Lukier na pierniki

Opublikowano: 21.09.2022 r., 9:45 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lukier na pierniki
Lukier na pierniki
Ten biały lukier na pierniki jest najlepszy do ozdabiania świątecznych ciasteczek. Zobacz, jak zrobić lukier na pierniki w szybki i łatwy sposób.
Przygotowanie 15 min
585 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Białko jajka (1 szt.)
  • Cukier puder (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
mikser, duża miska, sitko

Przepis na lukier na pierniki krok po kroku

Jajko sparz przez 10 sekund ww wrzątku.

Oddziel żółtko od białka. Żółtko nie jest potrzebne do przepisu.

W misce umieść białko, przesiany cukier puder oraz 6 kropli soku z cytryny.

Ubijaj wszystko mikserem kilka minut (minimum 8 na niższych obrotach). Ma powstać gęsta i lśniąca piana.

Lukrem dekoruj ciasteczka. Odstaw do zastygnięcia.

Jak oceniasz przepis na lukier na pierniki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat lukru na pierniki

Ten biały lukier na pierniki jest najlepszy do ozdabiania świątecznych ciasteczek. Zobacz, jak zrobić lukier na pierniki w szybki i łatwy sposób. Taki lukier to bardzo dobry pomysł na nadanie pierniczkom świątecznym super wzorków i rysunków. Jest najlepszy do użytku. Ten prosty przepis to tylko trzy składniki. Jeżeli potrzebujesz pomysłu na biały lukier, sprawdź ten przepis na lukier do pierników. Możesz go dowolnie barwić. Udekorujesz nim nie tylko pierniczki świąteczne. Z tym prostym przepisem zrobisz lukier w niecały kwadrans.

Lukier na pierniki musi być taki, by dało się nim swobodnie ozdabiać pierniczki świąteczne. Potrzebne składniki do jego wykonania to cukier puder, białko jajka kurzego (surowe) oraz sok z cytryny. Taki lukier jest dobry nie tylko do dekorowania ciasteczek świątecznych. Przepis na lukier na pierniki sprawdzi się bardzo dobrze do dekoracji ciast, deserów czy tortów. Robi się go szybko i dekoruje się nim najlepiej.

Fajny pomysł na zajęcie dla Twojego dziecka? Zrób szybki lukier na pierniki i razem udekorujcie upieczone przez Was pierniczki świąteczne. Jak zrobić lukier na pierniki? Jest to bardzo prosty przepis. Zacznij od przygotowania składników. Konieczne jest to, by jajko najpierw sparzyć we wrzątku. W przepisie na lukier na pierniki używa się surowego białka, więc jest to niezbędne, by nie zarazić się Salmonellą. Wystarczy ugotować wodę i zalać nią w całości surowe jajko. Trzymaj je 10 sekund. Cukier puder przesiej przez sitko. Białko ubij niskimi obrotami z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Powinno to długo trwać. 8 minut tu jest minimum. Lukier na pierniki powinien być połyskujący. Jego konsystencja powinna być gładka.

W lukrze, który ozdobi pierniczki świąteczne, ważne jest to, by wszystko miksować długo, ale nie na wysokich obrotach miksera. Zbyt wysokie obroty miksera niepotrzebnie wprowadzą powietrze do lukru. Pęcherzyki powietrza są tutaj całkowicie zbędne.

Jak zrobisz lukier na pierniki, od razu dekoruj ciasteczka. Lukier zastyga i przestaje być klejący. Żeby powstawały ładne wzorki, należy użyć rękawa cukierniczego.

Ten przepis ozdobi wypieki na biało. Jest on doskonały do dalszego barwienia. Można dodać do niego barwniki spożywcze, które świetnie nadadzą kolor. Barwniki mogą być w płynie lub w proszku. Uważaj na ilość barwnika w płynie (może sprawić, że lukier będzie rzadszy). Dodaje się je po dobrym ubiciu lukru (barwnik należy chwilkę miksować, by rozprowadzić go po całej masie). Pamiętaj, że barwniki są intensywne i nie warto dodawać ich zbyt dużo na raz.

Alergeny w lukrze na pierniki

Lista alergenów dla lukru na pierniki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze lukru na pierniki

na 100g gotowej potrawy

Lukier ma bardzo dużą ilość cukru. Nie zawiera tłuszczu. Ma średni indeks glikemiczny, dlatego nie zaleca się go w cukrzycy i insulinooporności.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
325.24
585.44
Białko (g)
2.06
3.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
81.03
145.86
Węglowodany przyswajalne (g)
81.03
145.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
0.03
0.06
Tłuszcze nasycone (g)
0.03
0.06
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.03
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.10
0.18
Niacyna (mg)
0.02
0.04
Foliany (µg (mcg))
0.76
1.36
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
33.03
59.45
Potas (mg)
32.46
58.43
Wapń (mg)
2.14
3.84
Fosfor (mg)
2.84
5.11
Magnez (mg)
2.08
3.75
Żelazo (mg)
0.06
0.11
Cynk (mg)
0.01
0.02
Miedź (mg)
0.01
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny lukru na pierniki 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lukru na pierniki

Koszt składników
8.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Białko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Koszt składników
8.00