Lukier do pierników

Opublikowano: 11.04.2022 r., 19:06 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pierniczki udekorowane lukrem
Lukier do pierniczków
Lukier do pierników to doskonały pomysł do domowy dodatek do zdobienia ciastek. Jest prosty w przygotowaniu oraz pyszny w smaku. Spróbuj go koniecznie!
Przygotowanie 5 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
432 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Cukier puder (120 g)
  • Sok z cytryny (10 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miska, szpatułka, rondelek

Przepis na lukier do pierników krok po kroku

Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Podgrzewamy go w rondelku.

Jeśli krem będzie zbyt gęsty, to dodajemy sok z cytryny, a jeśli zbyt rzadki to cukru pudru.

Zdobimy nim wcześniej przygotowane pierniczki.

Jak oceniasz przepis na lukier do pierników
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat lukru do pierników

Lukier do pierników to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do zdobienia pierniczków lub innych słodkości. Biały lukier z dodatkiem soku z cytryny jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić lukier do pierników? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny. Podgrzewamy go w rondelku. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, to dodajemy sok z cytryny, a jeśli zbyt rzadki to cukru pudru. Zdobimy nim wcześniej przygotowane pierniczki.

Sprawdzony przepis na lukier do pierników nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cytryn, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoce są przede wszystkim doskonałym źródłem beta – karotenu, magnezu, żelaza oraz witamin z grupy B, a także E. Wpływają na pobudzenie procesów trawiennych oraz powodują szybsze oczyszczanie się naszego organizmu. Cytryna posiada również przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Dodatkowo ze względu na wysoki poziom witaminy C owoce doskonale sprawdzą się przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, ponieważ chroni nas przed zapaleniem wielostawowym. Cytryna pomimo niskiego PH, nie ma działania zakwaszającego tylko zasadowe.

Lukier na pierniki świąteczne do dekoracji odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten prosty i sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dodatku do zdobienia ciastek.

Alergeny w lukrze do pierników

Lista alergenów dla lukru do pierników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lukier do pierników

Wartości odżywcze lukru do pierników

na 100g gotowej potrawy

Lukier ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
360.77
432.92
Białko (g)
0.03
0.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
92.63
111.15
Węglowodany przyswajalne (g)
92.60
111.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.03
Glukoza (g)
0.08
0.09
Fruktoza (g)
0.08
0.10
Skrobia (g)
1.16
1.40
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
0.02
0.02
Tłuszcze nasycone (g)
0.02
0.02
Tłuszcze nienasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.00
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
2.98
3.57
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.00
Ryboflawina (mg)
0.02
0.02
Niacyna (mg)
0.01
0.01
Foliany (µg (mcg))
1.54
1.85
Beta karoten (µg (mcg))
0.08
0.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
1.92
2.31
Potas (mg)
9.77
11.72
Wapń (mg)
1.38
1.66
Fosfor (mg)
0.62
0.74
Magnez (mg)
0.46
0.55
Żelazo (mg)
0.06
0.07
Cynk (mg)
0.01
0.02
Miedź (mg)
0.01
0.01
Mangan (mg)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny lukru do pierników 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lukru do pierników

Koszt składników
3.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier puder
120 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Sok z cytryny
10 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
3.00