Mule

Opublikowano: 14.06.2021 r., 19:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Mule morskie na talerzu
Mule
Mule na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom owoców morza. W tym wydaniu są niezwykle świeże i pyszne, z dodatkiem białego wina i aromatycznych ziół.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
143 kcal
Kcal w porcji
310 g
Wielkość porcji
4
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (45 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Omułki (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na mule krok po kroku

Małże umyj dokładnie i osusz.

Do dużego garnka dodaj masło i zeszklij na nim obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula będzie rumiana dodaj drobno posiekany czosnek i natkę pietruszki.

Do garnka wlej wino i duś przez 10 minut. Po tym czasie dodaj małże i gotuj do czasu aż otworzą muszle.

Wsyp odrobinę soli i pieprzu. I wszystko dokładnie przemieszaj.

Podawaj polane sokiem z cytryny.

Jak oceniasz przepis na mule
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat muli

Mule to przepyszne małże, które zyskują coraz większą popularność. Wszystko ze względu na ich wspaniały smak, a także łatwą obróbkę termiczną. W ich przypadku minimalizm jest jak najbardziej polecany. Nie potrzebują dużej ilości przypraw, czy niezwykłych dodatków, by dobrze smakować, same w sobie są naprawdę wspaniałe. Idealnie komponują się z białym winem, dlatego niewielka ilość tego trunku jest dodawana w trakcie ich przygotowywania, by podnieść ich walory smakowe. To coś co zachwyci każdego fana kuchni hiszpańskiej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić mule, by były odpowiednio przyprawione i miękkie, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Łączy się w nim wszystko to co najlepsze, świeże zioła, karmelizowana cebula i słone owoce morza. Dlatego do ich przyprawienia wystarczy odrobina soli i pierzu, a całość najlepiej skropić sokiem z cytryny. Świeżości potrawie nadaje również drobno pokrojona natka pietruszki, która dostarcza sporo witaminy c, która pozwala na lepsze przyswajanie związków zawartych w owocach morza.

Najlepiej w tym przepisie sprawdzą się mule świeże, które dzięki delikatnej obróbce termicznej zyskują wspaniały smak i aromat. Są niezwykle miękkie i rozpływają się w ustach. Dobrze jest wybierać dobrej jakości owoce morza, by danie było nawet lepsze.

Przepis na mule, choć wydaje się skomplikowany, pokazuje jak przyrządzić te owoce morza w naprawdę prosty sposób. Wystarczy tylko duży garnek i kilka podstawowych składników, by powstało to wspaniałe danie, które pozwala przenieść kuchnię słonecznej Hiszpanii wprost do swojego domu.

Mule duszone w białym winie to idealny pomysł na prosty, choć naprawdę wykwintny posiłek. Choć wydaje się, że małże w winie to danie niezbyt smaczne i za mało wyraziste, jest zupełnie odwrotnie. Ostry czosnek, natka i mule, zatopione w białym winie smakują naprawdę obłędnie. To najlepsze danie na letnie kolacje ze względu na niezwykłą lekkość całej kompozycji. Z przepisu dowiesz się jak gotować mule w sosie winnym, by smakowały jak z hiszpańskiej restauracji. Choć najlepiej smakuje ze świeżych małży to można wykorzystać również te mrożone. Ten prosty przepis sprawi, że pokochasz mule duszone w pysznym sosie.

Alergeny w mulach

Lista alergenów dla muli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Mięczaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • omułki

Wartości odżywcze muli

na 100g gotowej potrawy

To świetna i bardzo zdrowa opcja na posiłek, mule są świetnym źródłem cynku, selenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(310g)
Energia (kcal)
46.40
143.85
Białko (g)
4.74
14.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(310g)
Węglowodany (g)
3.78
11.71
Węglowodany przyswajalne (g)
3.51
10.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
0.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(310g)
Tłuszcz (g)
1.31
4.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.88
2.72
Tłuszcze nienasycone (g)
0.43
1.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.38
1.17
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.17
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.36
10.41

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(310g)
Witamina C (mg)
5.62
17.42

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(310g)
Sód (mg)
449.14
1392.32
Wapń (mg)
54.38
168.57
Żelazo (mg)
1.08
3.35
Szacunkowy indeks glikemiczny muli 4
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania muli

Koszt składników
265.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Wino białe wytrawne
100 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.86
Za 100 ml
Omułki
1000 g
23.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
230.00
Za 1000 g
Koszt składników
265.00