zrobić ogórki kartuskie.

1. Przygotuj ogórki, dokładnie je umyj. Jeśli chcesz, możesz pozostawić skórkę na ogórkach, aby nadać im dodatkowego smaku.

2. W odpowiedniej wielkości słoiku umieść pokrojone ogórki w pionowej pozycji.

3. Dodaj gałązki koperku do słoika razem z ząbkami czosnku. Koperek i czosnek nadadzą ogórkom intensywny smak.

4. W oddzielnym naczyniu przygotuj zalewę, rozpuszczając sól w litrze wody. Dodaj również ziarna gorczycy i pieprzu do zalewy, aby wzbogacić smak.

5. Zalej ogórki przygotowaną zalewą, tak aby były całkowicie pokryte płynem.

6. Zakręć słoik dokładnie, aby zabezpieczyć zawartość i zapobiec dostępowi powietrza.

7. Pozostaw ogórki w temperaturze pokojowej na około 3-4 dni, aby rozpoczęła się fermentacja. Podczas tego procesu ogórki nabiorą swojego charakterystycznego smaku i aromatu.

8. Po upływie 3-4 dni przenieś słoiki z ogórkami do lodówki, gdzie będą nadal kisły. Ogórki osiągną najlepszy smak po kilku dniach.

9. Gotowe ogórki kartuskie można przechowywać w lodówce przez długi czas, dzięki czemu będą smaczne i aromatyczne nawet na zimę. W tym czasie nasze ogórki są dobre do spożycia. Jednym słowem, najlepsze. Ogórki kartuskie to idealne przysmaki na zimę. Możesz je podawać jako samodzielne przekąski, dodatki do kanapek, czy nawet jako składnik sałatek. Ich pyszny smak sprawia, że są niezastąpione w wielu daniach. Wypróbuj ten prosty przepis i ciesz się domowymi, smacznymi ogórkami kartuskimi przez cały rok!

Alergeny w ogórkach kartuskie

Lista alergenów dla ogórków kartuskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • gorczyca

Wartości odżywcze ogórków kartuskich

na 100g gotowej potrawy

Własnoręcznie przygotowane ogórki to najlepszy dodatek na kanapki wiosną i latem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
15.75
15.75
Białko (g)
0.70
0.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
2.77
2.77
Węglowodany przyswajalne (g)
1.70
1.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
1.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.46
0.46
Tłuszcze nasycone (g)
0.30
0.30
Tłuszcze nienasycone (g)
0.16
0.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.12
0.12
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
18.34
18.34
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.78
5.78
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.07
0.07
Niacyna (mg)
0.18
0.18
Foliany (µg (mcg))
13.26
13.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
764.89
764.89
Potas (mg)
141.08
141.08
Wapń (mg)
62.21
62.21
Fosfor (mg)
11.04
11.04
Magnez (mg)
9.15
9.15
Żelazo (mg)
0.50
0.50
Cynk (mg)
0.16
0.16
Miedź (mg)
0.04
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków kartuskich 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków kartuskich

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórki konserwowe
1000 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 2
6.98
Za 1000 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
20.00