Lukier do pierników
- Cukier puder (120 g)
- Sok z cytryny (10 ml)
Przepis na lukier do pierników krok po kroku
Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Podgrzewamy go w rondelku.
Jeśli krem będzie zbyt gęsty, to dodajemy sok z cytryny, a jeśli zbyt rzadki to cukru pudru.
Zdobimy nim wcześniej przygotowane pierniczki.
Więcej informacji na temat lukru do pierników
Lukier do pierników to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do zdobienia pierniczków lub innych słodkości. Biały lukier z dodatkiem soku z cytryny jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić lukier do pierników? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Podgrzewamy go w rondelku. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, to dodajemy sok z cytryny, a jeśli zbyt rzadki to cukru pudru. Zdobimy nim wcześniej przygotowane pierniczki.
Sprawdzony przepis na lukier do pierników nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cytryn, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.
Lukier na pierniki świąteczne do dekoracji odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten prosty i sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dodatku do zdobienia ciastek.
Alergeny w lukrze do pierników
Lista alergenów dla lukru do pierników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lukier do pierników
Wartości odżywcze lukru do pierników
Lukier ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.