Przepis na nalewka orzechowa krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
słoik, malakser

Orzechy włoskie zielone rozdrobnij w malakserze.

Umieść je w słoiku i wlej spirytus.

Odstaw na 6 tygodni w chłodne miejsce.

Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę.

Do odcedzonego płynu dodaj miód i cukier, wymieszaj do rozpuszczenia cukru.

Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na około 8-9 miesięcy.

Nalewka orzechowa podana w kieliszku i karafce.
Nalewka orzechowa
Koszt przygotowania dania
104.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
165 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
62

Nalewka orzechowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o nalewce orzechowej

Nalewka orzechowa to świetna propozycja na nalewkę ze spirytusem. Jeśli chcesz przygotować słabszy trunek, możesz przygotować nalewkę na wódce. Nalewki na bazie alkoholu nie powinny być spożywane przez osoby poniżej 18 roku życia oraz kobiety w ciąży. Alkohol ma niekorzystny wpływ na rozwój układu nerwowego u dzieci i młodzieży. Przepis na nalewkę orzechową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia nalewki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: spirytus, cukier, miód, orzechy włoskie zielone.

Jak zrobić nalewkę orzechową? Orzechy włoskie zielone rozdrobnij w malakserze. Umieść je w słoiku i wlej spirytus. Odstaw na 6 tygodni w chłodne miejsce. Po tym czasie przecedź nalewkę przez gazę. Do odcedzonego płynu dodaj miód i cukier, wymieszaj do rozpuszczenia cukru. Odstaw w ciemne, chłodne miejsce na około 8-9 miesięcy. Nalewka w tym czasie nabierze intensywniejszego aromatu. Nalewkę można przechowywać przez bardzo długi czas, im dłużej tym intensywniejszego smaku nabiera.

Spirytus jest substratem do produkcji wódki. Można go także używać do produkcji nalewek. Czystego spirytusu zazwyczaj nie spożywa się samego. Wódka jest wysokoprocentowym alkoholem powstającym z destylacji zacieru zbożowego lub ziemniaczanego. Wódka jest alkoholem znanym już w czasach średniowiecza. O pochodzenie wódki rywalizują wciąż dwa kraje Polska i Rosja. Wódkę wytwarza się ze spirytusu i dodatku wody. Wyróżniamy trzy rodzaje spirytusu: wyborowy, luksusowy i zwykły, z czego luksusowy ma najmniej zanieczyszczeń. Odpowiednio do nazwy spirytusu nazwy swe mają także wódki: luksusowa, czysta zwykła i wyborowa. Wyróżnia się także wódki gatunkowe produkowane z dodatkiem fermentowanych owoców świeżych lub suszonych, ziół i przypraw lub soków owocowych.

Podsumowując łatwa do zrobienia nalewka świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty lub ciasta. Najlepsza nalewka orzechowa może być także podana jako trunek podczas chłodnych jesiennych wieczorów. Nalewka jest dobra do spożycia dopiero po kilku miesiącach. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego trunku.

Wartości odżywcze nalewki orzechowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
330.06 kcal
165.03 kcal
Białko
2.14 g
1.07 g
Fenyloalanina
0.10 mg
0.05 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany w nalewce orzechowej

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
30.90 g
15.45 g
Węglowodany przyswajalne
29.96 g
14.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.95 g
0.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
9.13 g
4.56 g
Tłuszcze nasycone
1.33 g
0.67 g
Tłuszcze nienasycone
7.80 g
3.90 g
Tłuszcze jednonasycone
1.24 g
0.62 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
6.56 g
3.28 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na nalewka orzechowa

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6
0.08 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
0.22 mg
0.11 mg
Tiamina
0.05 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.02 mg
Niacyna
0.17 mg
0.08 mg
Foliany
13.78 µg (mcg)
6.89 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na nalewka orzechowa

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
1.39 mg
0.69 mg
Potas
66.58 mg
33.29 mg
Wapń
14.33 mg
7.17 mg
Fosfor
51.17 mg
25.58 mg
Magnez
22.11 mg
11.06 mg
Żelazo
0.46 mg
0.23 mg
Cynk
0.45 mg
0.22 mg
Miedź
0.23 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki orzechowej 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce orzechowej

Lista alergenów dla nalewki orzechowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania nalewki orzechowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Orzechy włoskie
250 g
zielone
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 250 g
Spirytus
1000 ml
4 szklanki
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 2
80.00
Za 1000 ml
Miód
150 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Cukier
400 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Koszt składników
117.50
Jak oceniasz przepis na nalewka orzechowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób