Łopatka pieczona

Opublikowano: 27.04.2022 r., 17:34 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łopatka pieczona na desce
Łopatka pieczona
Pieczeń z łopatki to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz niezwykle aromatyczna. Spróbuj ją koniecznie!
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Marynowanie 75 min
373 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
1
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka wędzona, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska, rękaw do pieczenia

Przepis na łopatkę pieczoną krok po kroku

Mięso dokładnie myjemy i osuszamy.

Do miseczki wlewamy olej oraz wsypujemy wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Przygotowaną mieszanką nacieramy mięso, a następnie odstawiamy je do lodówki na całą noc.

Na drugi dzień zamarynowane mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Szczelnie go zamykamy.

Mięso pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie rozcinamy rękaw i pieczemy je jeszcze około 15 minut.

Łopatkę podajemy z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na łopatkę pieczoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat łopatki pieczonej

Pyszna łopatka pieczona w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Łopatka wieprzowa upieczona w całości jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że posiłek zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić łopatkę pieczoną? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Do miseczki wlewamy olej oraz wsypujemy wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowaną mieszanką nacieramy mięso, a następnie odstawiamy je do lodówki na całą noc. Na drugi dzień zamarynowane mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Szczelnie go zamykamy. Mięso pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie rozcinamy rękaw i pieczemy je jeszcze około 15 minut. Łopatkę podajemy z ulubionymi dodatkami.

Sprawdzony przepis na łopatkę pieczoną nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czosnku, który posiada wiele wartości odżywczych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.

Pieczeń z łopatki odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Przyprawy odgrywają tu kluczową rolę. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.

Alergeny w łopatce pieczonej

Lista alergenów dla łopatki pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na łopatkę pieczoną

Wartości odżywcze łopatki pieczonej

na 100g gotowej potrawy

Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić ją do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
249.02
373.53
Białko (g)
16.86
25.29
Fenyloalanina (mg)
0.67
1.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
19.61
29.41
Tłuszcze nasycone (g)
8.05
12.07
Tłuszcze nienasycone (g)
11.56
17.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.15
13.72
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.41
3.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina D (µg (mcg))
1.67
2.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
63.73
95.59
Potas (mg)
296.08
444.12
Wapń (mg)
14.71
22.06
Żelazo (mg)
1.03
1.54
Szacunkowy indeks glikemiczny łopatki pieczonej 1
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łopatki pieczonej

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
41.00