Marchewka gotowana

Opublikowano: 14.03.2021 r., 16:13 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowana marchewka na białym talerzu
Marchewka gotowana
Sprawdź najlepszy przepis na marchewkę gotowaną do obiadu. Idealny, warzywny dodatek do wielu kotletów, zarówno tych z mięsnych, jak i wegetariańskich.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas duszenia 20 min
101 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Marchewka - 4 średniej wielkości (1000 g)
  • Masło - Łyżka masła (15 g)
  • Natka pietruszki - Łyżeczka posiekanej natki (6 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na marchewkę gotowaną krok po kroku

Marchew dokładnie umyj, obierz i pokrój w plasterki pod kątek około 45 stopni, o grubości około 1 cm.

W garnku roztop masło, dodaj marchew, dużą szczyptę soli i pieprzu.

Zakryj garnek i duś pod przykryciem około 5 minut co jakiś czas mieszając.

Dolej 1/4 szklanki wody, przykryj i gotuj około 15-20 minut.

Marchew dopraw do smaku solą i dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Jak oceniasz przepis na marchewkę gotowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat marchewki gotowanej

Marchewka gotowana do obiadu jest pysznym, warzywnym dodatkiem do obiadu, pełnym wartości odżywczych. Przepis jest banalnie łatwy i wystarczy parę chwil aby zrobić smaczny dodatek do obiadu.

Duszona marchewka jest skarbnicą związków odżywczych. Marchew swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witaminę E i witaminę K oraz związki mineralne, takie jak wapń, magnez, sód i potas. Dzięki temu marchew pozytywnie wpływa na poprawę wzroku, przeciwdziała miażdżycy, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ nerwowy oraz produkcję kolagenu. Mimo wysokiego indeksu glikemicznego duszonej marchwi warto włączyć ją do diety, ze względu na zawartość witaminy E i witaminy K, które zapobiegają rozwojowi cukrzycy typu II. Oprócz tego, marchew wpływa na poprawę wyglądu skóry oraz opóźnia procesy starzenia się organizmu.

Surówka z gotowanej marchewki komponuje się z wieloma daniami. Sztandarowym połączeniem są kotlety mielone z wieprzowiny z dodatkiem duszonej marchewki z groszkiem. Jednak sama gotowana marchewka bez dodatku groszku, będzie świetnie smakować. Warto ją także wypróbować z kotletami mielonymi z indyka czy kotletem schabowym. Idealnie pasuje do wegetariańskiego kievu, który bez niej traci swój urok. Duszona marchewka będzie idealnie pasowała również do pieczeni. Wtedy możesz wykorzystać małe marchewki, które kupisz świeże lub mrożone w każdym supermarkecie. Nie musisz ich kroić, proces gotowania będzie trwał trochę dłużej jednak ich estetyczny wygląd przyozdobi talerze podczas świątecznego obiadu.

Marchewka na obiad będzie świetnym wyborem aby przekonać dzieci do jedzenia warzyw. Jej słodki smak zachęci każdego małego niejadka.

Duszona marchew jest uniwersalnym dodatkiem do obiadu, sprawdzi się na każdą okazję i praktycznie do każdego typu dania obiadowego. Oprócz tego, przyrządzając ją, dostarczysz wiele wartościowych składników odżywczych.

Alergeny w marchewce gotowanej

Lista alergenów dla Marchewki gotowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze marchewki gotowanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
50.90
101.80
Białko (g)
0.94
1.88

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
9.42
18.84
Węglowodany przyswajalne (g)
6.66
13.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.76
5.52

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
1.43
2.86
Tłuszcze nasycone (g)
0.93
1.87
Tłuszcze nienasycone (g)
0.50
1.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.36
0.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.14
0.29
Cholesterol (mg)
3.16
6.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
830.35
1660.70
Witamina B6 (mg)
0.14
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
6.56
13.12
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.68
1.36
Retinol (µg (mcg))
9.86
19.72
Tiamina (mg)
0.07
0.14
Ryboflawina (mg)
0.06
0.12
Niacyna (mg)
0.97
1.94
Foliany (µg (mcg))
19.55
39.09
Beta karoten (µg (mcg))
8146.59
16293.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
68.07
136.14
Potas (mg)
317.03
634.05
Wapń (mg)
33.48
66.97
Fosfor (mg)
34.97
69.95
Magnez (mg)
12.08
24.15
Żelazo (mg)
0.33
0.66
Cynk (mg)
0.24
0.49
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny marchewki gotowanej brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania marchewki gotowanej

Koszt składników
9.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
1000 g
4 średniej wielkości
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Masło
15 g
Łyżka masła
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Natka pietruszki
6 g
Łyżeczka posiekanej natki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 6 g
Koszt składników
9.50