Marchewka pasteryzowana na zimę

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:33 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marchewka pasteryzowana na zimę w słoiku na tle świeżych marchwi.
Marchewka pasteryzowana na zimę
Marchewka pasteryzowana na zimę to doskonały dodatek do wielu dań. Tak przygotowana marchewka nie psuje się i stanowi doskonałą opcję do obiadów, czy kolacji.
Przygotowanie 25 min
Pasteryzacja 15 min
442 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Marchewka (1500 g)
  • Cukier (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na marchewkę pasteryzowaną na zimę krok po kroku

Marchew umyj i obierz, następnie podgrzej przez kilka minut.

Następnie pokrój ją w kostkę i wyłóż do czystych słoików, dość ciasno.

Do garnka wlej litr wody i rozpuść w niej cukier i zagotuj.

Gorącą wodą zalej słoiki marchwi.

Zakręć wieczko i pasteryzuj przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na marchewkę pasteryzowaną na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat marchewki pasteryzowanej na zimę

Marchewka pasteryzowana na zimę to doskonały dodatek do wielu dań. Tak przygotowana marchewka nie psuje się i stanowi doskonałą opcję do obiadów, czy kolacji.

Przepis na marchewkę pasteryzowaną na zimę to doskonała opcja, by częściej sięgać po to wspaniałe warzywo. Marchew jest zdecydowanie zbyt mało doceniana. To opcja, która jest niezwykle zdrowa, dlatego naprawdę warto włączyć ją do codziennego menu. Marchewka ma właściwości antynowotworowe. Marchew to przede wszystkim źródło karotenoidów — przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny kolor. Marchew zapobiega rozwojowi raka prostaty, jamy ustnej, przełyku, pęcherza moczowego czy krtani. Działa rozkurczowo, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także wpływa na regulację trawienia.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić marchewkę do słoików, by była pyszna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego, jak się robi przetwory z marchewki, które nie należą do najpopularniejszych. W Polsce bardzo często marynuje się warzywa, by zachować ich trwałość. Używa się do tego soli, czy octu, bardzo często również pasteryzacji. Najpopularniejsze przetwory to papryka w słoikach, ogórki, kapusta, czy buraki. Jednak tak naprawdę można w taki sposób przygotować naprawdę każde warzywo. Wystarczy tylko odrobina kreatywności w kuchni lub dobry przepis, który krok po kroku pokaże Ci jak przygotować warzywa do słoików. Marchewka jednak nie pojawia się często w takim wydaniu. Może wydawać się, że nie jest to po prostu najlepsza opcja do pasteryzacji. Marchewki są bowiem zwykle dostępne przez cały rok. Jednak warto ją przygotować, jeśli nie po to, by przedłużyć jej smak, to dla samej wygody. Marchewka ze słoika jest nie tylko smaczna, ale również prosta w dalszej obróbce. Jeśli bardzo się spieszysz i nie masz czasu na gotowanie, nie musisz tracić czasu w kuchni, by podgrzać to warzywo, wystarczy, że wykorzystasz marchewkę już gotową ze słoika. Sprawdza się idealnie do obiadu, czy kolacji. Możesz dodać ją do potrawki, czy gulaszu, ale również ulubionej surówki. Sprawdzi się też w sałatkach.

Alergeny w marchewce pasteryzowanej na zimę

Lista alergenów dla marchewki pasteryzowanej na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na marchewkę pasteryzowaną na zimę

Wartości odżywcze marchewki pasteryzowanej na zimę

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
98.33
442.50
Białko (g)
0.78
3.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
24.58
110.62
Węglowodany przyswajalne (g)
22.25
100.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.33
10.50

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
0.25
1.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.73
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.41
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
695.83
3131.25
Witamina B6 (mg)
0.12
0.53
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.92
22.12
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.55
2.48
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.26
Ryboflawina (mg)
0.05
0.24
Niacyna (mg)
0.82
3.67
Foliany (µg (mcg))
15.83
71.25
Beta karoten (µg (mcg))
6904.17
31068.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
57.67
259.50
Potas (mg)
267.00
1201.50
Wapń (mg)
27.67
124.50
Fosfor (mg)
29.17
131.25
Magnez (mg)
10.00
45.00
Żelazo (mg)
0.26
1.16
Cynk (mg)
0.20
0.91
Miedź (mg)
0.04
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny marchewki pasteryzowanej na zimę 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marchewki pasteryzowanej na zimę

Koszt składników
7.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
1500 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 1500 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koszt składników
7.50