Łosoś pod pierzynką

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:28 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś pod pierzynką podany w naczyniu żaroodpornym.
Łosoś pod pierzynką
Łosoś pod pierzynką to niezwykle interesujący pomysł na rybę, która wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Całość można łatwo przygotować w domu.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 15 min
577 kcal
Kcal w porcji
328 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łosoś filet (500 g)
  • Koperek (45 g)
  • Śmietana 18% (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (125 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Por (280 g)
  • Czosnek (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na łososia pod pierzynką krok po kroku

Rybę umyj, obierz ze skóry. Pokrój na mniejsze porcje. Skrop każdą sokiem z cytryny i posyp solą oraz pieprzem. Rybę poukładaj w naczyniu, jedną obok drugiej.

W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj drobno posiekany czosnek.

Pora umyj i obierz, przekrój na pół i posiekaj drobno. Dodaj na patelnię.

Zalej ją śmietaną i śmietanką i dodaj pokrojony koperek.

Dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj przez chwilę, by składniki dobrze się połączyły.

Sosem zalej kawałki ryby i wstaw całość do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.

Piecz przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na łososia pod pierzynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat łososia pod pierzynką

Łosoś pod pierzynką to niezwykle interesujący pomysł na rybę, która wspaniale się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Całość można łatwo przygotować w domu.

Przepis na łososia pod pierzynką to doskonały pomysł na pyszny obiad. Powstaje z niego danie o idealnie kremowej konsystencji z dużą ilością koperku, który świetnie komponuje się z pieczonym łososiem. To połączenie może wydawać się zbyt zwyczajne, jednak dodatek słodkiej śmietanki i odrobiny czosnku przełamuje go w idealny sposób, tworząc wspaniałą i spójną kompozycję.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić łososia pod pierzynką, by był dobry, szybki i łatwy, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepszy wybór. Pierzynkę robi się z pora połączonego z koperkiem, można go jednak zmieszać również z ogórkiem. To danie, które na pewno skradnie serca wszystkich miłośników dań z udziałem ryb. Można go podawać z ugotowanymi ziemniakami, ryżem, a nawet makaronem. To pomysł na delikatną i bardzo przepyszną potrawę, która świetnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Ten przepis pozwala na przygotowanie dania łatwego, ale również pysznego. W którym przepyszna pieczona ryba kryje się w aksamitnym i dobrze doprawionym sosie. Danie choć łagodne, wcale nie jest nudne czy zbyt oczywiste. Cała kompozycja smakowa jest idealnie dobrana i sprawia, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Ten pieczony w piekarniku łosoś będzie idealnym pomysłem na pyszny obiad czy kolację. Zawiera on dużą ilość dobrej jakości białka i zdrowe tłuszcze z rodziny Omega 3, które działają przeciwzapalnie. Choć ryby wciąż goszczą zbyt rzadko w codziennym menu większości ludzi, z tym przepisem łatwo to zmienić. Ryba, która z niego wychodzi, nie tylko pięknie się prezentuje, jest również niezwykle smaczna. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. W wersji bardziej fit śmietanę można zamienić na gęsty jogurt naturalny, który również świetnie się w tym daniu sprawdzi. Dania z rybą nie cieszą się zbyt dużą popularnością, a ta receptura pozwala to zmienić w naprawdę łatwy sposób. Całość robi się ze świeżym łososiem, który w połączeniu z warzywami staje się niezwykle aromatyczny.

Alergeny w łososiu pod pierzynką

Lista alergenów dla łososia pod pierzynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze łososia pod pierzynką

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(328g)
Energia (kcal)
176.05
577.46
Białko (g)
8.77
28.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(328g)
Węglowodany (g)
5.38
17.64
Węglowodany przyswajalne (g)
4.77
15.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
2.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(328g)
Tłuszcz (g)
13.34
43.75
Tłuszcze nasycone (g)
6.83
22.39
Tłuszcze nienasycone (g)
6.51
21.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.92
16.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.60
5.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
28.09
92.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(328g)
Witamina A (µg (mcg))
101.84
334.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
1.73
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.07
26.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.22
3.99
Brak danych dla: koperek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
70.38
230.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.29
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.38
11.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.68
107.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
217.69
714.03
Brak danych dla: koperek, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(328g)
Sód (mg)
29.61
97.13
Potas (mg)
249.06
816.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
48.96
160.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
135.62
444.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
46.71
153.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
2.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.30
0.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łososia pod pierzynką 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łososia pod pierzynką

Koszt składników
76.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
500 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 500 g
Koperek
45 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
125 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 125 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Por
280 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.73
Za 280 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
76.20