Nalewka malinowa
- Maliny (1000 g)
- Spirytus - 2 szklanki (500 ml)
- Cukier - pół opakowania (500 g)
Przepis na nalewkę malinową krok po kroku
Maliny umyj, osusz oraz pozbaw szypułek.
Następnie do słoika włóż maliny, zasyp je cukrem i zalej spirytusem.
Słoik zakręć i odstaw na około 6 tygodni w ciepłe miejsce.
Co kilka dni słoikiem wstrząśnij, aby wymieszać jego zawartość.
Po 6 tygodniach nalewkę przecedź przez gazę i przelej do butelek.
Butelki szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Więcej informacji na temat nalewki malinowej
Nalewka malinowa to doskonała propozycja na owocową nalewkę z wykorzystaniem smacznych owoców. Smaczna malinówka wspaniale smakuje jako dodatek do herbaty. Dobra nalewka owocowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast. Umili wieczór ze znajomymi. Nalewka zrobiona jest na spirytusie, jest więc dość mocna, powinny ją spożywać tylko osoby pełnoletnie (osoby niepełnoletnie nie powinny spożywać alkoholu). Kobiety z ciąży również nie powinny spożywać napojów alkoholowych. Przepis na nalewkę malinową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania nalewki niezbędne będą następujące produkty spożywcze: maliny, spirytus oraz cukier. Nalewkę warto przygotować z owoców zebranych samodzielnie.
Jak zrobić nalewkę malinową na spirytusie? Maliny umyj, osusz oraz pozbaw szypułek. Następnie do słoika włóż maliny, zasyp je cukrem i zalej spirytusem. Słoik zakręć i odstaw na około 6 tygodni w ciepłe miejsce. Co kilka dni słoikiem wstrząśnij, aby wymieszać jego zawartość. Po 6 tygodniach nalewkę przecedź przez gazę i przelej do butelek. Butelki szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Maliny są źródłem wielu składników mineralnych i witamin. W malinach znajdziemy witaminy C, E, B1, B2, B6, potas, magnez, wapń, żelazo. Maliny wykazują wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia - możemy do nich zaliczyć zmniejszenie gorączki, zwiększenie potliwości, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego, zmniejszenie ryzyka rozwoju anemii, wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszenie produkcji wolnych rodników oraz opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Dodatkowo spożywania malin zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując pyszna nalewka to idealny pomysł na domowy trunek. Najlepsza nalewka na spirytusie sprawdzi się jako dodatek do ciast. Proporcje do przygotowania nalewki to 2 części owoców, jedna część cukru oraz jedna część spirytusu. Nalewkę możesz przygotować również na wódce.
Alergeny w nalewce malinowej
Lista alergenów dla nalewki malinowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na nalewkę malinową
Wartości odżywcze nalewki malinowej
Nalewka z malin to doskonały pomysł na wykorzystanie malin. Nalewka zawiera spirytus, dlatego nie powinna być spożywana przez osoby niepełnoletnie oraz kobiety w ciąży.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.