Mrożona kawa
- Kawa, gotowy napar bez cukru - ostudzona (250 ml)
- Mleko 2% (250 ml)
- Lody śmietankowe (100 ml)
- Lód (8 g)
Przepis na mrożoną kawę krok po kroku
Wysokie szklanki włóż na chwilę do zamrażalnika.
Do pojemnika blendera włóż kostki lodu, mleko, ostudzoną kawę oraz lody. Składniki dokładnie zmiksuj przez kilka sekund.
Następnie wyjmij schłodzone szklanki, wlej do nich kawę oraz opcjonalnie możesz dołożyć całe kostki lodu.
Kawę mrożoną podawaj od razu po przygotowaniu.
Więcej informacji na temat mrożonej kawy
Domowa, mrożona kawa idealnie nadawać będzie się w upalne letnie dni. Przepis na kawę mrożoną z mlekiem sprawdzi się na spotkania z przyjaciółmi i ze znajomymi. Przepis na mrożoną kawę w domu jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Do kawy mrożonej potrzebujemy składników takich jak kawa, mleko, lody i lód.
Jak zrobić dobrą kawę mrożoną? Wysokie szklanki włóż na chwile do zamrażalnika. Napar z kawy przygotowujemy wcześniej. Ważne jest, żeby kawa była już wystudzona. Możemy przygotować napar z rozpuszczalnej kawy lub z kawy z ekspresu. Do blendera włóż kostki lodu, mleko, ostudzoną kawę oraz lody (najlepiej nadają się waniliowe lub śmietankowe). Składniki zblenduj. Następnie wyjmij schłodzone szklanki i wlej do nich kawę. Dodaj kostki lodu. Pyszna kawa gotowa. Kawę podawaj od razu po przygotowaniu. Kawę najlepiej pije się przez słomkę.
Kawa jest jednym ze źródeł kofeiny, która wykorzystywana jest w produkcji preparatów przeciwbólowych czy przeciwmigrenowych. Dodatkowo kawa jest źródłem antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, ponieważ neutralizują działanie wolnych rodników. Dodatkowo spożywanie kawy wpływa na nasz układ nerwowy, dzięki czemu zwiększa się nasza pamięć krótkotrwała.
Podsumowując mrożona kawa z lodami sprawdzi się idealnie w sezonie letnim. Pomysł na mrożoną kawę sprawdzi się na plotki z przyjaciółką/przyjacielem lub spotkanie ze znajomymi. Mrożona kawa jest dobra na orzeźwienie w upalne dni. Kawa mrożona nie będzie dobrym rozwiązaniem dla małych dzieci. Nadaje się ona tylko dla osób dorosłych. Dla dzieci możemy podać same lody, które dodawaliśmy do kawy. Kawę możemy przygotować też w wersji dietetycznej. Do kawy mrożonej nie dodajemy lodów tylko słodzik w postaci erytrytolu lub ksylitolu. Do przygotowania kawy mrożonej możemy wykorzystać rownież mleczko kokosowe. Przepis na nasza kawę dodaje energii w upalne, słoneczne dni. Kawa mrożona idealnie pasować będzie z dodatkiem ciasta. Kawa z lodem to doskonały sposób na ochłodę w letnie dni.
Alergeny w mrożonej kawie
Lista alergenów dla mrożonej kawy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Lody śmietankowe
Wartości odżywcze mrożonej kawy
Kawa jest jednym ze źródeł kofeiny, która wykorzystywana jest w produkcji preparatów przeciwbólowych czy przeciwmigrenowych. Dodatkowo kawa jest źródłem antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia się skóry i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, ponieważ neutralizują działanie wolnych rodników. Dodatkowo spożywanie kawy wpływa na nasz układ nerwowy, dzięki czemu zwiększa się nasza pamięć krótkotrwała.
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.