Łosoś pod pierzynką
- Łosoś filet (500 g)
- Koperek (45 g)
- Śmietana 18% (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (125 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
- Cebula (100 g)
- Por (280 g)
- Czosnek (15 g)
Przepis na łososia pod pierzynką krok po kroku
Rybę umyj, obierz ze skóry. Pokrój na mniejsze porcje. Skrop każdą sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem. Rybę poukładaj w naczyniu, jedną obok drugiej.
W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj drobno posiekany czosnek.
Pora umyj i obierz, przekrój na pół i posiekaj drobno. Dodaj na patelnię.
Zalej ją śmietaną i śmietanką i dodaj pokrojony koperek.
Dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj przez chwilę, by składniki dobrze się połączyły.
Sosem zalej kawałki ryby i wstaw całość do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.
Piecz przez 15 minut.
- Rolada szpinakowa
- Łosoś z piekarnika
- Rolada szpinakowa z łososia
- Tortilla z łososiem
- Ceviche
- Tatar z łososia
- Łosoś pieczony
- Pieczony łosoś
- Tortilla na zimno
- Makaron z łososiem
- Sałatka z wędzonego łososia
- Łosoś z patelni
- Rolada szpinakowa z łososiem
- Łosoś smażony
- Makaron z łososiem i szpinakiem
- Kanapki z łososiem
- Tarta z łososiem
- Łosoś w cieście francuskim
- Dania z łososiem
Więcej informacji na temat łososia pod pierzynką
Łosoś pod pierzynką to niezwykle interesujący pomysł na rybę, która wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Całość można łatwo przygotować w domu.
Przepis na łososia pod pierzynką to doskonały pomysł na pyszny obiad. Powstaje z niego danie o idealnie kremowej konsystencji z dużą ilością koperku, który świetnie komponuje się z pieczonym łososiem. To połączenie może wydawać się zbyt zwyczajne, jednak dodatek słodkiej śmietanki i odrobiny czosnku przełamuje go w idealny sposób, tworząc wspaniałą i spójną kompozycję.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić łososia pod pierzynką, by był dobry, szybki i łatwy, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepszy wybór. Pierzynkę robi się z pora połączonego z koperkiem, można go jednak zmieszać również z ogórkiem. To danie, które na pewno skradnie serca wszystkich miłośników dań z udziałem ryb. Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami, ryżem, a nawet makaronem. To pomysł na delikatną i bardzo przepyszną potrawę, która świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Ten przepis pozwala na przygotowanie dania łatwego, ale również pysznego. W którym przepyszna pieczona ryba kryje się w aksamitnym i dobrze doprawionym sosie. Danie choć łagodne, wcale nie jest nudne czy zbyt oczywiste. Cała kompozycja smakowa jest idealnie dobrana i sprawia, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Ten pieczony w piekarniku łosoś będzie idealnym pomysłem na pyszny obiad czy kolację. Zawiera on dużą ilość dobrej jakości białka i zdrowe tłuszcze z rodziny Omega 3, które działają przeciwzapalnie. Choć ryby wciąż goszczą zbyt rzadko w codziennym menu większości ludzi, z tym przepisem łatwo to zmienić. Ryba, która z niego wychodzi, nie tylko pięknie się prezentuje, jest również niezwykle smaczna. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. W wersji bardziej fit śmietanę można zamienić na gęsty jogurt naturalny, który również świetnie się w tym daniu sprawdzi. Dania z rybą nie cieszą się zbyt dużą popularnością, a ta receptura pozwala to zmienić w naprawdę łatwy sposób. Całość robi się ze świeżym łososiem, który w połączeniu z warzywami staje się niezwykle aromatyczny.
Alergeny w łososiu pod pierzynką
Lista alergenów dla łososia pod pierzynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś filet
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze łososia pod pierzynką
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka.
Energia i białka
(328g)
Węglowodany
(328g)
Tłuszcze
(328g)
Witaminy
(328g)
Składniki mineralne
(328g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.