Murzynek gotowany

Opublikowano: 12.06.2023 r., 14:45 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
murzynek gotowany
Murzynek gotowany
Poznaj przepis na pyszny, czekoladowy murzynek gotowany, idealny na Święta.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
262 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (200 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 6 łyżek (60 g)
  • Kakao 16% (proszek) 4 łyżki (40 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (250 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na murzynka gotowanego krok po kroku

Masło rozpuść w rondelku i dolej ok. 1/2 szklanki wody. Wymieszaj.

Dodaj ksylitol, kakao, wymieszaj i odstaw, aż masa przestygnie.

Oddziel białka od żółtek. Mikserem ubij sztywną pianę z białek.

Do wcześniej przygotowanej masy dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.

Partiami dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, nie przerywając miksowania.

Dodaj ubitą pianę i bardzo delikatnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na murzynka gotowanego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat murzynka gotowanego

Murzynek gotowany to pyszne, kakaowe ciasto, które sprawdzi się, ma wiele okazji. Mazurki najczęściej podaje się z okazji Świąt Wielkanocnych. Ten pyszny, czekoladowy placek możesz jednak przygotować również bez większej okazji – świetnie smakuje jako coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty. Jest bardzo prosty do zrobienia, dlatego bez problemu poradzisz sobie z jego upieczeniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gotowanego murzynka, aby ciasto było naprawdę smaczne i dobre na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania tego ciasta to mąka, masło, proszek do pieczenia, kakao, jajka oraz odrobina wody. Oczywiście przyda się również coś do posłodzenia. Najczęściej wykorzystuje się cukier, zachęcamy jednak do jego zastąpienia ksylitolem. Dzięki temu ciasto będzie miało mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny. Dodatkowo ksylitol ma wiele właściwości m.in. przeciwpróchnicze. Przepis na murzynka gotowanego jest bardzo prosty i jego przygotowanie nie powinno zająć ci więcej niż pół godziny. Nie wymaga żadnego zaawansowanego sprzętu ani trudno dostępnych składników. Oczywiście przepis możesz też dowolnie modyfikować wedle swoich preferencji. Murzynek świetnie smakuje z polewą czekoladą, posypany orzechami, bakaliami lub wiórkami kokosowymi. Dobrym pomysłem jest również jego przełożenie powidłami śliwkowymi, dzięki którym ciasto będzie nieco bardziej wilgotne, a słodki smak placka i kwaśny smak śliwek idealnie się skomponują. To bardzo uniwersalne ciasto, które możesz dopasować do upodobań całej rodziny. Chcesz poznać szczegółowy przepis i wypróbować to ciasto w swoim domu? Nasz przepis na murzynka gotowanego będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.

Alergeny w murzynku gotowanym

Lista alergenów dla murzynka gotowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze murzynka gotowanego

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
374.47
262.13
Białko (g)
9.41
6.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
34.74
24.32
Węglowodany przyswajalne (g)
32.81
22.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
24.87
17.41
Tłuszcze nasycone (g)
16.21
11.35
Tłuszcze nienasycone (g)
8.66
6.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.06
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.23
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.20
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.26
1.58
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
63.27
44.29
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
45.78
32.05
Potas (mg)
230.15
161.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
62.77
43.94
Fosfor (mg)
184.60
129.22
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
41.45
29.01
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.06
2.14
Cynk (mg)
1.09
0.76
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.28
0.20
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny murzynka gotowanego 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania murzynka gotowanego

Koszt składników
41.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
60 g
6 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.64
Za 60 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
250 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
41.60