Makaron kukurydziany

Opublikowano: 29.06.2021 r., 12:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron kukurydziany podany na czarnej desce, oprószony mąką.
Makaron kukurydziany
Makaron kukurydziany to dodatek do zup, który będzie świetną alternatywą dla tradycyjnego. W takiej wersji jest bezglutenowy, dlatego będzie dobry dla osób z celiakią.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 10 min
212 kcal
Kcal w porcji
63 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka kukurydziana 2 szklanki (300 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 1 szklanka (150 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, wałek

Przepis na makaron kukurydziany krok po kroku

Do dużej miski przesiej obie mąki i dodaj szczyptę soli.

Wlej 4 łyżki ciepłej wody i wbij jajko.

Całość dokładnie wymieszaj, by powstała gęsta masa.

Ciasto podziel na 3 części. Każdą dokładnie rozwałkuj na bardzo cienkie płaty.

Ciasto pokrój na cienkie paseczki.

W dużym garnku ugotuj 2 litry osolonej wody i wkładaj porcjami makaron.

Gotuj 1 minutę od wypłynięcia.

Jak oceniasz przepis na makaron kukurydziany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat makaronu kukurydzianego

Makaron kukurydziany to świetny wybór dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej. Smakuje równie dobrze, co tradycyjna wersja z mąki pszennej, a przy tym naprawdę łatwo go zrobić. Ma przepiękny żółty kolor i po ugotowaniu staje się bardzo miękki, a także świetnie pasuje do zupy. Gdy robi się go w wersji nieco dłuższej można go użyć również do dań wytrawnych. To świetne wyjścia dla osób eliminujących gluten z diety, które w sklepie nie mogą odnaleźć odpowiedniego zamiennika dla pszennego makaronu.

Ten bezglutenowy makaron jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Do jego stworzenia potrzeba naprawdę niewielu składników, dlatego całość jest bardzo tania, w porównaniu do gotowych makaronów bezglutenowych ze sklepu. Ten robiony w domu nie zawiera również konserwantów ani wzmacniaczy smaku, dlatego może być podawany nawet dzieciom. Jego wykonanie jest niezwykle proste, dlatego można go zrobić w dowolnym czasie, gdy po prostu potrzebuje się go do dania.

Ten makaron robi się z mąki kukurydzianej, która jest naturalnie bezglutenowa, dlatego bez problemu może być używana przez osoby z celiakią. Ta mąka świetnie nadaje się do robienia makaronu, gdyż nie twardnieje po ugotowaniu, jest niezwykle miękka, dlatego świetnie sprawdzi się w roli zamiennika mąki pszennej.

Z tego przepisu dowiesz się jak gotować makaron bezglutenowy, by był niezwykle miękki i pyszny. Choć jego wykonanie może wydawać się skomplikowane, wcale tak nie jest. Makaron zawsze się udaje i jest niezwykle pyszny. W kilka chwil można przygotować ten wspaniały dodatek do przeróżnych dań. Można go dodać do rosołu, pomidorowej czy zupy grzybowej. Da się też wyciąć z niego dowolne kształty. Spokojnie można zrobić z tego przepisu nawet makaron do łazanek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z mąki kukurydzianej, który jest niezwykle szybki i prosty, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wychodzi z niego idealnie miękki makaron, którego nie trzeba suszyć, co znacznie przyspiesza cały proces. Najlepiej przechowywać go w lodówce, dzięki temu nie zeschnie się. To produkt, który świetnie sprawdzi się w każdej diecie eliminacyjnej.

Alergeny w makaronie kukurydzianym

Lista alergenów dla makaronu kukurydzianego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze makaronu kukurydzianego

na 100g gotowej potrawy

To dobra alternatywa dla osób z celiakią, jednak nie będzie odpowiednia dla osób z cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(63g)
Energia (kcal)
337.85
212.85
Białko (g)
7.10
4.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(63g)
Węglowodany (g)
72.76
45.84
Węglowodany przyswajalne (g)
68.45
43.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.31
2.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(63g)
Tłuszcz (g)
2.17
1.37
Tłuszcze nasycone (g)
1.52
0.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(63g)
Witamina B6 (mg)
0.32
0.20
Tiamina (mg)
0.46
0.29
Ryboflawina (mg)
0.27
0.17
Niacyna (mg)
4.47
2.81
Foliany (µg (mcg))
104.62
65.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(63g)
Sód (mg)
31.80
20.04
Potas (mg)
397.60
250.49
Wapń (mg)
25.41
16.01
Fosfor (mg)
126.12
79.45
Magnez (mg)
38.50
24.25
Żelazo (mg)
3.24
2.04
Cynk (mg)
0.67
0.42
Miedź (mg)
0.11
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu kukurydzianego 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania makaronu kukurydzianego

Koszt składników
14.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
300 g
2 szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 300 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
150 g
1 szklanka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
14.50