Nalewka z berberysu
- Owoce berberysu (1500 g)
- Wódka - 4 szklanki (1000 ml)
- Spirytus - 2 szklanki (500 ml)
- Cukier - 2 szklanki (400 g)
- Miód (200 g)
- Imbir korzeń (100 g)
Przepis na nalewka z berberysu krok po kroku
Owoce należy zamrozić przed przygotowaniem nalewki.
Przemrożone owoce umieść w słoiku.
Dodaj do nich cukier oraz miód.
Dodaj pokrojony w plastry imbir.
Wlej wódkę oraz spirytus i wymieszaj.
Odstaw na 4-6 tygodni w chłodne miejsce.
Nalewkę przecedź przez gazę i wlej do ozdobnej butelki.
Więcej informacji na temat nalewki z berberysu
Nalewka z berberysu to bardzo dobry pomysł na pyszny własnoręcznie przygotowany trunek. Domowe nalewki są lepsze jakościowo niż te kupione przez nas w sklepie. Nalewki podawać można jako dodatek do herbaty lub słodki dodatek do ciasta z kremem. Przepis na nalewkę z berberysu jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: owoce berberysu, imbir, ekstrakt waniliowy, cukier, miód, wódka, spirytus.
Jak zrobić nalewkę z berberysu? Owoce należy zamrozić przed przygotowaniem nalewki. Przemrożone owoce umieść w słoiku. Dodaj do nich cukier, ekstrakt waniliowy oraz miód. Dodaj pokrojony w plastry imbir. Wlej wódkę oraz spirytus i wymieszaj. Odstaw na 4-6 tygodni w chłodne miejsce. Nalewkę przecedź przez gazę i wlej do ozdobnej butelki.
Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych. Berberys to roślina uprawiana w Polsce. Wyróżnia się wiele odmian tej rośliny. Zawiera ona bardzo duże ilości witaminy C. Jest ona naturalnym przeciwutleniaczem, który zapobiega niekorzystnemu działaniu wolnych rodników na nasz organizm. Witamina C wzmacnia naszą odporność i pomaga przyspieszyć leczenie przeziębienia.
Podsumowując łatwa do zrobienia nalewka to idealny domowy trunek. Prosty przepis można wykorzystać także do zrobienia likieru, który będzie zawierał więcej cukru. Najlepsza nalewka na wódce sprawdzi się jako dodatek do ciast. Domowa nalewka jest trunkiem wspomagającym pracę nerek oraz leczyć brak apetytu.
Alergeny w nalewce z berberysu
Lista alergenów dla nalewki z berberysu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewka z berberysu
Wartości odżywcze nalewki z berberysu
Nalewka z berberysu to napój wysokoprocentowy. Nie powinny go spożywać osoby poniżej 18 roku życia oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Nalewka jest wysokokaloryczna i ma wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.