Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
gaza, słoik 1,5 l

Dokładnie oczyść owoce i wyrzuć te, które mogą być zepsute.

Przełóż porzeczki do słoika.

Zalej porzeczki wódką a następnie spirytusem. Delikatnie przemieszaj kołysząc słoikiem.

Odstaw słoik na 30 dni w delikatnie słoneczne miejsce.

Po 30 dniach oddziel alkohol od owoców.

Owoce zasyp cukrem i odstaw również w delikatnie nasłonecznione miejsce na 5 dni. Codziennie mieszaj owoce z cukrem aby cukier się rozpuścił.

Odcedź płyn powstały przez zasypanie owoców cukrem, dolej do alkoholu a owoce dokładnie odciśnij, na przykład przez gazę. Odciśnięty płyn dodaj do alkoholu.

Przechowuj w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

Nalewka z czarnej porzeczki podana w kieliszku, w tle drugi kieliszek z nalewką oraz kosz z owocami czarnej porzeczki
Nalewka z czarnej porzeczki
Koszt przygotowania dania
130.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
91 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
70

Nalewka z czarnej porzeczki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce z czarnej porzeczki

Nalewka z czarnej porzeczki to jedna z propozycji pysznej nalewki na bazie owoców. Jest ona pyszna nie tylko jako podawana do degustacji ale także jako dodatek do deserów czy sosów.

Nalewkę możesz przygotować zarówno na spirytusie jak i na wódce. Wszystko zależy od tego jaką moc chcesz aby miał gotowy trunek. Jeśli jednak na wódce jest dla Ciebie za słaba a na spirytusie za mocna możesz przygotować ją mieszając oba alkohole. Wybierz takie proporcje wódki do spirytusu aby były odpowiednie. Nalewka z czarnej porzeczki jest nie tylko pyszna ale posiada również walory zdrowotne. Jest ona bogactwem witaminy C, jest pomocna w zaburzeniach trawienia, a także w leczeniu chorób gardła i górnych dróg oddechowych. Spożywana w małych ilościach może być pomocna w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz glukozy we krwi. Polecana jest także przy migrenach. Nalewkę możesz dodać do ponczu, którym nasącza się biszkopt używany do ciast. Przepis na nalewkę z czarnej porzeczki jest równie łatwy w przygotowaniu jak na inne nalewki owocowe. A jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki dowiesz się z przepisu gdzie każdy etap jej przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Nalewka z czarnej porzeczki to fajna odmiana nalewki owocowej. Jej charakterystyczny, lekko kwaśny smak sprawi, że wykorzystasz ją na wiele sposobów a sprawdzony przepis sprawi, że wykonasz ją z łatwością.

Wartości odżywcze nalewki z czarnej porzeczki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
183.75 kcal
91.88 kcal

Witaminy w przepisie na nalewkę z czarnej porzeczki

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tiamina
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.01 mg
Brak danych dla: wódka .
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na nalewkę z czarnej porzeczki

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
1.00 mg
0.50 mg
Potas
115.54 mg
57.77 mg
Fosfor
20.21 mg
10.10 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.44 mg
0.22 mg
Cynk
0.11 mg
0.05 mg
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z czarnej porzeczki 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce z czarnej porzeczki

Lista alergenów dla nalewki z czarnej porzeczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z czarnej porzeczki

Cena przygotowania nalewki z czarnej porzeczki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czarna porzeczka
1000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 1000 g
Wódka
500 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 ml
Spirytus
500 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Cukier
400 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Liczba porcji:
Koszt składników
131.50
Jak oceniasz przepis na nalewkę z czarnej porzeczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób