Naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mleko 1,5% - 1 szklanka (250 ml)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Szpinak (250 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Ser gouda - 3 plastry (75 g)
Przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym krok po kroku
Na patelni rozgrzej oliwę.
Czosnek drobno posiekaj i podsmaż na patelni.
Na patelnię dodaj szpinak i podsmażaj na niewielkim ogniu aż zwiędnie.
W misce za pomocą trzepaczki, rózgi kuchennej lub miksera wymieszaj mleko, mąkę, jaja, szczyptę soli do uzyskania jednolitej masy.
Porcje ciasta wylewaj na czystą, rozgrzaną patelnię i smaż do zarumienienia obu stron.
Na usmażone placki naleśnikowe nakładaj porcje farszu szpinakowego i zawijaj w rulon lub trójkąt.
Ser zetrzyj na tarce.
Naleśniki ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp tartym serem.
Zapiekaj w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10 min.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat naleśników ze szpinakiem i serem żółtym
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym to danie, które idealnie sprawdzi się w roli szybkiego, smacznego, pożywnego oraz zdrowego obiadu lub kolacji. Najlepiej smakują na ciepło, podawane tuż po przygotowaniu, z lekko roztopionym, ciągnącym się serem i chrupiącymi brzegami ciasta. Można podawać je w towarzystwie warzywnej surówki lub lekkiej sałatki.
Najczęściej naleśniki przygotowuje się z serem gouda, cheddar lub emmeltaler. Jednak, to jaki żółty ser wybierzesz do przygotowania swoich naleśników zależy wyłącznie od Ciebie - będą świetnie smakować w każdym wydaniu. Farsz szpinakowy najlepiej przygotować ze świeżym szpinakiem, natomiast bez obaw można go przyrządzić ze szpinaku mrożonego. To świetne rozwiązanie kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie lub kiedy dostępność świeżych, sezonowych warzyw jest ograniczona.
Przygotowanie posiłku warto zacząć od ciasta naleśnikowego. Potrzebne będą mleko, jajka, mąka oraz szczypta soli. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować mikserem lub wymieszać trzepaczką lub rózgą kuchenną, na gładką jednolitą masę. Ważne, aby w cieście nie znajdowały się żadne grudki. Wybór mąki jest uzależniony od osobistych preferencji - sprawdzi się zarówno tradycyjna mąka pszenna, jak również mąki żytnie, orkiszowe, gryczane i pełnoziarniste. Następnie przechodzimy do przygotowania farszu. Najlepiej smakuje doprawiony czosnkiem i cebulką, dlatego zaczynamy od ich drobnego posiekania i podsmażenia na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Następnie dodajemy szpinak i podsmażamy na wolnym ogniu aż zwiędnie. Do szpinaku dodajemy połowę porcji serca przeznaczonej do przygotowania posiłku i mieszamy, aż zacznie się rozpuszczać. Na koniec wystarczy usmażyć naleśniki, posmarować farszem ze szpinaku, zawinąć posypać pozostałą ilością sera żółtego i zapiekać kilka minut. Naleśniki z serem i szpinakiem gotowe!
Naleśniki z serem i szpinakiem to pomysł na szybki, zdrowy i pożywny posiłek dla całej rodziny, również dzieci. Sprawdzi się też na wieczorne spotkania z przyjaciółmi.
Alergeny w naleśnikach z serem żółtym
Lista alergenów dla naleśników ze szpinakiem i serem żółtym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Ser gouda
Wartości odżywcze naleśników ze szpinakiem i serem żółtym
Energia i białka
(0g)
Węglowodany
(0g)
Tłuszcze
(0g)
Witaminy
(0g)
Składniki mineralne
(0g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.