Nalewka malinowa

Opublikowano: 15.08.2022 r., 9:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Nalewka malinowa w małym kieliszku
Nalewka malinowa
Nalewka z malin to doskonała propozycja na trunek z wykorzystaniem owoców. Malinówka wspaniale smakuje jako dodatek do herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
360 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Maliny (1000 g)
  • Spirytus - 2 szklanki (500 ml)
  • Cukier - pół opakowania (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
gaza, butelka szklana, słoik 5 l

Przepis na nalewkę malinową krok po kroku

Maliny umyj, osusz oraz pozbaw szypułek.

Następnie do słoika włóż maliny, zasyp je cukrem i zalej spirytusem.

Słoik zakręć i odstaw na około 6 tygodni w ciepłe miejsce.

Co kilka dni słoikiem wstrząśnij, aby wymieszać jego zawartość.

Po 6 tygodniach nalewkę przecedź przez gazę i przelej do butelek.

Butelki szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Jak oceniasz przepis na nalewkę malinową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat nalewki malinowej

Nalewka malinowa to doskonała propozycja na owocową nalewkę z wykorzystaniem smacznych owoców. Smaczna malinówka wspaniale smakuje jako dodatek do herbaty. Dobra nalewka owocowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast. Umili wieczór ze znajomymi. Nalewka zrobiona jest na spirytusie, jest więc dość mocna, powinny ją spożywać tylko osoby pełnoletnie (osoby niepełnoletnie nie powinny spożywać alkoholu). Kobiety z ciąży również nie powinny spożywać napojów alkoholowych. Przepis na nalewkę malinową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania nalewki niezbędne będą następujące produkty spożywcze: maliny, spirytus oraz cukier. Nalewkę warto przygotować z owoców zebranych samodzielnie.

Jak zrobić nalewkę malinową na spirytusie? Maliny umyj, osusz oraz pozbaw szypułek. Następnie do słoika włóż maliny, zasyp je cukrem i zalej spirytusem. Słoik zakręć i odstaw na około 6 tygodni w ciepłe miejsce. Co kilka dni słoikiem wstrząśnij, aby wymieszać jego zawartość. Po 6 tygodniach nalewkę przecedź przez gazę i przelej do butelek. Butelki szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Maliny są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W malinach znajdziemy witaminy C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, żelazo. Maliny wykazują wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia - możemy do nich zaliczyć zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenie ryzyka rozwoju anemii, wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszenie produkcji wolnych rodników oraz opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Dodatkowo spożywania malin zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując pyszna nalewka to idealny pomysł na domowy trunek. Najlepsza nalewka na spirytusie sprawdzi się jako dodatek do ciast. Proporcje do przygotowania nalewki to 2 części owoców, jedna część cukru oraz jedna część spirytusu. Nalewkę możesz przygotować również na wódce.

Alergeny w nalewce malinowej

Lista alergenów dla nalewki malinowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę malinową

Wartości odżywcze nalewki malinowej

na 100g gotowej potrawy

Nalewka z malin to doskonały pomysł na wykorzystanie malin. Nalewka zawiera spirytus, dlatego nie powinna być spożywana przez osoby niepełnoletnie oraz kobiety w ciąży.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
180.00
360.00
Białko (g)
0.60
1.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
30.85
61.70
Węglowodany przyswajalne (g)
27.60
55.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.25
6.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.41
0.81
Tłuszcze nasycone (g)
0.18
0.37
Tłuszcze nienasycone (g)
0.22
0.44
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.03
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
13.10
26.20
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Ryboflawina (mg)
0.03
0.06
Niacyna (mg)
0.30
0.60
Foliany (µg (mcg))
10.50
21.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
1.00
2.00
Potas (mg)
76.25
152.50
Wapń (mg)
12.75
25.50
Fosfor (mg)
15.75
31.50
Magnez (mg)
11.00
22.00
Żelazo (mg)
0.36
0.72
Cynk (mg)
0.21
0.42
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki malinowej 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania nalewki malinowej

Koszt składników
106.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
1000 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 1000 g
Spirytus
500 ml
2 szklanki
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Cukier
500 g
pół opakowania
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Koszt składników
106.50