Makówki
- Masa makowa - 1 opakowanie (850 g)
- Bułka pszenna - 2 szt (100 g)
- Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
- Orzechy włoskie (100 g)
Przepis na makówki krok po kroku
Do dużej miski włóż połowę masy makowej.
Bułkę pokrój w plastry i przełóż je do dużej miski. W rondelku podgrzej mleko i przelej je do bułki. Pieczywo mocz przez chwilę. Następnie ułóż je na masie makowej.
Na wierzch bułek wyłóż kolejną część masy makowej.
Orzechy posiekaj drobno i posyp nimi danie.
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Racuchy drożdżowe
-
Kluski leniwe
-
Omlet na słodko
-
Żeberka w miodzie
-
Pierogi z serem
-
Knedle
-
Kluski z makiem
-
Małdrzyki
-
Placki dyniowe
-
Knedle z truskawkami
-
Racuchy bez drożdży
-
Naleśniki na słodko
-
Żeberka w coli
-
Racuchy z bananami
-
Naleśniki Thermomix
-
Naleśniki z bananami
-
Obiad na słodko
Więcej informacji na temat makówek
Makówki to danie, które równie dobrze może być przepysznym deserem. Jest niesamowicie słodkie, a przy tym bardzo sycące i pożywne. Jest wciąż mało popularne, a gości na stołach tylko w niektórych rejonach. To typowo wigilijna potrawa, która jest tak smaczna, że spokojnie może gościć znacznie częściej. Świetnie sprawdzi się obsypana orzechami lub innymi, ulubionymi bakaliami.
Zwykle robi się makówki śląskie na wodzie, jednak w tym przepisie namacza się je w mleku. Dzięki temu całość ma lepszy i bardziej słodki smak. To jednak opcja, która nie sprawdzi się na diecie wegańskiej, w tym wypadku lepiej pozostać przy klasycznej wersji, bardzo postnej. Można też zamienić mleko na napój roślinny, by uzyskać podobny efekt, do tego z receptury. Bułki nie należy maczać w mleku zbyt długo, by się nie rozpadła.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makówki, by były niezwykle smaczne i niezbyt skomplikowane, to ten przepis ci w tym pomoże. Całość przygotowana zgodnie z recepturą zajmuje tylko kilka minut i uda się nawet początkującemu kucharzowi. To dlatego, że przepis na pyszne makówki jest niezwykle łatwy. Do przygotowania potrzeba tylko kilku produktów. Choć w większości tradycyjnych przepisów masę makową robi się samemu od podstaw, to jednak dużo łatwiej jest skorzystać z gotowej opcji. Najlepiej wybrać masę makową z bakaliami, która nie tylko lepiej się prezentuje, to jeszcze jest dużo smaczniejsza. Masę makową można dostać bez problemu w każdym sklepie, zwłaszcza przed świętami. Użycie gotowej opcji skraca czas przygotowania do maksymalnie 20 minut, dzięki czemu może stanowić awaryjny posiłek.
Choć to danie, które robi się głównie na wigilię, może z powodzeniem zostać wprowadzone na co dzień. To ze względu na pyszny smak. To zdecydowanie wspaniały wybór dla wszystkich miłośników maku w każdej postaci.
Z tego przepisu dowiesz się jak się robi śląskie makówki w sposób ułatwiony, a przy tym tak samo smaczne, pięknie się prezentujące i sycące. Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować je w naprawdę szybkim czasie. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za gotowaniem. Wychodzą z niego pyszne makówki.
Alergeny w makówkach
Lista alergenów dla makówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masa makowa
- Bułka pszenna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze makówek
To danie o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego nie będzie odpowiednie dla osób z cukrzycą.
Energia i białka
(388g)
Węglowodany
(388g)
Tłuszcze
(388g)
Składniki mineralne
(388g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.