Masa marcepanowa na tort

Opublikowano: 03.01.2024 r., 18:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marcepan na tort na blacie
Masa marcepanowa na tort
Masa marcepanowa na tort to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dekoracji. Całość jest smaczna i niezwykle atrakcyjna. Sprawdzi się na każdy wypiek.
Przygotowanie 15 min
2531 kcal
Kcal w porcji
530 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Migdały (250 g)
  • Cukier puder (250 g)
  • Likier Amaretto (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat migdałowy
Sprzęt kuchenny
blender, duża miska, lodówka

Przepis na masę marcepanową na tort krok po kroku

Migdały zalej wrzątkiem. Pozostaw na 10-15 minut.

Palcami obierz migdały ze skórki, chyba że używasz migdałów bez niej, wtedy możesz przejść do kolejnego kroku.

Zmielić migdały w blenderze, tak by była jak najbardziej gładka.

Zblenduj je ponownie z cukrem pudrem, alkoholem i aromatem migdałowym na jednolitą masę.

Z powstałej masy uformuj dość gruby wałek, owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki.

Jak oceniasz przepis na masę marcepanową na tort
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 64,1% osób

Więcej informacji na temat masy marcepanowej na tort

Masa marcepanowa na tort to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dekoracji. Całość jest smaczna i niezwykle atrakcyjna. Sprawdzi się na każdy wypiek.

Przepis na masę marcepanową na tort to dobry pomysł na dekorację, która możesz przygotować samemu w domu. Całość przygotujesz z marcepanu w kilka chwil. Przepis na marcepan sprawdzi się idealnie, zwłaszcza gdy nie ma się pod ręką kupnego. Ten prosty przepis pozwala na stworzenie dodatku do deserów samodzielnie w domu. Wiadomo, że najlepszy marcepan to właśnie ten domowy. Jest pyszny i dobry do wykorzystania w wielu deserach. Zwykle wykorzystuje się masę marcepanową do ozdabiania tortów, ciast, batoników, czy ciasteczek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić masę marcepanową, by była smaczna, szybka i łatwa, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Ta domowa, prosta masa jest tak smaczna, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Marcepan jest popularny w wielu różnych krajach, jednak nie wiadomo, kto tak naprawdę stworzył go po raz pierwszy. O prawo do marcepanu bije się kilka krajów. Jednak jedno jest pewne - marcepan to niezwykle smaczny słodycz, który można zastosować w kuchni na kilka sposobów, a przy okazji jest prosty w przygotowaniu. Marcepan to słodka masa cukiernicza utworzona głównie z prażonych i zmielonych migdałów i cukru z dodatkiem olejku migdałowego. Pod wpływem ciepła masa staje się plastyczna, dlatego bywa używana do wyrobu ozdobnych, skomplikowanych kształtów. Marcepan głównie wykorzystywany jest do tworzenia skomplikowanych dekoracji na ciastach czy innych wypiekach. Ze względu na swoją plastyczność pozwala utworzyć różnorodne dodatki, które sprawdzą się na każdą okazję. W dodatku ze względu na użycie migdałów i cukru można potem zjeść. Często można uświadczyć marcepanu z olejkami aromatycznymi, szczególnie o zapachu migdałowym lub różanym. W sklepach dostępne są zarówno małe marcepanowe słodycze (cukierki, batoniki itp.), jak i gotowe masy marcepanowe użyteczne przy robieniu wypieków. Popularnością cieszy się barwiony marcepan. Dla wzmocnienia aromatu warto dodać do domowego marcepanu olejek migdałowy lub likier amaretto.

Alergeny w masie marcepanowej na tort

Lista alergenów dla masy marcepanowej na tort przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • likier Amaretto
    • aromat migdałowy

Wartości odżywcze masy marcepanowej na tort

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która dostarcza sporo cukru i kalorii, więc warto sięgać po nią z rozwagą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(530g)
Energia (kcal)
477.60
2531.30
Białko (g)
10.00
53.00
Fenyloalanina (mg)
0.53
2.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(530g)
Węglowodany (g)
59.60
315.90
Węglowodany przyswajalne (g)
53.71
284.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.90
31.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(530g)
Tłuszcz (g)
23.55
124.84
Tłuszcze nasycone (g)
2.84
15.03
Tłuszcze nienasycone (g)
20.72
109.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.91
79.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.81
30.80
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(530g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.07
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
12.08
64.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.10
0.52
Ryboflawina (mg)
0.55
2.90
Niacyna (mg)
1.71
9.05
Foliany (µg (mcg))
20.75
110.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.47
2.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(530g)
Sód (mg)
1.70
9.00
Potas (mg)
346.70
1837.50
Wapń (mg)
127.36
675.00
Fosfor (mg)
226.89
1202.50
Magnez (mg)
127.36
675.00
Żelazo (mg)
1.78
9.45
Cynk (mg)
1.48
7.84
Miedź (mg)
0.50
2.62
Szacunkowy indeks glikemiczny masy marcepanowej na tort 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania masy marcepanowej na tort

Koszt składników
62.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Migdały
250 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
18.75
Za 250 g
Cukier puder
250 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 250 g
Likier Amaretto
30 ml
30.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 ml
Koszt składników
62.00