Nalewka orzechowa
- Orzechy włoskie - zielone (250 g)
- Spirytus - 4 szklanki (1000 ml)
- Miód (150 g)
- Cukier - 2 szklanki (400 g)
Przepis na nalewka orzechowa krok po kroku
Orzechy włoskie zielone rozdrobnij w malakserze.
Umieść je w słoiku i wlej spirytus.
Odstaw na 6 tygodni w chłodne miejsce.
Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę.
Do odcedzonego płynu dodaj miód i cukier, wymieszaj do rozpuszczenia cukru.
Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na około 8-9 miesięcy.
Więcej informacji na temat nalewki orzechowej
Nalewka orzechowa to świetna propozycja na nalewkę ze spirytusem. Jeśli chcesz przygotować słabszy trunek, możesz przygotować nalewkę na wódce. Nalewki na bazie alkoholu nie powinny być spożywane przez osoby poniżej 18 roku życia oraz kobiety w ciąży. Alkohol ma niekorzystny wpływ na rozwój układu nerwowego u dzieci i młodzieży. Przepis na nalewkę orzechową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: spirytus, cukier, miód, orzechy włoskie zielone.
Jak zrobić nalewkę orzechową? Orzechy włoskie zielone rozdrobnij w malakserze. Umieść je w słoiku i wlej spirytus. Odstaw na 6 tygodni w chłodne miejsce. Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę. Do odcedzonego płynu dodaj miód i cukier, wymieszaj do rozpuszczenia cukru. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na około 8-9 miesięcy. Nalewka w tym czasie nabierze intensywniejszego aromatu. Nalewkę można przechowywać przez bardzo długi czas, im dłużej tym intensywniejszego smaku nabiera.
Spirytus jest substratem do produkcji wódki. Można go także używać do produkcji nalewek. Czystego spirytusu zazwyczaj nie spożywa się samego. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.
Podsumowując łatwa do zrobienia nalewka świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub ciasta. Najlepsza nalewka orzechowa może być także podana jako trunek podczas chłodnych jesiennych wieczorów. Nalewka jest dobra do spożycia dopiero po kilku miesiącach. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego trunku.
Alergeny w nalewce orzechowej
Lista alergenów dla nalewki orzechowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze nalewki orzechowej
Nalewka orzechowa to napój na bazie alkoholu, którego nie powinniśmy spożywać częściej niż raz w tygodniu. Alkohol ma niekorzystny wpływ na nasz organizm. Słodkie nalewki są kaloryczne, a kalorie w nich zawarte nie mają wartości odżywczych.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.