Nalewka z cytryny

Opublikowano: 18.01.2023 r., 12:11 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nalewka z cytryny
Nalewka z cytryny
Nalewka z cytryny na wódce i na spirytusie – miałeś okazję zrobić swój domowy alkohol? Jeśli nie to sprawdź jak zrobić nalewkę z cytryny i ile cukru potrzeba.
Przygotowanie 30 min
1328 kcal
Kcal w porcji
1030 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Cytryna 11 sztuk (1430 g)
  • Cukier (260 g)
  • Spirytus (500 ml)
  • Wódka (250 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, słoik, wyciskarka do cytrusów, gaza, lejek, butelka szklana, zester

Przepis na nalewkę z cytryny krok po kroku

Sparz cytryny gorącą wodą. Pozostaw we wrzącej wodzie na 30 sekund.

4 sztuki obierz (tylko żółta część, białej nie - przyda się zester).

Włóż skórki do słoika i zalej wódką.

Zakręć słoik, postaw w nasłonecznionym miejscu na dwa dni (raz dziennie zakołysz słoikiem).

Od razu po zrobieniu skórek przygotuj resztę. Wyciśnij sok z cytryn. Wlej do drugiego, czystego słoika.

W garnku umieść cukier oraz 250 ml wody.

Gotuj do rozpuszczenia cukru. Ostudź.

Ostudzony syrop cukrowy wlej do wyciśniętego soku z cytryn razem ze spirytusem. Wymieszaj.

Zamknij słoik i postaw obok słoika ze skórkami z cytryn (dwa dni). Mieszaj raz dziennie (j.w.).

Gdy miną 2 dni, zawartość słoika ze skórkami wlej do słoika z sokiem z cytryn. Wymieszaj.

Zamknij słoik i pozostaw w tym samym miejscu na kolejne 2 dni.

Po dwóch dniach przelej nalewkę przez sitko i lejek do butelki szklanej, w której nalewka będzie leżakować.

Jeżeli chcesz bardziej klarowną nalewkę, należy ją przefiltrować (można użyć sitka plus gazy).

Klarowną nalewkę odstaw do leżakowania (chłodne, ciemne miejsce) na minimum 3 tygodnie.

Jak oceniasz przepis na nalewkę z cytryny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat nalewki z cytryny

Nalewka z cytryny na wódce i na spirytusie – miałeś okazję zrobić swój domowy alkohol? Jeśli nie to sprawdź jak zrobić nalewkę z cytryny i ile cukru potrzeba. Przepis na nalewkę z cytryny jest prosty i szybki. Ten sprawdzony przepis może zrobić każdy, nawet osoby, które nigdy nie robiły swojej nalewki. Jeżeli lubisz domowe alkohole, nalewka z cytryny jest fajnym pomysłem na poszerzenie swojej kolekcji. To ile cukru dodać do przepisu na nalewkę z cytryn przybliżam w tym sprawdzonym przepisie na nalewkę cytrynową ze świeżych cytryn.

Nalewka z cytryny to domowa nalewka cytrynowa na spirytusie i na wódce, zrobiona ze świeżymi cytrynami. Ta nalewka cytrynowa jest mocnym alkoholem. Przepis na nalewkę cytrynową najlepiej zrobić ze świeżych cytryn, które są duże i soczyste. Ten sprawdzony przepis da smaczny napój alkoholowy, który można podarować znajomym lub rodzinie. Doskonale sprawdzi się na imprezach czy podczas różnych okoliczności.

Nalewka z cytryny jest orzeźwiająca. Może stanowić fajny składnik różnego rodzaju drinków i napoi z dodatkiem alkoholu. Świetnie komponuje się z kostkami lodu oraz miętą.

Domowa cytrynówka jest niezalecana tym osobom, które mają problemy zdrowotne związane z układem krwionośnym. Alkohole podnoszą ciśnienie tętnicze krwi – spożywanie nadmiernych ilości alkoholu prowadzi do wystąpienia nadciśnienia.

Jak zrobić nalewkę z cytryny? Przepis na cytrynówkę zacznij od sparzenia cytryn. Z części należy zeskrobać skórkę. Tutaj ważne jest to, by nie zeskrobać zbyt wiele – biała błonka jest gorzka i cytrynówka będzie niesmaczna. Dużym ułatwieniem do tej czynności jest użycie zestera (czyli specjalnej skrobaczki do cytrusów). Skórki z cytryny zalej wódką, zamknij i odstaw. Od razu zrób kolejny krok, czyli wyciśnij sok z cytryn i wymieszaj je ze spirytusem. Mieszankę wymieszaj z przygotowanym i chłodnym syropem z cukrowym i pozostaw na dwa dni. Oba słoiki należy raz dziennie potrząsnąć, by wymieszać składniki. Po tym czasie przelej skórki wraz z wódką do słoika ze spirytusem, sokiem z cytryny oraz syropem cukrowym. Wymieszaj i ponownie pozostaw na 2 dni. Na końcu przefiltruj nalewkę, przelej do butelki i pozostaw do leżakowania.

*Podana ilość cukru w przepisie jest optymalna do uzyskania odpowiedniego smaku. Jeśli wolisz alkohol mniej słodki lub bardziej słodki, dodaj tyle cukru, ile potrzebujesz.

Jak zrobisz nalewkę z cytryny, będzie odpowiednia do picia już po upływie 14-21 dni. Pamiętaj, że im dłużej cytrynówka leżakuje, tym staje się smaczniejsza.

Alergeny w nalewce z cytryny

Lista alergenów dla nalewki z cytryny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę z cytryny

Wartości odżywcze nalewki z cytryny

na 100g gotowej potrawy

Alkohol nie jest wskazany osobom cierpiącym na choroby wątroby i trzustki. Jest szkodliwy dla osób z insulinoopornością i cukrzycą, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny i dużą ilość cukru. Nie może być spożywany przez dzieci, kobiety w ciąży oraz karmiące piersią.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1030g)
Energia (kcal)
129.02
1328.95
Białko (g)
0.64
6.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1030g)
Węglowodany (g)
16.08
165.58
Węglowodany przyswajalne (g)
14.43
148.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
16.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1030g)
Tłuszcz (g)
0.21
2.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.15
1.56
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.06
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.54
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1030g)
Witamina A (µg (mcg))
0.59
6.04
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.48
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
31.06
319.93
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.09
0.91
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.27
Ryboflawina (mg)
0.02
0.16
Niacyna (mg)
0.06
0.61
Foliany (µg (mcg))
6.45
66.40
Beta karoten (µg (mcg))
1.76
18.11
Brak danych dla: spirytus.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1030g)
Sód (mg)
1.59
16.34
Potas (mg)
81.50
839.45
Wapń (mg)
15.34
158.05
Fosfor (mg)
10.81
111.36
Magnez (mg)
4.69
48.29
Żelazo (mg)
0.05
0.48
Cynk (mg)
0.04
0.42
Miedź (mg)
0.03
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki z cytryny 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki z cytryny

Koszt składników
77.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cytryna
1430 g
11 sztuk
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 8
10.33
Za 1430 g
Cukier
260 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 260 g
Spirytus
500 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Wódka
250 ml
25.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 ml
Koszt składników
77.90