Marynowane pieczarki
- Pieczarki (2000 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (500 g)
- Ocet spirytusowy - 4 szklanki (1000 ml)
Przepis na marynowane pieczarki krok po kroku
Pieczarki pokrój na połówki.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra.
Do garnka wlej 4 litry wody i ocet spirytusowy.
Dodaj sól, cukier, wymieszaj.
Zalewę zagotuj.
Pieczarki i cebulę umieść w słoikach.
Dodaj gorczycę oraz liść laurowy i ziele angielskie.
Gorącą zalewą zalej pieczarki.
Zakręć słoiki dokładnie i umieść w garnku.
Wlej wody do 2/3 wysokości słoików i gotuj przez 15 minut.
Słoiki wyjmij z garnka, dokręć pokrywki i postaw do góry dnem do wystygnięcia.
-
Marynowane grzybki
-
Grzyby w occie
-
Rydze marynowane
-
Tradycyjne grzyby marynowane
-
Opieńki marynowane
-
Kurki marynowane
-
Marynata do grzybów
-
Grzybki w zalewie octowej
-
Marynowane prawdziwki
-
Podgrzybki marynowane
-
Kanie marynowane
-
Maślaki w occie
-
Maślaki marynowane
-
Rydze kiszone
-
Grzyby marynowane na słodko
-
Grzyby po kaszubsku
-
Kurki w occie
-
Borowiki marynowane
-
Grzyby marynowane
Więcej informacji na temat marynowanych pieczarek
Marynowane pieczarki to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pieczarki marynowane są bardziej intensywne w smaku niż świeże. Dzięki marynacie pieczarki dłużej zachowują swoją świeżość. Zalewa octowa do pieczarek nie różni się niczym od tradycyjnej zalewy do warzyw czy grzybów. Przepis na marynowane pieczarki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pieczarki, cebula, gorczyca, ocet spirytusowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier, sól.
Jak zrobić marynowane pieczarki? Pieczarki pokrój na połówki. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w pióra. Do garnka wlej wodę i ocet spirytusowy. Dodaj sól, cukier, wymieszaj. Zalewę zagotuj. Pieczarki i cebulę umieść w słoikach. Dodaj gorczycę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gorącą zalewą zalej pieczarki. Zakręć słoiki dokładnie i umieść w garnku. Wlej wody do 2/3 wysokości słoików i gotuj przez 15 minut. Słoiki wyjmij z garnka, dokręć pokrywki i postaw do góry dnem do wystygnięcia.
Pieczarki są jednymi z najczęściej spożywanych przez nas grzybów. Są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą. Gorczyca jest rośliną z rodziny kapustowatych. Znana jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych. Wpływa także na pracę naszego układu pokarmowego, poprawiając trawienie. Gorczycę wykorzystuje się do produkcji musztardy oraz jako dodatek aromatyczny przy produkcji weków.
Podsumowując najlepsze pieczarki w marynacie sprawdzą się idealnie do sałatki jarzynowej lub tatara. chrupiące pieczarki podawać można samodzielnie jako dodatek do obiadu. Jeśli wybierzesz małe pieczarki, nie przekrawaj ich na pół tylko marynuj w całości. Smaczne pieczarki idealnie do słoików przechowywać można przez kilka miesięcy. Pyszne pieczarki świetnie sprawdzą się na zimę. Marynowane warzywa są dobre do spożycia około 10-12 dni po przygotowaniu.
Alergeny w marynowanych pieczarkach
Lista alergenów dla marynowanych pieczarek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze marynowanych pieczarek
Marynowane pieczarki to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pieczarki świetnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej. Pieczarki zawierają sporą ilość składników mineralnych oraz witamin.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.