Przepis na łososia pod pierzynką krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Rybę pokrój na mniejsze porcje. Skrop każdą sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem. Rybę poukładaj w naczyniu, jedną obok drugiej.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj drobno posiekany czosnek.

Pora umyj i obierz, przekrój na pół i posiekaj drobno.

Zalej ją śmietaną i śmietanką i dodaj pokrojony koperek.

Dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj przez chwilę, by składniki dobrze się połączyły.

Sosem zalej kawałki ryby i wstaw całość do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.

Piecz przez 15 minut.

Łosoś pod pierzynką podany w naczyniu żaroodpornym.
łosoś pod pierzynką
Koszt przygotowania dania
44.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
577 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Łosoś pod pierzynką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o łososiu pod pierzynką

Łosoś pod pierzynką to niezwykle interesujący pomysł na rybę, która wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Całość można łatwo przygotować w domu.

Przepis na łososia pod pierzynką to doskonały pomysł na pyszny obiad. Powstaje z niego danie o idealnie kremowej konsystencji z dużą ilością koperku, który świetnie komponuje się z pieczonym łososiem. To połączenie może wydawać się zbyt zwyczajne, jednak dodatek słodkiej śmietanki i odrobiny czosnku przełamuje go w idealny sposób, tworząc wspaniałą i spójną kompozycję.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić łososia pod pierzynką, by był dobry, szybki i łatwy, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepszy wybór. Pierzynkę robi się z pora połączonego z koperkiem, można go jednak zmieszać również z ogórkiem. To danie, które na pewno skradnie serca wszystkich miłośników dań z udziałem ryb. Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami, ryżem, a nawet makaronem. To pomysł na delikatną i bardzo przepyszną potrawę, która świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Ten przepis pozwala na przygotowanie dania łatwego, ale również pysznego. W którym przepyszna pieczona ryba kryje się w aksamitnym i dobrze doprawionym sosie. Danie choć łagodne, wcale nie jest nudne czy zbyt oczywiste. Cała kompozycja smakowa jest idealnie dobrana i sprawia, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Ten pieczony w piekarniku łosoś będzie idealnym pomysłem na pyszny obiad czy kolację. Zawiera on dużą ilość dobrej jakości białka i zdrowe tłuszcze z rodziny Omega 3, które działają przeciwzapalnie. Choć ryby wciąż goszczą zbyt rzadko w codziennym menu większości ludzi, z tym przepisem łatwo to zmienić. Ryba, która z niego wychodzi, nie tylko pięknie się prezentuje, jest również niezwykle smaczna. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. W wersji bardziej fit śmietanę można zamienić na gęsty jogurt naturalny, który również świetnie się w tym daniu sprawdzi. Dania z rybą nie cieszą się zbyt dużą popularnością, a ta receptura pozwala to zmienić w naprawdę łatwy sposób. Całość robi się ze świeżym łososiem, który w połączeniu z warzywami staje się niezwykle aromatyczny.

Wartości odżywcze łososia pod pierzynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(328g)
Energia (kalorie)
176.05 kcal
577.46 kcal
Białko
8.77 g
28.78 g

Węglowodany w łososiu pod pierzynką

Na 100g
Na porcję
(328g)
Węglowodany
5.38 g
17.64 g
Węglowodany przyswajalne
4.77 g
15.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.61 g
2.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(328g)
Tłuszcz
13.34 g
43.75 g
Tłuszcze nasycone
6.83 g
22.39 g
Tłuszcze nienasycone
6.51 g
21.36 g
Tłuszcze jednonasycone
4.92 g
16.12 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.60 g
5.23 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
28.09 mg
92.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na łososia pod pierzynką

Na 100g
Na porcję
(328g)
Witamina A
101.84 µg (mcg)
334.03 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.24 mg
0.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.53 µg (mcg)
1.73 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
8.07 mg
26.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
1.22 mg
3.99 mg
Brak danych dla: koperek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
70.38 µg (mcg)
230.85 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
3.38 mg
11.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
32.68 µg (mcg)
107.20 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
217.69 µg (mcg)
714.03 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na łososia pod pierzynką

Na 100g
Na porcję
(328g)
Sód
29.61 mg
97.13 mg
Potas
249.06 mg
816.92 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
48.96 mg
160.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
135.62 mg
444.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
46.71 mg
153.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.84 mg
2.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.30 mg
0.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia pod pierzynką 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w łososiu pod pierzynką

Lista alergenów dla łososia pod pierzynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Śmietanka kremowa 30%

Cena przygotowania łososia pod pierzynką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
500 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 500 g
Koperek
45 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
280 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.73
Za 280 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
76.20
Jak oceniasz przepis na łososia pod pierzynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób