Makowiec z jabłkami i kaszą manną

Opublikowano: 03.03.2022 r., 8:35 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makowiec z jabłkami i kaszą manną podany na białym talerzyku.
Makowiec z jabłkami i kaszą manną
Makowiec z jabłkami i kaszą manną to doskonały przepis na szybki wypiek, pełen smaku. Jego podstawą jest słodka masa makowa i kwaśne jabłka, otulone kruchym ciastem.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 50 min
345 kcal
Kcal w porcji
134 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Cukier puder (200 g)
  • Masa makowa (200 g)
  • Jabłko (400 g)
  • Kasza manna (90 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Masło (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na makowca z jabłkami i kaszą manną krok po kroku

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno.

Masło utrzyj z cukrem i dodawaj do niego po jednym żółtku.

Do masła dodaj masę makową i starte na tarce jabłko. Dokładnie wymieszaj. Dorzuć proszek do pieczenia i kaszę.

Delikatnie dodawaj do ciasta pianę z białek, mieszając łyżką.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto.

Całość piecz w 180 st. C przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na makowca z jabłkami i kaszą manną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat makowica z jabłkami i kaszą manną

Makowiec z jabłkami i kaszą manną to doskonały przepis na szybki wypiek, pełen smaku. Jego podstawą jest słodka masa makowa i kwaśne jabłka, otulone kruchym ciastem. To propozycja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt skomplikowanymi przepisami. Choć jest bardzo proste, to jednak smakuje wybornie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Ten makowiec jest tak pyszny, że w mgnieniu oka znika z talerzy. Dlatego warto zrobić jego podwójną porcję. Całość jest fantastyczna i bardzo elegancka. Przepięknie prezentuje się z polewą z białej czekolady, która dobrze kontrastuje z ciemną masą makową. To wspaniały wybór dla osób, które kochają tradycyjne dania w lekko odświeżonej wersji.

Przepis na makowiec z jabłkami i kaszą manną pozwala na przygotowanie ciekawej alternatywy dla tego ciekawego ciasta. Ze względu na dodatek kaszy manny całość smakuje po prostu wspaniale i prezentuje się wyjątkowo.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makowiec z jabłkami i kaszą manną, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę ciekawy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. W tej opcji najlepiej użyć gotowej masy makowej, którą bez problemu da się odnaleźć w większości dyskontów, zwłaszcza przed okresem świąt. Dobrze jest wybierać masę z dodanymi bakaliami, dzięki czemu całość będzie odpowiednio słodka i niezbyt mdląca. Można bakalie dodać samodzielnie, wystarczy 200 g ulubionych suszonych owoców i orzechów, które należy przepłukać i połączyć z makiem. Tak powstaje naprawdę pyszna i bogata masa, która wspaniale współgra z kruchym ciastem. Ciasto z tego przepisu jest niezwykle słodkie i maślane. Choć jest kruche, nie rozpada się, tylko dobrze trzyma całości, dzięki czemu łatwiej jest kroić placek po upieczeniu.

To doskonały pomysł na wspaniałe ciasto, dla każdego, komu znudziły się już tradycyjne wypieki. Masa makowa doskonale smakuje z dodatkiem nieco kwaskowych prażonych jabłek i delikatną semoliną. To wypiek pyszny, ale również szybki i prosty, więc sprawdzi się nawet dla początkujących. To dobry wybór na święta.

Alergeny w makowcu z jabłkami i kaszą manną

Lista alergenów dla makowica z jabłkami i kaszą manną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masa makowa
    • Kasza manna
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze makowica z jabłkami i kaszą manną

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(134g)
Energia (kcal)
258.17
345.95
Białko (g)
4.83
6.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(134g)
Węglowodany (g)
32.06
42.96
Węglowodany przyswajalne (g)
30.28
40.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
2.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(134g)
Tłuszcz (g)
12.67
16.97
Tłuszcze nasycone (g)
8.41
11.27
Tłuszcze nienasycone (g)
4.26
5.70
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
112.82
151.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(134g)
Witamina A (µg (mcg))
113.97
152.72
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.09
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.31
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.56
0.75
Brak danych dla: masa makowa, kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
111.68
149.65
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.18
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.27
0.36
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.53
23.50
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
24.53
32.87
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(134g)
Sód (mg)
46.55
62.38
Potas (mg)
106.75
143.05
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
83.51
111.90
Fosfor (mg)
81.99
109.87
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.72
10.34
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
1.31
Cynk (mg)
0.40
0.54
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: masa makowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makowica z jabłkami i kaszą manną 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makowica z jabłkami i kaszą manną

Koszt składników
27.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Masa makowa
200 g
10.00
Za 850,0 g
Liczba opakowań 1
2.35
Za 200 g
Jabłko
400 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
1.11
Za 400 g
Kasza manna
90 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 90 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
27.10