Ogórki do słoika
- Ogórek - gruntowy (1500 g)
- Ocet spirytusowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
Przepis na ogórki do słoika krok po kroku
Ogórki umyj i włóż do wyparzonych słoików.
Następnie do słoików dodaj po 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowym, 1 gałązce kopru, 1 łyżeczce ziaren gorczycy, kawałku chrzanu świeżego, kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego.
W garnku zagotuj 1,5 litra wody, ocet spirytusowy, cukier oraz łyżeczkę soli.
Zalewą zalej ogórki w słoikach i słoiki zakręć przykrywkami.
Następnie słoiki włóż do dużego garnka i zalej je wodą (wysokość wody powinna być na wysokości około 1-2cm pod nakrętką).
Wodę w garnku ze słoikami doprowadź prawie do wrzenia i zmniejsz ogień. Po tym czasie słoiki gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.
Słoiki po tym czasie wyjmij z wody i pozostaw je do ostudzenia.
-
Ogórki małosolne
-
Ogórki kiszone
-
Ogórki konserwowe
-
Ogórki na zimę
-
Ogórki z curry
-
Ogórki z chili
-
Ogórki w musztardzie
-
Pikle z ogórków
-
Ogórki z kurkumą
-
Ogórki małosolne na sucho
-
Sałatka z ogórków do słoików
-
Ogórki z miodem
-
Zalewa na korniszony
-
Ogórki kwaszone
-
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
-
Sok z kiszonych ogórków
-
Ogórki po kozacku
-
Ogórki z papryką
-
Przetwory z ogórków
Więcej informacji na temat ogórków do słoika
Ogórki do słoika to doskonała propozycja na pyszne i chrupiące ogórki konserwowe w zalewie. Ogórki do słoika stanowią doskonały pomysł na przygotowanie przetworów na zimę. Przepis na ogórki do słoika jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do ich przygotowania potrzebne będą następujące produkty: ogórki gruntowe, ocet spirytusowy, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, ziarenka pieprzu, gorczyca, koper, chrzan świeży. Zalewa do ogórków sprawia, że stają się one chrupiące i delikatnie kwaśne.
Jak zrobić ogórki do słoika? Ogórki umyj i włóż do wyparzonych słoików. Następnie do słoików dodaj po 1 ząbku czosnku, 1 liściu laurowym, 1 gałązce kopru, 1 łyżeczce ziaren gorczycy, kawałku chrzanu świeżego, kilka ziarenek pieprzu oraz ziela angielskiego. W garnku zagotuj 1,5 litra wody, ocet spirytusowy, cukier oraz łyżeczkę soli. Zalewą zalej ogórki w słoikach i słoiki zakręć przykrywkami. Następnie słoiki włóż do dużego garnka i zalej je wodą (wysokość wody powinna być na wysokości około 1-2cm pod nakrętką). Wodę w garnku ze słoikami doprowadź prawie do wrzenia i zmniejsz ogień. Po tym czasie słoiki gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Słoiki po tym czasie wyjmij z wody i pozostaw je do ostudzenia.
Ogórek to warzywo, które bogate jest w wiele składników mineralnych oraz witamin. Dodatkowo ogórek nie zawiera dużo kalorii, dlatego chętnie wybierany jest jako produkt spożywczy w dietach redukcyjnych. Ogórek w większości składa się z wody, dlatego świetnie gasi pragnienie w okresie letnim. Dodatkowo znajdziemy w nim potas, który wspomaga walkę z nadciśnieniem oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.
Podsumowując najlepsze ogórki konserwowe to doskonały pomysł na przetwory na zimę. Ogórki do słoika świetnie sprawdzą się podane jako dodatek do dania obiadowego. Świetnie smakuje z dodatkiem mięs pieczonych, a także mięs podanych w sosie. Dobrze przygotowane weki z ogórkami są dobre do spożycia nawet kilka po ich wykonaniu. Ogórki konserwowe są bardzo chrupiące.
Alergeny w ogórkach do słoika
Lista alergenów dla ogórków do słoika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
W przepisie na ogórki do słoika nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- chrzan świeży
Wartości odżywcze ogórków do słoika
Ogórki do słoika to doskonały pomysł na przechowanie warzyw w okresie zimowym. Ogórki doskonale sprawdzą się jako dodatek do obiadu.
Energia i białka
(650g)
Węglowodany
(650g)
Tłuszcze
(650g)
Witaminy
(650g)
Składniki mineralne
(650g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.