Murzynek gotowany
- Masło (200 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 6 łyżek (60 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 łyżki (40 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (250 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na murzynka gotowanego krok po kroku
Masło rozpuść w rondelku i dolej ok. 1/2 szklanki wody. Wymieszaj.
Dodaj ksylitol, kakao, wymieszaj i odstaw, aż masa przestygnie.
Oddziel białka od żółtek. Mikserem ubij sztywną pianę z białek.
Do wcześniej przygotowanej masy dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
Partiami dodawaj mąkę i proszek do pieczenia, nie przerywając miksowania.
Dodaj ubitą pianę i bardzo delikatnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
-
Ciasto marchewkowe
-
Szarlotka
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto czekoladowe
-
Babeczka cytrynowa
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Babka cytrynowa
-
Makowiec
-
Mazurek wielkanocny
-
Babka wielkanocna
-
Seromakowiec
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Metrowiec
-
Ciasto z owocami
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Ciasta na wielkanoc
Więcej informacji na temat murzynka gotowanego
Murzynek gotowany to pyszne, kakaowe ciasto, które sprawdzi się, ma wiele okazji. Mazurki najczęściej podaje się z okazji Świąt Wielkanocnych. Ten pyszny, czekoladowy placek możesz jednak przygotować również bez większej okazji – świetnie smakuje jako coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty. Jest bardzo prosty do zrobienia, dlatego bez problemu poradzisz sobie z jego upieczeniem, nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia kulinarnego. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gotowanego murzynka, aby ciasto było naprawdę smaczne i dobre na każdą okazję, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis. Składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania tego ciasta to mąka, masło, proszek do pieczenia, kakao, jajka oraz odrobina wody. Oczywiście przyda się również coś do posłodzenia. Najczęściej wykorzystuje się cukier, zachęcamy jednak do jego zastąpienia ksylitolem. Dzięki temu ciasto będzie miało mniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny. Dodatkowo ksylitol ma wiele właściwości m.in. przeciwpróchnicze. Przepis na murzynka gotowanego jest bardzo prosty i jego przygotowanie nie powinno zająć ci więcej niż pół godziny. Nie wymaga żadnego zaawansowanego sprzętu ani trudno dostępnych składników. Oczywiście przepis możesz też dowolnie modyfikować wedle swoich preferencji. Murzynek świetnie smakuje z polewą czekoladą, posypany orzechami, bakaliami lub wiórkami kokosowymi. Dobrym pomysłem jest również jego przełożenie powidłami śliwkowymi, dzięki którym ciasto będzie nieco bardziej wilgotne, a słodki smak placka i kwaśny smak śliwek idealnie się skomponują. To bardzo uniwersalne ciasto, które możesz dopasować do upodobań całej rodziny. Chcesz poznać szczegółowy przepis i wypróbować to ciasto w swoim domu? Nasz przepis na murzynka gotowanego będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką.
Alergeny w murzynku gotowanym
Lista alergenów dla murzynka gotowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze murzynka gotowanego
Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.