Jak ugotować marchewkę?

Jak ugotować marchewkę
Jak ugotować marchewkę
ikona podziel się
Opublikowano: 08.06.2023 r., 13:08 | Autor: Magda Panek

Marchewkę możesz ugotować na kilka sposobów - w całości, pokrojoną w kostkę lub talarki. Marchew możesz ugotować także w wodzie lub na parze.

  • Aby ugotować marchew w całości obrane marchewki włóż do garnka i wlej tyle wody, aby były przykryte w całości. Na każdy wlany litr wody dodaj 1 płaską łyżeczkę soli oraz cukru. Całość gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut.
  • Aby ugotować marchew w kostce dokładnie umyj, obierz i pokrój w odpowiedni kształt marchew. Marchew przełóż do garnka, zalej ją wodą i dodaj masło. Marchew gotuj pod przykryciem przez około 10-15 minut. Do marchwi możesz dodać również zasmażkę, aby była bardziej gęsta.
  • Aby ugotować marchew na parze warzywo umyj, obierz i pokroju w dość cienkie talarki. Na sicie lub pojemniku parowaru umieść talarki z marchwi i posyp je przyprawami. Marchew gotuj na parze przez około 20 minut.

Jak ugotować marchewkę? Co jeszcze warto wiedzieć?

Marchewka to produkt, który posiada szerokie zastosowanie kuchenne. Spożywana jest zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. W dalszej części dowiesz się jak zrobić gotowaną marchew. Marchew wykorzystuje się do przygotowania dań na słono oraz na słodko (np. jako dodatek do wypieków, najbardziej znanym wypiekiem z wykorzystaniem marchwi jest ciasto marchewkowe). Marchew można wykorzystać jako dodatek do owsianki lub placuszków warzywnych podanych z sosami na śniadanie. Stanowi ona również doskonały dodatek do koktajli oraz świeżo wyciskanych soków. Najbardziej popularnym dodatkiem do dania obiadowego jest marchew z groszkiem, jednak przygotujesz z niej również inne, smaczne surówki. Marchew można również wykorzystać jako główny składnik zupy marchewkowej lub jako dodatek do kotletów warzywnych. Z dodatkiem marchwi przygotujesz również pasztet, który będzie stanowił doskonały dodatek do kanapek. Marchew wykorzystywana jest również jako jeden ze składników do sałatki jarzynowej.

A więc jak ugotować marchewkę? Marchewkę możesz ugotować na kilka sposobów - w całości, pokrojoną w kostkę lub talarki. Marchew możesz ugotować także w wodzie lub na parze.

  • Aby ugotować marchew w całości obrane marchewki włóż do garnka i wlej tyle wody, aby były przykryte w całości. Na każdy wlany litr wody dodaj 1 płaską łyżeczkę soli oraz cukru. Całość gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut (stopień ugotowania marchewki sprawdź poprzez wbicie w nią widelca).
  • Aby ugotować marchew w kostce dokładnie umyj, obierz i pokrój w odpowiedni kształt marchew. Marchew przełóż do garnka, zalej ją wodą i dodaj masło (na 1 kg marchwi wykorzystaj jedną czubatą łyżkę masła). Marchew gotuj pod przykryciem przez około 10-15 minut. Do marchwi możesz dodać również zasmażkę, aby była bardziej gęsta.
  • Aby ugotować marchew na parze warzywo umyj, obierz i pokroju w dość cienkie talarki. Na sicie lub pojemniku parowaru umieść talarki z marchwi i posyp je przyprawami. Marchew gotuj na parze przez około 20 minut.

Marchew jest produktem niskokalorycznym, dlatego będzie idealnym wyborem w diecie redukcyjnej. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki zawartości związków takich jak witamina C i E oraz flawonoidów, które zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, zmniejsza się produkcja wolnych rodników - wpływa to na opóźnienie procesów starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Dodatkowo witamina C i beta-karoten przyczyniają się do obniżenia cholesterolu LDL, a co za tym idzie, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Podsumowując: wiesz już ile gotować marchew w garnku lub na parze do miękkości. Do gotowania na parze warto wykorzystać młodą marchewkę. To ile czasu gotować marchew w głównej mierze zależy od stopnia jej rozdrobnienia. Gotowana marchewka świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto