Przetwory z czarnej porzeczki – najlepsze przepisy na domowe przetwory
Przetwory z czarnej porzeczki są bardzo pyszne i zdrowe. Polacy od lat przygotowują weki z czarnej porzeczki na zimę. Domowe przetwory można przyrządzać na wiele sposobów. Do najpopularniejszych weków zaliczamy dżemy, konfitury, soki i nalewki. Przetwory są dobre, ale też zawierają wiele cennych właściwości odżywczych. Warto przyrządzać je do słoików, zwłaszcza na chłodniejszą porę roku. Jak zrobić domowe przepisy na przetwory z czarnej porzeczki? Przeczytaj.
Najlepsze przetwory z czarnej porzeczki – sprawdź dobre przepisy na weki
Czy czarne porzeczki są zdrowe? Właściwości czarnych porzeczek
Czarne porzeczki uważane są za jedne z najzdrowszych owoców. Zawierają antocyjany nadające owocom ciemnofioletowy kolor. To silne przeciwutleniacze pomagające neutralizować działanie wolnych rodników w organizmie. Dzięki regularnemu spożywaniu czarnej porzeczki można uchronić się przed stresem oksydacyjnym, a także uszkodzeniem komórek. W czarnej porzeczce jest również duża ilość witaminy C. Jedzenie owoców może pomóc w podniesieniu odporności organizmu, a także gojeniu się ran. W czarnych porzeczkach znajduje się duża ilość błonnika. Ma on kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o trawienie. Błonnik reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Pomaga też kontrolować poziom cukru we krwi – może być to przydatna informacja zwłaszcza dla cukrzyków.
Dlaczego jeszcze uważa się, że czarne porzeczki są zdrowe? Sporo w nich witamin, m.in. E i K. W czarnych porzeczkach są też flawonoidy i kwasy tłuszczowe omega-3. Dzięki witaminom zarówno kości, jak i układ sercowo-naczyniowy mogą lepiej funkcjonować. Warto podkreślić, że wartości odżywcze czarnej porzeczki różnią się w zależności od odmiany i sposobu uprawy owoców. Najwięcej składników odżywczych mają świeże porzeczki. Jednak domowe przetwory z czarnej porzeczki również wykazują wiele cennych właściwości odżywczych. Warto więc je przygotowywać, zwłaszcza na zimę. Jakie jeszcze właściwości mają czarne porzeczki? Oto kilka ważnych cech owoców:
- Przetwory z czarnej porzeczki, m.in. galaretka, dżem lub sok zawierają cenne związki ochronne. Dzięki zawartym w nich antyoksydantom można zwalczyć wolne rodniki w organizmie. Jedzenie przetworów z czarnej porzeczki może przyczynić się do ochrony organizmu przed nowotworami lub procesem starzenia się.
- Witamina C zawarta w czarnej
porzeczce wzmacnia odporność organizmu, ale też pomaga w szybszym gojeniu się
ran. Neutralizuje również wolne rodniki.
- Spożywanie przetworów z czarnej porzeczki pozwala dostarczyć do organizmu dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3. Mimo że owoce nie są głównym źródłem tych kwasów, ich obecność ma pozytywny wpływ na zdrowie serca i mózgu. Kwasy tłuszczowe omega-3 pomagają również w uregulowaniu poziomu cholesterolu, a także redukcji stanów zapalnych i poprawie funkcjonowania układu nerwowego.
Nie można również zapomnieć o niepodważalnie pysznym smaku przetworów z czarnej porzeczki. Owoce te doskonale komponują się m.in. z twarożkiem, a nawet mięsem. Przetwory z czarnej porzeczki można jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Wszystko dzięki temu, że idealnie komponuje się z różnymi potrawami, dodając im wyjątkowego nie tylko smaku, ale i aromatu.
Najlepsze przetwory z czarnej porzeczki na zimę – co zrobić do słoików?
Czarna porzeczka doskonale smakuje świeża. Warto jednak robić z niej domowe przetwory, aby można było dodać porzeczkę do różnych potraw. Porzeczki to pyszne owoce, które genialnie smakują w towarzystwie różnorodnych mięs i serów. Można też dodawać je do ciast, tortów, drożdżówek i innych wypieków. Jakie przetwory z czarnej porzeczki warto robić na zimę do słoików? Oto kilka najciekawszych propozycji:
- Syrop z czarnej porzeczki – doskonały do tworzenia koktajli, smoothie czy innych napojów. Sokiem z owoców można też polewać lody. Podczas przyrządzania soku należy pamiętać o tym, aby oddzielić go od skórek i pestek. Aby przez długi czas cieszyć się smakiem soku, należy zamknąć go w szczelnych butelkach.
