Makowiec z jabłkami i kaszą manną
- Jajko (6 szt.)
- Cukier puder (200 g)
- Masa makowa (200 g)
- Jabłko (400 g)
- Kasza manna (90 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Masło (150 g)
Przepis na makowca z jabłkami i kaszą manną krok po kroku
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno.
Masło utrzyj z cukrem i dodawaj do niego po jednym żółtku.
Do masła dodaj masę makową i starte na tarce jabłko. Dokładnie wymieszaj. Dorzuć proszek do pieczenia i kaszę.
Delikatnie dodawaj do ciasta pianę z białek, mieszając łyżką.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto.
Całość piecz w 180 st. C przez 50 minut.
-
Makowiec
-
Makowiec japoński
-
Makowiec zawijany
-
Strucla makowa
-
Strucel makowy
-
Makowiec na kruchym spodzie
-
Seromak
-
Makowiec z jabłkami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Makowiec z jabłkiem
-
Seromakowiec z gotowej masy makowej
-
Makowiec zawijany z gotowej masy makowej
-
Wilgotny makowiec na kruchym spodzie
-
Makowiec japoński z puszki
-
Makowiec drożdżowy
-
Makowiec na biszkopcie
-
Ciasto z makiem z puszki
-
Masa makowa z mielonego maku
-
Makowiec
Więcej informacji na temat makowica z jabłkami i kaszą manną
Makowiec z jabłkami i kaszą manną to doskonały przepis na szybki wypiek, pełen smaku. Jego podstawą jest słodka masa makowa i kwaśne jabłka, otulone kruchym ciastem. To propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. Choć jest bardzo proste, to jednak smakuje wybornie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Ten makowiec jest tak pyszny, że w mgnieniu oka znika z talerzy. Dlatego warto zrobić jego podwójną porcję. Całość jest fantastyczna i bardzo elegancka. Przepięknie prezentuje się z polewą z białej czekolady, która dobrze kontrastuje z ciemną masą makową. To wspaniały wybór dla osób, które kochają tradycyjne dania w lekko odświeżonej wersji.
Przepis na makowiec z jabłkami i kaszą manną pozwala na przygotowanie ciekawej alternatywy dla tego ciekawego ciasta. Ze względu na dodatek kaszy manny całość smakuje po prostu wspaniale i prezentuje się wyjątkowo.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makowiec z jabłkami i kaszą manną, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. W tej opcji najlepiej użyć gotowej masy makowej, którą bez problemu da się odnaleźć w większości dyskontów, zwłaszcza przed okresem świąt. Dobrze jest wybierać masę z dodanymi bakaliami, dzięki czemu całość będzie odpowiednio słodka i niezbyt mdląca. Można bakalie dodać samodzielnie, wystarczy 200 g ulubionych suszonych owoców i orzechów, które należy przepłukać i połączyć z makiem. Tak powstaje naprawdę pyszna i bogata masa, która wspaniale współgra z kruchym ciastem. Ciasto z tego przepisu jest niezwykle słodkie i maślane. Choć jest kruche, nie rozpada się, tylko dobrze trzyma całości, dzięki czemu łatwiej jest kroić placek po upieczeniu.
To doskonały pomysł na wspaniałe ciasto, dla każdego, komu znudziły się już tradycyjne wypieki. Masa makowa doskonale smakuje z dodatkiem nieco kwaskowych prażonych jabłek i delikatną semoliną. To wypiek pyszny, ale również szybki i prosty, więc sprawdzi się nawet dla początkujących. To dobry wybór na święta.
Alergeny w makowcu z jabłkami i kaszą manną
Lista alergenów dla makowica z jabłkami i kaszą manną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- masa makowa
- Kasza manna
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze makowica z jabłkami i kaszą manną
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(134g)
Węglowodany
(134g)
Tłuszcze
(134g)
Witaminy
(134g)
Składniki mineralne
(134g)
-
jajka,
cukier,
jabłko,
kasza manna,
masło,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.