Przepis na marynatę miodowo-musztardową krok po kroku
- Miód 50 g 2 łyżki
- Musztarda francuska 50 g 2 łyżki
- Olej rzepakowy 50 ml 5 łyżek
Miód, musztardę, olej, 2/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz łyżeczkę papryki dobrze wymieszaj.
W marynacie marynuj mięso, a następnie dowolnie przygotuj.
Najlepiej jest marynować mięso przez minimum 12 godzin.

(liczba kalorii)
Marynata miodowo-musztardowa - cechy przepisu
Więcej o marynacie miodowo-musztardowej
Najlepsza marynata miodowo-musztardowa do mięsa. Jest prosta, szybka i daje cudowny efekt glazury po upieczeniu. Zobacz, jak zrobić marynatę miodowo-musztardową. Ten łatwy przepis spokojnie zamarynuje 1 kilogram mięsa. By mięso było maksymalnie smaczne, marynuj je minimum 12 godzin. Przygotuj przepis na marynatę miodowo-musztardową minimum jedną dobę przed planowanym pieczeniem/grillowaniem mięsa. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, zwłaszcza do drobiu i wieprzowiny. Twoje danie będzie przepyszne – goście będą prosić o więcej.
Marynata miodowo-musztardowa jest łatwa i szybka - super sposób na aromatyczne i soczyste mięso. Przepis na marynatę miodowo-musztardową do mięsa zrobisz prosto z podstawowych składników. Potrzebny jest miód (najlepiej płynny), musztarda i olej. Do smaku dodaj sól, pieprz i paprykę słodką.
Po co marynować mięso przed obróbką termiczną? Ta prosta marynata miodowo-musztardowa daje przede wszystkim efekt przypieczenia i krystalizacji miodu. Na powierzchni mięsa powstaje wspaniała glazura. Dzięki temu, że mięso jest marynowane, staje się ono delikatne, kruche, miękkie i aromatyczne.
Marynata jest najlepsza do tego, by zrobić pyszne danie mięsne na gorąco. Spróbuj upiec/zgrillować boczek, pierś z kurczaka lub skrzydełka. Łączy smak słodkiego ze słonym. Idealnie komponuje się z wytrawnymi dodatkami.
Jak zrobić marynatę miodowo-musztardową? Wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki w misce. Tak – to wszystko. Jest bajecznie łatwa i szybko się ją robi.
Jak zrobisz marynatę miodowo-musztardową, umyte i wysuszone mięso obtocz dokładnie w niej z każdej strony. Marynatę z mięsem dobrze zabezpiecz i odstaw do lodówki. Poczekaj minimum 12 godzin, aż mięso się zamarynuje. Marynata da najlepszy efekt, gdy będzie marynować mięso przez nawet 24 godziny.
*Jeżeli lubisz ostre smaki, do przepisu na marynatę miodowo-musztardową dodaj papryczkę ostrą. Możesz także dodać czosnek świeży (przeciśnięty przez praskę) lub suszony. Cebula suszona także będzie świetna.
Miód, w temperaturze powyżej 40 stopni C traci swoje właściwości zdrowotne. Niestety nie można go podawać nawet po obróbce termicznej niemowlętom do 1 roku życia. Istnieje ryzyko, że dziecko zatruje się bakterią o nazwie Clostridium Botulinium. To może skutkować chorobą zwaną Botulinizmem. Jest to ciężka choroba, objawiająca się między innymi paraliżem kończyn górnych i dolnych lub zaburzeniami widzenia. Dla ich bezpieczeństwa warto się wstrzymać z podaniem potrawy z dodatkiem miodu tym najmłodszym osobom.
Wartości odżywcze marynaty miodowo-musztardowej
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w marynacie miodowo-musztardowej
Lista alergenów dla marynaty miodowo-musztardowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na marynatę miodowo-musztardową nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- musztarda francuska