Przepis na makaron kukurydziany krok po kroku

Składniki
  • Mąka kukurydziana 300 g 2 szklanki
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 150 g 1 szklanka
  • Jajko 1 szt.
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, wałek

Do dużej miski przesiej obie mąki i dodaj szczyptę soli.

Wlej 4 łyżki ciepłej wody i wbij jajko.

Całość dokładnie wymieszaj, by powstała gęsta masa.

Ciasto podziel na 3 części. Każdą dokładnie rozwałkuj na bardzo cienkie płaty.

Ciasto pokrój na cienkie paseczki.

W dużym garnku ugotuj 2 litry osolonej wody i wkładaj porcjami makaron.

Gotuj 1 minutę od wypłynięcia.

Makaron kukurydziany podany na czarnej desce, oprószony mąką.
makaron kukurydziany
Koszt przygotowania dania
2.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
146 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
82

Makaron kukurydziany - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makaronie kukurydzianym

Makaron kukurydziany to świetny wybór dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej. Smakuje równie dobrze, co tradycyjna wersja z mąki pszennej, a przy tym naprawdę łatwo go zrobić. Ma przepiękny żółty kolor i po ugotowaniu staje się bardzo miękki, a także świetnie pasuje do zupy. Gdy robi się go w wersji nieco dłuższej można go użyć również do dań wytrawnych. To świetne wyjścia dla osób eliminujących gluten z diety, które w sklepie nie mogą odnaleźć odpowiedniego zamiennika dla pszennego makaronu.

Ten bezglutenowy makaron jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Do jego stworzenia potrzeba naprawdę niewielu składników, dlatego całość jest bardzo tania, w porównaniu do gotowych makaronów bezglutenowych ze sklepu. Ten robiony w domu nie zawiera również konserwantów ani wzmacniaczy smaku, dlatego może być podawany nawet dzieciom. Jego wykonanie jest niezwykle proste, dlatego można go zrobić w dowolnym czasie, gdy po prostu potrzebuje się go do dania.

Ten makaron robi się z mąki kukurydzianej, która jest naturalnie bezglutenowa, dlatego bez problemu może być używana przez osoby z celiakią. Ta mąka świetnie nadaje się do robienia makaronu, gdyż nie twardnieje po ugotowaniu, jest niezwykle miękka, dlatego świetnie sprawdzi się w roli zamiennika mąki pszennej.

Z tego przepisu dowiesz się jak gotować makaron bezglutenowy, by był niezwykle miękki i pyszny. Choć jego wykonanie może wydawać się skomplikowane, wcale tak nie jest. Makaron zawsze się udaje i jest niezwykle pyszny. W kilka chwil można przygotować ten wspaniały dodatek do przeróżnych dań. Można go dodać do rosołu, pomidorowej czy zupy grzybowej. Da się też wyciąć z niego dowolne kształty. Spokojnie można zrobić z tego przepisu nawet makaron do łazanek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z mąki kukurydzianej, który jest niezwykle szybki i prosty, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wychodzi z niego idealnie miękki makaron, którego nie trzeba suszyć, co znacznie przyspiesza cały proces. Najlepiej przechowywać go w lodówce, dzięki temu nie zeschnie się. To produkt, który świetnie sprawdzi się w każdej diecie eliminacyjnej.

Wartości odżywcze makaronu kukurydzianego

na 100g gotowej potrawy
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu kukurydzianego 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie kukurydzianym

Lista alergenów dla makaronu kukurydzianego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania makaronu kukurydzianego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka kukurydziana
300 g
2 szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 300 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
150 g
1 szklanka
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na makaron kukurydziany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób