Łopatka pieczona
- Łopatka wieprzowa (1000 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na łopatkę pieczoną krok po kroku
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy.
Do miseczki wlewamy olej oraz wsypujemy wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowaną mieszanką nacieramy mięso, a następnie odstawiamy je do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień zamarynowane mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Szczelnie go zamykamy.
Mięso pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie rozcinamy rękaw i pieczemy je jeszcze około 15 minut.
Łopatkę podajemy z ulubionymi dodatkami.
- Strogonow
- Schab pieczony
- Gulasz wołowy
- Gulasz
- Żurek wielkanocny
- Gulasz z indyka
- Pieczeń rzymska
- Przepiórka
- Pierś z kaczki
- Bigos z kiszonej kapusty
- Żur wielkanocny
- Łosoś z piekarnika
- Żurek
- Roladki z kurczaka
- Schab ze śliwką pieczony
- Ryba po grecku tradycyjna
- Barszcz wigilijny
- Udziec z indyka
- Świąteczny obiad
Więcej informacji na temat łopatki pieczonej
Pyszna łopatka pieczona w piekarniku to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Łopatka wieprzowa upieczona w całości jest prosta w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jej smak zachwyci każdego i gwarantuje, że posiłek zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić łopatkę pieczoną? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Do miseczki wlewamy olej oraz wsypujemy wszystkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowaną mieszanką nacieramy mięso, a następnie odstawiamy je do lodówki na całą noc. Na drugi dzień zamarynowane mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Szczelnie go zamykamy. Mięso pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie rozcinamy rękaw i pieczemy je jeszcze około 15 minut. Łopatkę podajemy z ulubionymi dodatkami.
Sprawdzony przepis na łopatkę pieczoną nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z czosnku, który posiada wiele wartości odżywczych. Czosnek jest przede wszystkim naturalnym antybiotykiem, który odpowiada za minimalizowanie rozwoju bakterii, chroni nas przed infekcjami, a także pozytywnie wpływa na obniżenia ciśnienia krwi. Czosnek skrywa w sobie wiele dobrego, czyli związki flawonoidowe, aminokwasy, witaminy oraz składniki mineralne. Dodatkowo jego spożycie chroni nas przed zawałem serca i udarem, ma działanie antynowotworowe, a także pobudza układ trawienny oraz niszczy pasożyty w jelitach. Czosnek również doskonale sprawdza się w infekcjach układu oddechowego. Doskonałym rozwiązaniem jest przygotowanie ciepłego mleka ze zmiażdżonym czosnkiem – ułatwia to odkrztuszanie, a także zbija temperaturę ciała i ułatwia oddychanie.
Pieczeń z łopatki odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Przyprawy odgrywają tu kluczową rolę. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego posiłku.
Alergeny w łopatce pieczonej
Lista alergenów dla łopatki pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na łopatkę pieczoną
Wartości odżywcze łopatki pieczonej
Danie ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe wprowadzić ją do naszego menu.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.