Lukier cytrynowy
- Cukier puder - 1 niepełna szklanka (120 g)
- Sok z cytryny - 3 łyżki (36 ml)
Przepis na lukier cytrynowy krok po kroku
Do miski dodaj cukier puder i sok z cytryny.
Za pomocą rózgi lub łyżki ucieraj do powstania płynnej masy.
Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny, jeśli zbyt lejący dodaj 1 łyżeczkę cukru pudru.
Więcej informacji na temat lukru cytrynowego
Domowy lukier cytrynowy to najpopularniejsza i najstarsza polewa jaka wykorzystywana jest do ciasta, babek, drożdżówek czy pierników. Wykonana jest jedynie z dwóch składników: z cukru pudru i soku z cytryny.
Biały, gęsty lukier idealnie trzyma się ciasta, szybko zastyga a po zastygnięciu pozostaje delikatnie miękki, nie twardnieje i nie kruszy się podczas krojenia czy jedzenia. Taki lukier wykorzystuje się do różnego rodzaju ciast ale najbardziej popularny jest jako polewa na pierniczki i drożdżówki. Przepis na lukier z cytryną jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Do jego przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki, miska i rózga. Gęstość lukru możesz dowolnie modyfikować przez ilość dodanego soku z cytryny. Jak zrobić lukier cytrynowy oraz jak dobrać odpowiednie proporcje cukru pudru i soku z cytryny dowiesz się z dokładnego przepisu.
Dobry lukier cytrynowy jest pysznym dodatkiem do Twoich wyśmienitych wypieków. Nie tylko doda im wilgoci ale także wzbogaci ich smak.
Alergeny w lukrze cytrynowym
Lista alergenów dla lukru cytrynowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lukier cytrynowy
Wartości odżywcze lukru cytrynowego
Lukier cytrynowy jest jedną z najpopularniejszych polew wykorzystywanych do ciast, babek czy drożdżówek. Nie jest to zdrowy dodatek jednak dodawany jest w małych ilościach do wypieków oraz spożywany okazjonalnie dlatego nie wpłynie on negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(143g)
Węglowodany
(143g)
Tłuszcze
(143g)
Witaminy
(143g)
Składniki mineralne
(143g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.