Ogórki do słoika

Opublikowano: 12.06.2022 r., 9:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ogórki do słoika podane w słoiku, dookoła niego leżą główki czosnku oraz koper.
Ogórki do słoika
Ogórki do słoika to wspaniały pomysł na chrupiące przetwory w zalewie octowej. Ogórki świetnie sprawdza się jako dodatek do dania obiadowego. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
140 kcal
Kcal w porcji
650 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Ogórek - gruntowy (1500 g)
  • Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna, gorczyca, koper, chrzan świeży
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 1l

Przepis na ogórki do słoika krok po kroku

Ogórki umyj i włóż do wyparzonych słoików.

Następnie do słoików dodaj po 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowym, 1 gałązce kopru, 1 łyżeczce ziaren gorczycy, kawałku chrzanu świeżego, kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego.

W garnku zagotuj 1,5 litra wody, ocet spirytusowy, cukier oraz łyżeczkę soli.

Zalewą zalej ogórki w słoikach i słoiki zakręć przykrywkami.

Następnie słoiki włóż do dużego garnka i zalej je wodą (wysokość wody powinna być na wysokości około 1-2cm pod nakrętką).

Wodę w garnku ze słoikami doprowadź prawie do wrzenia i zmniejsz ogień. Po tym czasie słoiki gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.

Słoiki po tym czasie wyjmij z wody i pozostaw je do ostudzenia.

Jak oceniasz przepis na ogórki do słoika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,3% osób

Więcej informacji na temat ogórków do słoika

Ogórki do słoika to doskonała propozycja na pyszne i chrupiące ogórki konserwowe w zalewie. Ogórki do słoika stanowią doskonały pomysł na przygotowanie przetworów na zimę. Przepis na ogórki do słoika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do ich przygotowania potrzebne będą następujące produkty: ogórki gruntowe, ocet spirytusowy, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, ziarenka pieprzu, gorczyca, koper, chrzan świeży. Zalewa do ogórków sprawia, że stają się one chrupiące i delikatnie kwaśne.

Jak zrobić ogórki do słoika? Ogórki umyj i włóż do wyparzonych słoików. Następnie do słoików dodaj po 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowym, 1 gałązce kopru, 1 łyżeczce ziaren gorczycy, kawałku chrzanu świeżego, kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego. W garnku zagotuj 1,5 litra wody, ocet spirytusowy, cukier oraz łyżeczkę soli. Zalewą zalej ogórki w słoikach i słoiki zakręć przykrywkami. Następnie słoiki włóż do dużego garnka i zalej je wodą (wysokość wody powinna być na wysokości około 1-2cm pod nakrętką). Wodę w garnku ze słoikami doprowadź prawie do wrzenia i zmniejsz ogień. Po tym czasie słoiki gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Słoiki po tym czasie wyjmij z wody i pozostaw je do ostudzenia.

Ogórek to warzywo, które bogate jest w wiele składników mineralnych oraz witamin. Dodatkowo ogórek nie zawiera dużo kalorii, dlatego chętnie wybierany jest jako produkt spożywczy w dietach redukcyjnych. Ogórek w większości składa się z wody, dlatego świetnie gasi pragnienie w okresie letnim. Dodatkowo znajdziemy w nim potas, który wspomaga walkę z nadciśnieniem oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Podsumowując najlepsze ogórki konserwowe to doskonały pomysł na przetwory na zimę. Ogórki do słoika świetnie sprawdzą się podane jako dodatek do dania obiadowego. Świetnie smakuje z dodatkiem mięs pieczonych, a także mięs podanych w sosie. Dobrze przygotowane weki z ogórkami są dobre do spożycia nawet kilka po ich wykonaniu. Ogórki konserwowe są bardzo chrupiące.

Alergeny w ogórkach do słoika

Lista alergenów dla ogórków do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

W przepisie na ogórki do słoika nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ogórków do słoika

na 100g gotowej potrawy

Ogórki do słoika to doskonały pomysł na przechowanie warzyw w okresie zimowym. Ogórki doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kcal)
21.66
140.77
Białko (g)
0.55
3.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany (g)
4.74
30.83
Węglowodany przyswajalne (g)
4.32
28.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
2.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz (g)
0.10
0.64
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.42
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.22
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina A (µg (mcg))
4.21
27.39
Witamina B6 (mg)
0.03
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.36
15.34
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.16
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.16
Ryboflawina (mg)
0.03
0.17
Niacyna (mg)
0.08
0.55
Foliany (µg (mcg))
5.90
38.34
Beta karoten (µg (mcg))
47.19
306.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód (mg)
1.98
12.89
Potas (mg)
124.19
807.24
Wapń (mg)
14.34
93.23
Fosfor (mg)
20.79
135.11
Magnez (mg)
11.10
72.12
Żelazo (mg)
0.24
1.57
Cynk (mg)
0.17
1.11
Miedź (mg)
0.04
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny ogórków do słoika 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ogórków do słoika

Koszt składników
20.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórek
1500 g
gruntowy
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 5
15.00
Za 1500 g
Ocet spirytusowy
250 ml
1 szklanka
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 250 ml
Cukier
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Koszt składników
20.50