Lukier na pierniki
- Białko jajka (1 szt.)
- Cukier puder (150 g)
Przepis na lukier na pierniki krok po kroku
Jajko sparz przez 10 sekund ww wrzątku.
Oddziel żółtko od białka. Żółtko nie jest potrzebne do przepisu.
W misce umieść białko, przesiany cukier puder oraz 6 kropli soku z cytryny.
Ubijaj wszystko mikserem kilka minut (minimum 8 na niższych obrotach). Ma powstać gęsta i lśniąca piana.
Lukrem dekoruj ciasteczka. Odstaw do zastygnięcia.
Więcej informacji na temat lukru na pierniki
Ten biały lukier na pierniki jest najlepszy do ozdabiania świątecznych ciasteczek. Zobacz, jak zrobić lukier na pierniki w szybki i łatwy sposób. Taki lukier to bardzo dobry pomysł na nadanie pierniczkom świątecznym super wzorków i rysunków. Jest najlepszy do użytku. Ten prosty przepis to tylko trzy składniki. Jeżeli potrzebujesz pomysłu na biały lukier, sprawdź ten przepis na lukier do pierników. Możesz go dowolnie barwić. Udekorujesz nim nie tylko pierniczki świąteczne. Z tym prostym przepisem zrobisz lukier w niecały kwadrans.
Lukier na pierniki musi być taki, by dało się nim swobodnie ozdabiać pierniczki świąteczne. Potrzebne składniki do jego wykonania to cukier puder, białko jajka kurzego (surowe) oraz sok z cytryny. Taki lukier jest dobry nie tylko do dekorowania ciasteczek świątecznych. Przepis na lukier na pierniki sprawdzi się bardzo dobrze do dekoracji ciast, deserów czy tortów. Robi się go szybko i dekoruje się nim najlepiej.
Fajny pomysł na zajęcie dla Twojego dziecka? Zrób szybki lukier na pierniki i razem udekorujcie upieczone przez Was pierniczki świąteczne. Jak zrobić lukier na pierniki? Jest to bardzo prosty przepis. Zacznij od przygotowania składników. Konieczne jest to, by jajko najpierw sparzyć we wrzątku. W przepisie na lukier na pierniki używa się surowego białka, więc jest to niezbędne, by nie zarazić się Salmonellą. Wystarczy ugotować wodę i zalać nią w całości surowe jajko. Trzymaj je 10 sekund. Cukier puder przesiej przez sitko. Białko ubij niskimi obrotami z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Powinno to długo trwać. 8 minut tu jest minimum. Lukier na pierniki powinien być połyskujący. Jego konsystencja powinna być gładka.
W lukrze, który ozdobi pierniczki świąteczne, ważne jest to, by wszystko miksować długo, ale nie na wysokich obrotach miksera. Zbyt wysokie obroty miksera niepotrzebnie wprowadzą powietrze do lukru. Pęcherzyki powietrza są tutaj całkowicie zbędne.
Jak zrobisz lukier na pierniki, od razu dekoruj ciasteczka. Lukier zastyga i przestaje być klejący. Żeby powstawały ładne wzorki, należy użyć rękawa cukierniczego.
Ten przepis ozdobi wypieki na biało. Jest on doskonały do dalszego barwienia. Można dodać do niego barwniki spożywcze, które świetnie nadadzą kolor. Barwniki mogą być w płynie lub w proszku. Uważaj na ilość barwnika w płynie (może sprawić, że lukier będzie rzadszy). Dodaje się je po dobrym ubiciu lukru (barwnik należy chwilkę miksować, by rozprowadzić go po całej masie). Pamiętaj, że barwniki są intensywne i nie warto dodawać ich zbyt dużo na raz.
Alergeny w lukrze na pierniki
Lista alergenów dla lukru na pierniki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
Wartości odżywcze lukru na pierniki
Lukier ma bardzo dużą ilość cukru. Nie zawiera tłuszczu. Ma średni indeks glikemiczny, dlatego nie zaleca się go w cukrzycy i insulinooporności.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.