Przepis na marynatę miodowo-musztardową krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
miska

Miód, musztardę, olej, 2/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz łyżeczkę papryki dobrze wymieszaj.

W marynacie marynuj mięso, a następnie dowolnie przygotuj.

Najlepiej jest marynować mięso przez minimum 12 godzin.

Marynata miodowo-musztardowa
Marynata miodowo-musztardowa
Koszt przygotowania dania
2.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
602 kcal
Liczba alergenów w daniu
brak danych
69

Marynata miodowo-musztardowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o marynacie miodowo-musztardowej

Najlepsza marynata miodowo-musztardowa do mięsa. Jest prosta, szybka i daje cudowny efekt glazury po upieczeniu. Zobacz, jak zrobić marynatę miodowo-musztardową. Ten łatwy przepis spokojnie zamarynuje 1 kilogram mięsa. By mięso było maksymalnie smaczne, marynuj je minimum 12 godzin. Przygotuj przepis na marynatę miodowo-musztardową minimum jedną dobę przed planowanym pieczeniem/grillowaniem mięsa. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, zwłaszcza do drobiu i wieprzowiny. Twoje danie będzie przepyszne – goście będą prosić o więcej.

Marynata miodowo-musztardowa jest łatwa i szybka - super sposób na aromatyczne i soczyste mięso. Przepis na marynatę miodowo-musztardową do mięsa zrobisz prosto z podstawowych składników. Potrzebny jest miód (najlepiej płynny), musztarda i olej. Do smaku dodaj sól, pieprz i paprykę słodką.

Po co marynować mięso przed obróbką termiczną? Ta prosta marynata miodowo-musztardowa daje przede wszystkim efekt przypieczenia i krystalizacji miodu. Na powierzchni mięsa powstaje wspaniała glazura. Dzięki temu, że mięso jest marynowane, staje się ono delikatne, kruche, miękkie i aromatyczne.

Marynata jest najlepsza do tego, by zrobić pyszne danie mięsne na gorąco. Spróbuj upiec/zgrillować boczek, pierś z kurczaka lub skrzydełka. Łączy smak słodkiego ze słonym. Idealnie komponuje się z wytrawnymi dodatkami.

Jak zrobić marynatę miodowo-musztardową? Wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki w misce. Tak – to wszystko. Jest bajecznie łatwa i szybko się ją robi.

Jak zrobisz marynatę miodowo-musztardową, umyte i wysuszone mięso obtocz dokładnie w niej z każdej strony. Marynatę z mięsem dobrze zabezpiecz i odstaw do lodówki. Poczekaj minimum 12 godzin, aż mięso się zamarynuje. Marynata da najlepszy efekt, gdy będzie marynować mięso przez nawet 24 godziny.

*Jeżeli lubisz ostre smaki, do przepisu na marynatę miodowo-musztardową dodaj papryczkę ostrą. Możesz także dodać czosnek świeży (przeciśnięty przez praskę) lub suszony. Cebula suszona także będzie świetna.

Miód, w temperaturze powyżej 40 stopni C traci swoje właściwości zdrowotne. Niestety nie można go podawać nawet po obróbce termicznej niemowlętom do 1 roku życia. Istnieje ryzyko, że dziecko zatruje się bakterią o nazwie Clostridium Botulinium. To może skutkować chorobą zwaną Botulinizmem. Jest to ciężka choroba, objawiająca się między innymi paraliżem kończyn górnych i dolnych lub zaburzeniami widzenia. Dla ich bezpieczeństwa warto się wstrzymać z podaniem potrawy z dodatkiem miodu tym najmłodszym osobom.

Wartości odżywcze marynaty miodowo-musztardowej

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty miodowo-musztardowej 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w marynacie miodowo-musztardowej

Lista alergenów dla marynaty miodowo-musztardowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na marynatę miodowo-musztardową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • musztarda francuska
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania marynaty miodowo-musztardowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
50 g
2 łyżki
15.00
Za 350.0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Musztarda francuska
50 g
2 łyżki
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Jak oceniasz przepis na marynatę miodowo-musztardową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób