Mrówkowiec
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Masło (250 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cukier (180 g)
- Proszek do pieczenia (10 g)
- Mak suchy (100 g)
Przepis na mrówkowiec krok po kroku
Masło zmiksuj z cukrem i dodawaj po jednym jajku.
Gdy wszystkie jajka będą wymieszane z masłem dodaj aromat pomarańczowy i stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodaj mak i dokładnie zmiksuj.
Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylej ciasto.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Piecz ciasto w 180 C przez około 60 minut.
Więcej informacji na temat mrówkowca
Mrówkowiec znany jest także pod nazwą piegusek. Jest to jasne, ucierane ciasto z dodatkiem suchego maku. Ciemne ziarenka maku wyglądają jak drobne mróweczki. Inną wersją jest ciasto mrówkowiec litewski, który swoim wyglądem przypomina kopiec tworzący mrowisko. Zrobiony jest z ciasta jak na faworki i także smażonego na głębokim tłuszczu. Usmażone faworki układa się w kopiec i polewa miodem. Na koniec posypuje się wszystko makiem i opcjonalnie rodzynkami. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić tę popularniejszą wersję, czyli z ciastem ucieranym. Mrówkowiec z makiem może być samodzielnym ciastem lub bazą do ciasta z kremem. To jak wykorzystasz to ciasto, zależy od ciebie.
Do przygotowania ciasta mrówkowiec potrzebujesz jajek, masła, cukru, mąki pszennej, proszku do pieczenia i oczywiście maku. Ciasto przygotujesz bardzo szybko. Zaczynamy od zmiksowania masła z cukrem. Gdy masło jest już dokładnie połączone z cukrem, dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Po połączeniu wszystkich jajek z masłem dosypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodajemy do ciasta suchy mak i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blachę, tak zwaną keksówkę, wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy masłem lub wybranym olejem. Do tak przygotowanej blachy do pieczenia wlewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
Jak widzisz, przepis na mrówkowca jest bardzo prosty, a powstałe ciasto wychodzi wilgotne i delikatne. Niestety ma on wysoki indeks glikemiczny oraz nie jest bezglutenowy. Żeby to zmienić, możesz zamienić cukier na słodzik a białą mąkę na pełnoziarnistą, a w wersji bezglutenowej mąkę pszenną możesz zamienić na kukurydzianą. Dodatkowo możesz zamienić masło na margarynę, co trochę obniży kaloryczność całego ciasta. Dzięki takim prostym zmianom możesz cieszyć się tym ciastem, nawet będąc na diecie redukcyjnej lub bezglutenowej.
Alergeny w mrówkowcu
Lista alergenów dla mrówkowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze mrówkowca
Żeby obniżyć indeks glikemiczny mrówkowca zamień cukier na słodzik a chociaż część białej mąki na pełnoziarnistą.
Energia i białka
(78g)
Węglowodany
(78g)
Tłuszcze
(78g)
Witaminy
(78g)
Składniki mineralne
(78g)
-
mąka pszenna,
masło,
jajka,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.