- Dżem z czarnej porzeczki –
klasyczny przetwór z owoców, pozwalający przez długi czas cieszyć się ich
smakiem. Dżem świetnie smakuje rozsmarowany na kanapce, a także jako dodatek do
deserów (posłuży np. jako nadzienie do tortów czy innych ciast).
- Konfitura z czarnej porzeczki –
pyszny przetwór, który bez problemu można zrobić na kilka sposobów. Konfitura
wybornie smakuje rozsmarowana na świeżym domowym pieczywie. Możesz nią również
posmarować naleśniki czy gofry. Owoce na konfiturę warto zagotować z cukrem i
sokiem z cytryny – dzięki temu zyska jeszcze ciekawszy smak i aromat.
- Sok z czarnej porzeczki – przetwór ten wykazuje wiele korzyści zdrowotnych. Sok bogaty jest w antocyjany i witaminę C, więc to doskonałe remedium na przeziębienie. Sok wzmocni organizm, a także poprawi funkcjonowanie układu immunologicznego.
Jak zrobić weki z porzeczki? Pyszne przepisy na przetwory z czarnej porzeczki
Nalewka z czarnej porzeczki – prosty przepis
Nalewka z czarnej porzeczki to doskonały pomysł na słodki trunek. Wybornie smakuje zwłaszcza w jesienne i zimowe wieczory lub na spotkaniu ze znajomymi czy rodziną. Słodko-kwaśna nalewka to pyszna propozycja dla dorosłych – można ją zrobić również na prezent. Do przygotowania nalewki potrzeba tylko czterech składników: czarnych porzeczek, spirytusu, wódki i cukru. Przepis na nalewkę jest bardzo prosty, więc bez problemu zrobią ją nawet amatorzy tworzenia takich trunków.
Najpierw porządnie oczyść owoce i wyrzuć zepsute sztuki. Włóż czarne porzeczki do słoika, następnie zalej spirytusem. Wstrząśnij słoikiem. Zalej owoce wódką i spirytusem, kołysząc słojem. Odstaw na miesiąc w nieco słoneczne miejsce. Po upływie tego czasu oddziel alkohol od owoców. Zasyp je cukrem i odstaw na 5 dni w delikatnie słoneczne miejsce. Codziennie mieszaj czarne porzeczki z cukrem – cukier powinien się rozpuścić. Powstały płyn odcedź, po czym dolej alkoholu. Tak przygotowaną nalewkę przechowuj w ciemnym i możliwie chłodnym pomieszczeniu.
Dżem porzeczkowy – perfekcyjny do kanapek i wypieków
Dżem z porzeczek jest wyborny. Jeśli ma gładką konsystencję i jest odpowiednio kwaskowy, świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Smakuje wybornie zarówno na słodko, jak i na słono. Owoce czarnej porzeczki mają wyrazisty smak – są przełamane nutą kwasowości. Warto zjadać je nie tylko w formie świeżej, ale też przetworów takich jak dżem porzeczkowy. Owoce zawierają dużą ilość pektyn, czyli łatwo rozpuszczalnego błonnika. Dzięki nim podczas gotowania porzeczek z odrobiną wody i cukru owoce zmieniają konsystencję na jednolity mus. Właśnie dlatego porzeczki świetnie sprawdzają się do robienia większej ilości przetworów – można z nich robić słodkie zapasy na zimę. Wystarczy przełożyć gotowy dżem porzeczkowy do słoików i zawekować. Dżem znakomicie nadaje się do naleśników, chałwy i pancakesów. Przepis na dżem z porzeczek jest prosty i szybki do zrobienia.
Do przygotowania dżemu potrzebujesz jedynie czarnych porzeczek i cukru trzcinowego. Włóż owoce do garnka i zalej odrobiną wody. Duś na małym ogniu, mieszając – owoce nie mogą się przypalić. Gdy porzeczki zaczną się rozpadać i puszczą sok, odkryj garnek i gotuj dalej. Zmniejsz ogień. Gdy woda wyparuje, a konsystencja stanie się gęsta, dosyp cukier. Wymieszaj wszystko. Gotowy dżem powinien być bardzo gęsty. Tak przygotowany przetwór możesz przełożyć do słoików i zawekować. Kiedy tylko zatęsknisz zimą za sezonowymi owocami, wystarczy otworzyć jeden z weków.