Lukier cytrynowy

Opublikowano: 26.08.2021 r., 20:43 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Cytrynowy lukier polany na cieście
Lukier cytrynowy
Lukier cytrynowy to najpopularniejsza polewa wykorzystywana do ciast, babek, babeczek czy drożdżówek. Jest ona niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu.
Przygotowanie 10 min
435 kcal
Kcal w porcji
143 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Cukier puder - 1 niepełna szklanka (120 g)
  • Sok z cytryny - 3 łyżki (36 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
rózga, miska

Przepis na lukier cytrynowy krok po kroku

Do miski dodaj cukier puder i sok z cytryny.

Za pomocą rózgi lub łyżki ucieraj do powstania płynnej masy.

Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny, jeśli zbyt lejący dodaj 1 łyżeczkę cukru pudru.

Jak oceniasz przepis na lukier cytrynowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat lukru cytrynowego

Domowy lukier cytrynowy to najpopularniejsza i najstarsza polewa jaka wykorzystywana jest do ciasta, babek, drożdżówek czy pierników. Wykonana jest jedynie z dwóch składników: z cukru pudru i soku z cytryny.

Biały, gęsty lukier idealnie trzyma się ciasta, szybko zastyga a po zastygnięciu pozostaje delikatnie miękki, nie twardnieje i nie kruszy się podczas krojenia czy jedzenia. Taki lukier wykorzystuje się do różnego rodzaju ciast ale najbardziej popularny jest jako polewa na pierniczki i drożdżówki. Przepis na lukier z cytryną jest wyjątkowo prosty i szybki w przygotowaniu. Do jego przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki, miska i rózga. Gęstość lukru możesz dowolnie modyfikować przez ilość dodanego soku z cytryny. Jak zrobić lukier cytrynowy oraz jak dobrać odpowiednie proporcje cukru pudru i soku z cytryny dowiesz się z dokładnego przepisu.

Dobry lukier cytrynowy jest pysznym dodatkiem do Twoich wyśmienitych wypieków. Nie tylko doda im wilgoci ale także wzbogaci ich smak.

Alergeny w lukrze cytrynowym

Lista alergenów dla lukru cytrynowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na lukier cytrynowy

Wartości odżywcze lukru cytrynowego

na 100g gotowej potrawy

Lukier cytrynowy jest jedną z najpopularniejszych polew wykorzystywanych do ciast, babek czy drożdżówek. Nie jest to zdrowy dodatek jednak dodawany jest w małych ilościach do wypieków oraz spożywany okazjonalnie dlatego nie wpłynie on negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(143g)
Energia (kcal)
304.31
435.16
Białko (g)
0.08
0.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(143g)
Węglowodany (g)
78.34
112.02
Węglowodany przyswajalne (g)
78.27
111.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.07
0.10
Glukoza (g)
0.23
0.33
Fruktoza (g)
0.25
0.36
Skrobia (g)
0.97
1.39
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(143g)
Tłuszcz (g)
0.06
0.08
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.00
0.01
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(143g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.01
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.93
12.77
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.00
0.01
Ryboflawina (mg)
0.02
0.03
Niacyna (mg)
0.02
0.03
Foliany (µg (mcg))
4.62
6.60
Beta karoten (µg (mcg))
0.23
0.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(143g)
Sód (mg)
1.77
2.53
Potas (mg)
25.31
36.19
Wapń (mg)
2.15
3.08
Fosfor (mg)
1.85
2.64
Magnez (mg)
1.38
1.98
Żelazo (mg)
0.06
0.09
Cynk (mg)
0.02
0.03
Miedź (mg)
0.01
0.02
Mangan (mg)
0.00
0.00
Szacunkowy indeks glikemiczny lukru cytrynowego 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lukru cytrynowego

Koszt składników
4.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier puder
120 g
1 niepełna szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 120 g
Sok z cytryny
36 ml
3 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.80
Za 36 ml
Koszt składników
4.00