Makówki

Opublikowano: 25.08.2021 r., 20:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne makówki z bakaliami
Makówki
Makówki to pomysł na wspaniały posiłek na bazie maku. Zwykle pojawiają się na stole z okazji Bożego Narodzenia, jednak są tak pyszne, że warto przygotowywać je częściej.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 5 min
1003 kcal
Kcal w porcji
388 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Masa makowa - 1 opakowanie (850 g)
  • Bułka pszenna - 2 szt (100 g)
  • Mleko 2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Orzechy włoskie (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, miska, rondelek

Przepis na makówki krok po kroku

Do dużej miski włóż połowę masy makowej.

Bułkę pokrój w plastry i przełóż je do dużej miski. W rondelku podgrzej mleko i przelej je do bułki. Pieczywo mocz przez chwilę. Następnie ułóż je na masie makowej.

Na wierzch bułek wyłóż kolejną część masy makowej.

Orzechy posiekaj drobno i posyp nimi danie.

Jak oceniasz przepis na makówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat makówek

Makówki to danie, które równie dobrze może być przepysznym deserem. Jest niesamowicie słodkie, a przy tym bardzo sycące i pożywne. Jest wciąż mało popularne, a gości na stołach tylko w niektórych rejonach. To typowo wigilijna potrawa, która jest tak smaczna, że spokojnie może gościć znacznie częściej. Świetnie sprawdzi się obsypana orzechami lub innymi, ulubionymi bakaliami.

Zwykle robi się makówki śląskie na wodzie, jednak w tym przepisie namacza się je w mleku. Dzięki temu całość ma lepszy i bardziej słodki smak. To jednak opcja, która nie sprawdzi się na diecie wegańskiej, w tym wypadku lepiej pozostać przy klasycznej wersji, bardzo postnej. Można też zamienić mleko na napój roślinny, by uzyskać podobny efekt, do tego z receptury. Bułki nie należy maczać w mleku zbyt długo, by się nie rozpadła.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makówki, by były niezwykle smaczne i niezbyt skomplikowane, to ten przepis ci w tym pomoże. Całość przygotowana zgodnie z recepturą zajmuje tylko kilka minut i uda się nawet początkującemu kucharzowi. To dlatego, że przepis na pyszne makówki jest niezwykle łatwy. Do przygotowania potrzeba tylko kilku produktów. Choć w większości tradycyjnych przepisów masę makową robi się samemu od podstaw, to jednak dużo łatwiej jest skorzystać z gotowej opcji. Najlepiej wybrać masę makową z bakaliami, która nie tylko lepiej się prezentuje, to jeszcze jest dużo smaczniejsza. Masę makową można dostać bez problemu w każdym sklepie, zwłaszcza przed świętami. Użycie gotowej opcji skraca czas przygotowania do maksymalnie 20 minut, dzięki czemu może stanowić awaryjny posiłek.

Choć to danie, które robi się głównie na wigilię, może z powodzeniem zostać wprowadzone na co dzień. To ze względu na pyszny smak. To zdecydowanie wspaniały wybór dla wszystkich miłośników maku w każdej postaci.

Z tego przepisu dowiesz się jak się robi śląskie makówki w sposób ułatwiony, a przy tym tak samo smaczne, pięknie się prezentujące i sycące. Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować je w naprawdę szybkim czasie. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za gotowaniem. Wychodzą z niego pyszne makówki.

Alergeny w makówkach

Lista alergenów dla makówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
    • Bułka pszenna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze makówek

na 100g gotowej potrawy

To danie o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego nie będzie odpowiednie dla osób z cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(388g)
Energia (kcal)
258.55
1003.17
Białko (g)
5.67
21.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(388g)
Węglowodany (g)
37.42
145.20
Węglowodany przyswajalne (g)
33.67
130.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.75
14.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(388g)
Tłuszcz (g)
10.56
40.96
Tłuszcze nasycone (g)
6.51
25.28
Cholesterol (mg)
2.58
10.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(388g)
Sód (mg)
84.35
327.30
Wapń (mg)
253.55
983.77
Żelazo (mg)
1.94
7.53
Szacunkowy indeks glikemiczny makówek 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makówek

Koszt składników
23.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masa makowa
850 g
1 opakowanie
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 850 g
Bułka pszenna
100 g
2 szt
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 100 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Koszt składników
23.70