Marynowany imbir

Opublikowano: 01.09.2022 r., 17:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Imbir marynowany w miseczce
Marynowany imbir
Marynowany imbir najczęściej podaje się jako dodatek do sushi. Imbir posiada wiele substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcje organizmu. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
25 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Imbir korzeń (300 g)
  • Sól - 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Ocet ryżowy - 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki, sitko, ręcznik papierowy

Przepis na marynowany imbir krok po kroku

Do garnka wlej dwie szklanki wody i doprowadź je do wrzenia.

Korzenie imbiru obierz ze skórki i pokrój wzdłuż na cienkie paski.

Posiekane Imbir wrzucić do wrzącej wody i gotuj przez około 30 sekund (imbir powinien zmięknąć).

Następnie imbir odcedź na sitku i osusz na ręczniku papierowym.

Imbir ułóż wyparzonych słoiczkach.

W drugim garnku zagotuj ocet z dodatkiem soli oraz cukru.

Tak przygotowaną zalewą zalej imbir w słoiczkach.

Słoiczki zakręć i odstaw do stygnięcia.

Imbir marynuj przez około dwa tygodnie.

Jak oceniasz przepis na marynowany imbir
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat marynowanego imbiru

Marynowany imbir najczęściej podaje się jako dodatek do sushi, aby oczyścić kubki smakowe między spożywaniem różnych rodzajów sushi. Imbir marynowany przygotowywany w domu możesz wykorzystać również jako dodatek do wielu dań. Imbir marynowany do doskonały pomysł na przetwory do słoików przygotowywane w domu. Sprawdzony przepis na marynowany imbir jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: korzeń imbiru, sól, cukier, ocet ryżowy oraz woda.

Jak zrobić marynowany imbir? Do garnka wlej dwie szklanki wody i doprowadź je do wrzenia. Korzenie imbiru obierz ze skórki i pokrój wzdłuż na cienkie paski. Posiekane Imbir wrzucić do wrzącej wody i gotuj przez około 30 sekund (imbir powinien zmięknąć). Następnie imbir odcedź na sitku i osusz na ręczniku papierowym. Imbir ułóż wyparzonych słoiczkach. W drugim garnku zagotuj ocet z dodatkiem soli oraz cukru. Tak przygotowaną zalewą zalej imbir w słoiczkach. Słoiczki zakręć i odstaw do stygnięcia. Imbir marynuj przez około dwa tygodnie.

Bulwy imbiru są doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Imbir jest źródłem witaminy C, A, E, K, niektórych witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza czy potasu. Imbir zawiera również olejki eteryczne, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe czy wykrztuśne. W sezonie zimowym imbir wykorzystywany jest jako dodatek do herbat, ponieważ ma działanie rozgrzewające. Imbir zawiera również sporo przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując wiesz już jak zamarynować imbir. Najlepszy imbir marynowany wykorzystywany jest jako dodatek do sushi. Zalewa do imbiru składa się z octu ryżowego, cukru oraz soli. Imbir stanowi bogactwo cennych składników mineralnych, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Imbir można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów.

Alergeny w marynowanym imbirze

Lista alergenów dla marynowanego imbiru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marynowany imbir

Wartości odżywcze marynowanego imbiru

na 100g gotowej potrawy

Marynowany imbir to doskonała propozycja na dodatek do sushi. Spożywanie marynowanego imbiru ma na celu odświeżenia kubków smakowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
50.55
25.27
Białko (g)
0.66
0.33
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
9.48
4.74
Węglowodany przyswajalne (g)
8.76
4.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
1.55
0.77
Tłuszcze nasycone (g)
1.44
0.72
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.05
0.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.05
0.03
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
361.12
180.56
Szacunkowy indeks glikemiczny marynowanego imbiru 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynowanego imbiru

Koszt składników
75.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Imbir korzeń
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Sól
5 g
1 płaska łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Ocet ryżowy
500 ml
2 szklanki
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
29.00
Za 500 ml
Koszt składników
75.00