Mrówkowiec

Opublikowano: 27.06.2021 r., 18:45 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Na okrągłym talerzyku leżą 2 kawałki ciasta mrówkowiec. Z tyłu na prostokątnym talerzu znajduje się reszta ciasta. Obok ciasta leżą pomarańcze i ozdoby.
Mrówkowiec
Mrówkowiec to bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto ucierane z suchym makiem, który wygląda jak małe mróweczki na jasnym tle. Ciasto to wychodzi wilgotne i miękkie.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 60 min
306 kcal
Kcal w porcji
78 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Masło (250 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier (180 g)
  • Proszek do pieczenia (10 g)
  • Mak suchy (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, foremka keksówka, papier do pieczenia, miska

Przepis na mrówkowiec krok po kroku

Masło zmiksuj z cukrem i dodawaj po jednym jajku.

Gdy wszystkie jajka będą wymieszane z masłem dodaj aromat pomarańczowy i stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

Na koniec dodaj mak i dokładnie zmiksuj.

Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylej ciasto.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Piecz ciasto w 180 C przez około 60 minut.

Jak oceniasz przepis na mrówkowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat mrówkowca

Mrówkowiec znany jest także pod nazwą piegusek. Jest to jasne, ucierane ciasto z dodatkiem suchego maku. Ciemne ziarenka maku wyglądają jak drobne mróweczki. Inną wersją jest ciasto mrówkowiec litewski, który swoim wyglądem przypomina kopiec tworzący mrowisko. Zrobiony jest z ciasta jak na faworki i także smażonego na głębokim tłuszczu. Usmażone faworki układa się w kopiec i polewa miodem. Na koniec posypuje się wszystko makiem i opcjonalnie rodzynkami. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić tę popularniejszą wersję, czyli z ciastem ucieranym. Mrówkowiec z makiem może być samodzielnym ciastem lub bazą do ciasta z kremem. To jak wykorzystasz to ciasto, zależy od ciebie.

Do przygotowania ciasta mrówkowiec potrzebujesz jajek, masła, cukru, mąki pszennej, proszku do pieczenia i oczywiście maku. Ciasto przygotujesz bardzo szybko. Zaczynamy od zmiksowania masła z cukrem. Gdy masło jest już dokładnie połączone z cukrem, dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Po połączeniu wszystkich jajek z masłem dosypujemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodajemy do ciasta suchy mak i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Blachę, tak zwaną keksówkę, wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie smarujemy masłem lub wybranym olejem. Do tak przygotowanej blachy do pieczenia wlewamy ciasto i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 60 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Jak widzisz, przepis na mrówkowca jest bardzo prosty, a powstałe ciasto wychodzi wilgotne i delikatne. Niestety ma on wysoki indeks glikemiczny oraz nie jest bezglutenowy. Żeby to zmienić, możesz zamienić cukier na słodzik a białą mąkę na pełnoziarnistą, a w wersji bezglutenowej mąkę pszenną możesz zamienić na kukurydzianą. Dodatkowo możesz zamienić masło na margarynę, co trochę obniży kaloryczność całego ciasta. Dzięki takim prostym zmianom możesz cieszyć się tym ciastem, nawet będąc na diecie redukcyjnej lub bezglutenowej.

Alergeny w mrówkowcu

Lista alergenów dla mrówkowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze mrówkowca

na 100g gotowej potrawy

Żeby obniżyć indeks glikemiczny mrówkowca zamień cukier na słodzik a chociaż część białej mąki na pełnoziarnistą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(78g)
Energia (kcal)
392.82
306.40
Białko (g)
8.69
6.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(78g)
Węglowodany (g)
35.41
27.62
Węglowodany przyswajalne (g)
33.65
26.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.76
1.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(78g)
Tłuszcz (g)
25.04
19.53
Tłuszcze nasycone (g)
14.42
11.25
Tłuszcze nienasycone (g)
10.62
8.29
Cholesterol (mg)
157.60
122.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(78g)
Witamina A (µg (mcg))
199.82
155.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.15
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.59
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.99
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
196.92
153.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.24
Ryboflawina (mg)
0.25
0.20
Niacyna (mg)
1.58
1.23
Foliany (µg (mcg))
55.21
43.07
Beta karoten (µg (mcg))
35.27
27.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(78g)
Sód (mg)
48.25
37.63
Potas (mg)
229.06
178.67
Wapń (mg)
193.51
150.94
Fosfor (mg)
230.38
179.70
Magnez (mg)
43.24
33.72
Żelazo (mg)
2.71
2.11
Cynk (mg)
1.35
1.05
Miedź (mg)
0.21
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny mrówkowca 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mrówkowca

Koszt składników
28.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
180 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Proszek do pieczenia
10 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Mak suchy
100 g
6.30
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.15
Za 100 g
Koszt składników
28.40