Makaron z ricottą

Opublikowano: 07.08.2023 r., 23:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z ricottą i bazylią
Makaron z ricottą
Połączenie makaronu z ricottą to jedna z najlepszych propozycji obiadowych dla całej Twojej rodziny, dlatego koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
321 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron penne - 2 szklanki (500 g)
  • Serek ricotta - 1 opakowanie (250 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (5 g)
  • Szpinak - 1 szklanka (200 g)
  • Ser parmezan - 1/2 szklanki (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz

Przepis na makaron z ricottą krok po kroku

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.

W głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1-2 minuty.

Dodaj ricottę, delikatnie rozgnieć ją widelcem, aby uzyskać gładki sos.

Do sosu dodaj umyty i osuszony szpinak.

Dodaj ugotowany makaron do sosu ricotta i wymieszaj. Skropl danie sokiem z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.

Na koniec posyp makaron startym parmezanem.

Jak oceniasz przepis na makaron z ricottą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,8% osób

Więcej informacji na temat makaronu z ricottą

Makaron z ricottą to szybkie i proste danie, które przygotujesz w swoim domu dla całej rodziny. Mój prosty przepis powstaje z tanich i podstawowych produktów spożywczych, zaopatrz się w takie składniki jak: makaron, u mnie to penne, ser ricotta, makaron, parmezan, oliwa z oliwek, czosnek, szpinak. Sam widzisz, że mój dzisiejszy przepis na makaron z ricottą jest wegetariański, nie ma w nim dodatku mięsa. Jeśli jednak chcesz, śmiało, można dodać mięso mielone w trakcie podsmażania czosnku. Jedna i druga wersja to idealny pomysł na pyszny obiad lub na kolację.

Pamiętaj, że serek ricotta jest bardzo dobry, ale, także wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Oprócz tego serek jest źródłem wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, sód, cynk czy magnez oraz witamin z grupy B.

Jeśli bardzo lubisz smak serka, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego. Skorzystaj wtedy z serka w wersji light.

Zawiera on w swoim składzie zdecydowanie niższą ilość tłuszczów i cholesterolu.

Zatem, jak zrobić makaron z ricottą?

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. W głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1-2 minuty. Dodaj ricottę, delikatnie rozgnieć ją widelcem, aby uzyskać gładki sos. Do sosu dodaj umyty i osuszony szpinak. Dodaj ugotowany makaron do sosu ricotta i wymieszaj. Skropl danie sokiem z cytryny. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec posyp makaron startym parmezanem.

Sam widzisz, jak szybki w przygotowaniu jest mój makaron, koniecznie przekonaj się, jaki jest dobry w smaku.

Alergeny w makaronie z ricottą

Lista alergenów dla makaronu z ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze makaronu z ricottą

na 100g gotowej potrawy

Moja propozycja jest wegetariańska, jeśli chcesz, możesz dodać mięso mielone w trakcie przygotowywania sosu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
267.64
321.17
Białko (g)
12.13
14.56
Fenyloalanina (mg)
0.54
0.65
Brak danych dla: serek ricotta.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
36.94
44.32
Węglowodany przyswajalne (g)
35.06
42.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.87
2.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
7.66
9.19
Tłuszcze nasycone (g)
4.17
5.00
Tłuszcze nienasycone (g)
3.49
4.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.84
3.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.65
0.78
Cholesterol (mg)
18.64
22.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
135.74
162.89
Witamina B6 (mg)
0.14
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
0.39
Witamina C (mg)
5.27
6.33
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.12
Witamina E (mg)
0.36
0.44
Retinol (µg (mcg))
48.74
58.49
Tiamina (mg)
0.06
0.08
Ryboflawina (mg)
0.17
0.20
Niacyna (mg)
0.97
1.17
Foliany (µg (mcg))
45.35
54.42
Beta karoten (µg (mcg))
1043.10
1251.72

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
171.71
206.05
Potas (mg)
265.68
318.81
Wapń (mg)
204.86
245.84
Fosfor (mg)
207.16
248.60
Magnez (mg)
48.13
57.76
Żelazo (mg)
1.23
1.47
Cynk (mg)
1.17
1.40
Miedź (mg)
0.17
0.20
Mangan (mg)
0.60
0.72
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z ricottą 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu z ricottą

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
500 g
2 szklanki
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Serek ricotta
250 g
1 opakowanie
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 250 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Czosnek
5 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Szpinak
200 g
1 szklanka
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Ser parmezan
120 g
1/2 szklanki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
15.60
Za 120 g
Koszt składników
62.50