Przepis na nalewkę malinową krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
gaza, butelka szklana, słoik 5 l

Maliny umyj, osusz oraz pozbaw szypułek.

Następnie do słoika włóż maliny, zasyp je cukrem i zalej spirytusem.

Słoik zakręć i odstaw na około 6 tygodni w ciepłe miejsce.

Co kilka dni słoikiem wstrząśnij, aby wymieszać jego zawartość.

Po 6 tygodniach nalewkę przecedź przez gazę i przelej do butelek.

Butelki szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Nalewka malinowa podana w kieliszku.
Nalewka malinowa
Koszt przygotowania dania
105.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
360 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
61

Nalewka malinowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o nalewce malinowej

Nalewka malinowa to doskonała propozycja na owocową nalewkę z wykorzystaniem smacznych owoców. Smaczna malinówka wspaniale smakuje jako dodatek do herbaty. Dobra nalewka owocowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast. Umili wieczór ze znajomymi. Nalewka zrobiona jest na spirytusie, jest więc dość mocna, powinny ją spożywać tylko osoby pełnoletnie (osoby niepełnoletnie nie powinny spożywać alkoholu). Kobiety z ciąży również nie powinny spożywać napojów alkoholowych. Przepis na nalewkę malinową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania nalewki niezbędne będą następujące produkty spożywcze: maliny, spirytus oraz cukier. Nalewkę warto przygotować z owoców zebranych samodzielnie.

Jak zrobić nalewkę malinową na spirytusie? Maliny umyj, osusz oraz pozbaw szypułek. Następnie do słoika włóż maliny, zasyp je cukrem i zalej spirytusem. Słoik zakręć i odstaw na około 6 tygodni w ciepłe miejsce. Co kilka dni słoikiem wstrząśnij, aby wymieszać jego zawartość. Po 6 tygodniach nalewkę przecedź przez gazę i przelej do butelek. Butelki szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.

Maliny są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W malinach znajdziemy witaminy C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, żelazo. Maliny wykazują wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia - możemy do nich zaliczyć zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenie ryzyka rozwoju anemii, wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszenie produkcji wolnych rodników oraz opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Dodatkowo spożywania malin zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując pyszna nalewka to idealny pomysł na domowy trunek. Najlepsza nalewka na spirytusie sprawdzi się jako dodatek do ciast. Proporcje do przygotowania nalewki to 2 części owoców, jedna część cukru oraz jedna część spirytusu. Nalewkę możesz przygotować również na wódce.

Wartości odżywcze nalewki malinowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
180.00 kcal
360.00 kcal
Białko
0.60 g
1.20 g

Węglowodany w nalewce malinowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
30.85 g
61.70 g
Węglowodany przyswajalne
27.60 g
55.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.25 g
6.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
0.41 g
0.81 g
Tłuszcze nasycone
0.18 g
0.37 g
Tłuszcze nienasycone
0.22 g
0.44 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na nalewkę malinową

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.03 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
13.10 mg
26.20 mg
Tiamina
0.02 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.06 mg
Niacyna
0.30 mg
0.60 mg
Foliany
10.50 µg (mcg)
21.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na nalewkę malinową

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
1.00 mg
2.00 mg
Potas
76.25 mg
152.50 mg
Wapń
12.75 mg
25.50 mg
Fosfor
15.75 mg
31.50 mg
Magnez
11.00 mg
22.00 mg
Żelazo
0.36 mg
0.72 mg
Cynk
0.21 mg
0.42 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny nalewki malinowej 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w nalewce malinowej

Lista alergenów dla nalewki malinowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę malinową

Cena przygotowania nalewki malinowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
1000 g
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 8
64.00
Za 1000 g
Spirytus
500 ml
2 szklanki
40.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
40.00
Za 500 ml
Cukier
500 g
pół opakowania
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Koszt składników
106.50
Jak oceniasz przepis na nalewkę malinową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób