Przepis na marynowany imbir krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki, sitko, ręcznik papierowy

Do garnka wlej dwie szklanki wody i doprowadź je do wrzenia.

Korzenie imbiru obierz ze skórki i pokrój wzdłuż na cienkie paski.

Posiekane Imbir wrzucić do wrzącej wody i gotuj przez około 30 sekund (imbir powinien zmięknąć).

Następnie imbir odcedź na sitku i osusz na ręczniku papierowym.

Imbir ułóż wyparzonych słoiczkach.

W drugim garnku zagotuj ocet z dodatkiem soli oraz cukru.

Tak przygotowaną zalewą zalej imbir w słoiczkach.

Słoiczki zakręć i odstaw do stygnięcia.

Imbir marynuj przez około dwa tygodnie.

Marynowany imbir podany w białej miseczce.
Marynowany imbir
Koszt przygotowania dania
13.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
19 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
66

Marynowany imbir - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o marynowanym imbirze

Marynowany imbir najczęściej podaje się jako dodatek do sushi, aby oczyścić kubki smakowe między spożywaniem różnych rodzajów sushi. Imbir marynowany przygotowywany w domu możesz wykorzystać również jako dodatek do wielu dań. Imbir marynowany do doskonały pomysł na przetwory do słoików przygotowywane w domu. Sprawdzony przepis na marynowany imbir jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: korzeń imbiru, sól, cukier, ocet ryżowy oraz woda.

Jak zrobić marynowany imbir? Do garnka wlej dwie szklanki wody i doprowadź je do wrzenia. Korzenie imbiru obierz ze skórki i pokrój wzdłuż na cienkie paski. Posiekane Imbir wrzucić do wrzącej wody i gotuj przez około 30 sekund (imbir powinien zmięknąć). Następnie imbir odcedź na sitku i osusz na ręczniku papierowym. Imbir ułóż wyparzonych słoiczkach. W drugim garnku zagotuj ocet z dodatkiem soli oraz cukru. Tak przygotowaną zalewą zalej imbir w słoiczkach. Słoiczki zakręć i odstaw do stygnięcia. Imbir marynuj przez około dwa tygodnie.

Bulwy imbiru są doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Imbir jest źródłem witaminy C, A, E, K, niektórych witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza czy potasu. Imbir zawiera również olejki eteryczne, które wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe czy wykrztuśne. W sezonie zimowym imbir wykorzystywany jest jako dodatek do herbat, ponieważ ma działanie rozgrzewające. Imbir zawiera również sporo przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.

Podsumowując wiesz już jak zamarynować imbir. Najlepszy imbir marynowany wykorzystywany jest jako dodatek do sushi. Zalewa do imbiru składa się z octu ryżowego, cukru oraz soli. Imbir stanowi bogactwo cennych składników mineralnych, dlatego warto włączyć go do swojej diety. Imbir można wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów.

Wartości odżywcze marynowanego imbiru

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w marynowanym imbirze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany przyswajalne
8.15 g
4.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcze nasycone
1.44 g
0.72 g
Tłuszcze nienasycone
0.11 g
0.05 g
Szacunkowy indeks glikemiczny marynowanego imbiru 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marynowanym imbirze

Lista alergenów dla marynowanego imbiru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na marynowany imbir nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet ryżowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania marynowanego imbiru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Imbir korzeń
300 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Sól
5 g
1 płaska łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Ocet ryżowy
500 ml
2 szklanki
Jak oceniasz przepis na marynowany imbir
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób