Marynata miodowo-musztardowa

Opublikowano: 14.12.2022 r., 11:48 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynata miodowo-musztardowa
Marynata miodowo-musztardowa
Najlepsza marynata miodowo-musztardowa do mięsa. Jest prosta, szybka i daje cudowny efekt glazury po upieczeniu. Zobacz, jak zrobić marynatę miodowo-musztardową.
Przygotowanie 5 min
632 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Miód 2 łyżki (50 g)
  • Musztarda francuska 2 łyżki (50 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na marynatę miodowo-musztardową krok po kroku

Miód, musztardę, olej, 2/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz łyżeczkę papryki dobrze wymieszaj.

W marynacie marynuj mięso, a następnie dowolnie przygotuj.

Najlepiej jest marynować mięso przez minimum 12 godzin.

Jak oceniasz przepis na marynatę miodowo-musztardową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat marynaty miodowo-musztardowej

Najlepsza marynata miodowo-musztardowa do mięsa. Jest prosta, szybka i daje cudowny efekt glazury po upieczeniu. Zobacz, jak zrobić marynatę miodowo-musztardową. Ten łatwy przepis spokojnie zamarynuje 1 kilogram mięsa. By mięso było maksymalnie smaczne, marynuj je minimum 12 godzin. Przygotuj przepis na marynatę miodowo-musztardową minimum jedną dobę przed planowanym pieczeniem/grillowaniem mięsa. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, zwłaszcza do drobiu i wieprzowiny. Twoje danie będzie przepyszne – goście będą prosić o więcej.

Marynata miodowo-musztardowa jest łatwa i szybka - super sposób na aromatyczne i soczyste mięso. Przepis na marynatę miodowo-musztardową do mięsa zrobisz prosto z podstawowych składników. Potrzebny jest miód (najlepiej płynny), musztarda i olej. Do smaku dodaj sól, pieprz i paprykę słodką.

Po co marynować mięso przed obróbką termiczną? Ta prosta marynata miodowo-musztardowa daje przede wszystkim efekt przypieczenia i krystalizacji miodu. Na powierzchni mięsa powstaje wspaniała glazura. Dzięki temu, że mięso jest marynowane, staje się ono delikatne, kruche, miękkie i aromatyczne.

Marynata jest najlepsza do tego, by zrobić pyszne danie mięsne na gorąco. Spróbuj upiec/zgrillować boczek, pierś z kurczaka lub skrzydełka. Łączy smak słodkiego ze słonym. Idealnie komponuje się z wytrawnymi dodatkami.

Jak zrobić marynatę miodowo-musztardową? Wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki w misce. Tak – to wszystko. Jest bajecznie łatwa i szybko się ją robi.

Jak zrobisz marynatę miodowo-musztardową, umyte i wysuszone mięso obtocz dokładnie w niej z każdej strony. Marynatę z mięsem dobrze zabezpiecz i odstaw do lodówki. Poczekaj minimum 12 godzin, aż mięso się zamarynuje. Marynata da najlepszy efekt, gdy będzie marynować mięso przez nawet 24 godziny.

*Jeżeli lubisz ostre smaki, do przepisu na marynatę miodowo-musztardową dodaj papryczkę ostrą. Możesz także dodać czosnek świeży (przeciśnięty przez praskę) lub suszony. Cebula suszona także będzie świetna.

Miód, w temperaturze powyżej 40 stopni C traci swoje właściwości zdrowotne. Niestety nie można go podawać nawet po obróbce termicznej niemowlętom do 1 roku życia. Istnieje ryzyko, że dziecko zatruje się bakterią o nazwie Clostridium Botulinium. To może skutkować chorobą zwaną Botulinizmem. Jest to ciężka choroba, objawiająca się między innymi paraliżem kończyn górnych i dolnych lub zaburzeniami widzenia. Dla ich bezpieczeństwa warto się wstrzymać z podaniem potrawy z dodatkiem miodu tym najmłodszym osobom.

Alergeny w marynacie miodowo-musztardowej

Lista alergenów dla marynaty miodowo-musztardowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda francuska

Wartości odżywcze marynaty miodowo-musztardowej

na 100g gotowej potrawy

Miód nie jest zalecany dzieciom poniżej 1 roku życia - nawet po obróbce termicznej. Spożycie miodu przez niemowlęta może grozić Botunilizmem. Marynata z miodem nie zalecana jest osobom insulinoopornym i cukrzykom.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
421.67
632.50
Białko (g)
1.52
2.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
29.23
43.85
Węglowodany przyswajalne (g)
27.73
41.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
2.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
34.46
51.69
Tłuszcze nasycone (g)
3.46
5.19
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
368.00
552.00
Potas (mg)
67.33
101.00
Wapń (mg)
23.00
34.50
Żelazo (mg)
0.67
1.00
Szacunkowy indeks glikemiczny marynaty miodowo-musztardowej 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marynaty miodowo-musztardowej

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
50 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Musztarda francuska
50 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
24.00