Makaron z ricottą
- Makaron penne - 2 szklanki (500 g)
- Serek ricotta - 1 opakowanie (250 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (5 g)
- Szpinak - 1 szklanka (200 g)
- Ser parmezan - 1/2 szklanki (120 g)
Przepis na makaron z ricottą krok po kroku
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
W głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1-2 minuty.
Dodaj ricottę, delikatnie rozgnieć ją widelcem, aby uzyskać gładki sos.
Do sosu dodaj umyty i osuszony szpinak.
Dodaj ugotowany makaron do sosu ricotta i wymieszaj. Skropl danie sokiem z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
Na koniec posyp makaron startym parmezanem.
-
Serek ricotta
-
Placuszki z ricotty
-
Ciasto francuskie z łososiem
-
Sernik z ricottą
-
Tortelloni
-
Sernik z ricotty
-
Muszle ze szpinakiem
-
Ravioli z ricottą
-
Tortellini ze szpinakiem i ricottą
-
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
-
Naleśniki z ricottą
-
Ciasto z ricottą
-
Quiche z łososiem
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Tarta z ricottą
-
Makaron ze szpinakiem i ricottą
-
Sałatka z ricottą
-
Pizza z ricottą
-
Dania z ricottą
Więcej informacji na temat makaronu z ricottą
Makaron z ricottą to szybkie i proste danie, które przygotujesz w swoim domu dla całej rodziny. Mój prosty przepis powstaje z tanich i podstawowych produktów spożywczych, zaopatrz się w takie składniki jak: makaron, u mnie to penne, ser ricotta, makaron, parmezan, oliwa z oliwek, czosnek, szpinak. Sam widzisz, że mój dzisiejszy przepis na makaron z ricottą jest wegetariański, nie ma w nim dodatku mięsa. Jeśli jednak chcesz, śmiało, można dodać mięso mielone w trakcie podsmażania czosnku. Jedna i druga wersja to idealny pomysł na pyszny obiad lub na kolację.
Pamiętaj, że serek ricotta jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.
Jeśli bardzo lubisz smak serka, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka w wersji light.
Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.
Zatem, jak zrobić makaron z ricottą?
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. W głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1-2 minuty. Dodaj ricottę, delikatnie rozgnieć ją widelcem, aby uzyskać gładki sos. Do sosu dodaj umyty i osuszony szpinak. Dodaj ugotowany makaron do sosu ricotta i wymieszaj. Skropl danie sokiem z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec posyp makaron startym parmezanem.
Sam widzisz, jak szybki w przygotowaniu jest mój makaron, koniecznie przekonaj się, jaki jest dobry w smaku.
Alergeny w makaronie z ricottą
Lista alergenów dla makaronu z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Ser parmezan
Wartości odżywcze makaronu z ricottą
Moja propozycja jest wegetariańska, jeśli chcesz, możesz dodać mięso mielone w trakcie przygotowywania sosu.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.