Mus czekoladowy do tortu

Opublikowano: 20.06.2023 r., 23:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowy mus dekorujący tort
Mus czekoladowy do tortu
Mus czekoladowy do tortu to doskonała propozycja na pyszny krem do przełożenia wypieków. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na krem z czekolady gorzkiej i serka mascarpone.
Przygotowanie 25 min
2965 kcal
Kcal w porcji
720 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 szklanka (250 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Czekolada gorzka - 2 tabliczki (200 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, miska

Przepis na mus czekoladowy do tortu krok po kroku

Czekoladę połam na kawałki, umieść w miseczce i roztop w kąpieli wodnej. Od czasu do czasu wymieszaj czekoladę.

Mascarpone umieść w misce, dodaj do niego przestudzoną czekoladę i składniki zmiksuj na małych obrotach miksera.

Dobrze schłodzoną śmietankę przelej do czystej miski i ubij ją na puszystą masę. Następnie do masy dodaj cukier, ciągle ją ubijając (cukier powinien całkowicie rozpuścić się).

Do ubitej śmietanki dodaj krem czekoladowy i delikatnie wymieszaj masę.

Gotowy krem czekoladowy wykorzystaj do przygotowania tortu.

Jak oceniasz przepis na mus czekoladowy do tortu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat musu czekoladowego do tortu

Mus czekoladowy do tortu to doskonały pomysł na pyszny krem, który można przygotować w domu jako nadzienie do ciast urodzinowych. Krem można wykorzystać do zrobienia deserów na zimno lub jako nadzienie do naleśników. Sprawdzony przepis na mus czekoladowy do tortu jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania musu czekoladowego potrzebne będą następujące produkty spożywcze: śmietanka 30%, mascarpone, czekolada gorzka oraz cukier.

A jak zrobić mus czekoladowy do tortu? Czekoladę połam na kawałki, umieść w miseczce i roztop w kąpieli wodnej. Od czasu do czasu wymieszaj czekoladę. Mascarpone umieść w misce, dodaj do niego przestudzoną czekoladę i składniki zmiksuj na małych obrotach miksera. Dobrze schłodzoną śmietankę przelej do czystej miski i ubij ją na puszystą masę. Następnie do masy dodaj cukier, ciągle ją ubijając (cukier powinien całkowicie rozpuścić się). Do ubitej śmietanki dodaj krem czekoladowy i delikatnie wymieszaj masę. Gotowy krem czekoladowy wykorzystaj do przygotowania tortu.

Śmietana kremówka to produkt pochodzenia zwierzęcego. Śmietana jest tłuszczem mlecznym, który świetnie nadaje się do przygotowywania z jego pomocą deserów i dań wytrawnych. Bita śmietana najczęściej jest bazą do przygotowania tortów urodzinowych i ciast. Śmietana jest bardzo kaloryczna i zawiera dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania jak spaghetti czy zapiekanki.

Podsumowując: wiesz już, jak samemu przygotować domowy mus czekoladowy do tortu. Smaczny mus świetnie sprawdzi się również jako baza do przygotowania deserów na zimno. Najlepszy krem czekoladowy jest dobry do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do jego zrobienia dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w musie czekoladowym do tortu

Lista alergenów dla musu czekoladowego do tortu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone

Wartości odżywcze musu czekoladowego do tortu

na 100g gotowej potrawy

Mus czekoladowy do tortu to doskonałe uzupełnienie ciasta. Do przygotowania musu warto wykorzystać czekoladę gorzką.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(720g)
Energia (kcal)
411.81
2965.00
Białko (g)
3.62
26.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(720g)
Węglowodany (g)
19.62
141.29
Węglowodany przyswajalne (g)
17.40
125.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.22
16.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(720g)
Tłuszcz (g)
34.95
251.66
Tłuszcze nasycone (g)
31.42
226.22
Tłuszcze nienasycone (g)
3.53
25.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(720g)
Sód (mg)
14.27
102.77
Szacunkowy indeks glikemiczny musu czekoladowego do tortu 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania musu czekoladowego do tortu

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Koszt składników
25.00